Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Cynk jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu

10 produktów zawierających dużo cynku

4 minut

Cynk jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć jego dzienne zapotrzebowanie wynosi raptem 5 mg, to nieodpowiednią dietą możemy łatwo doprowadzić do niedoboru. Dowiedz się, jakie są funkcje tego cennego pierwiastka, czym grozi niedostateczny podaż oraz sprawdź najlepsze źródła cynku!

Funkcje cynku

Cynk jest składnikiem niezbędnym już od momentu poczęcia. Odpowiada za prawidłowy podział komórkowy w fazie prenatalnej oraz pomaga uniknąć wad wrodzonych czy przedwczesnego porodu. W przypadku dzieci odgrywa kluczową rolę we wzroście i rozwoju kości. Mężczyzn chroni przed przerostem prostaty, natomiast u kobiet łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto cynk uaktywnia rejony mózgu, które są odpowiedzialne za zapach i smak. To także niezbędny składnik z punktu widzenia kondycji skóry, włosów czy paznokci, gdyż przyspiesza regenerację komórek.

Objawy niedoboru cynku

  • łamliwość paznokci, wypadanie włosów;
  • nieregularny cykl miesiączkowy;
  • utrata apetytu;
  • zaburzenia w odczuwaniu zmysłu zapachu oraz smaku;
  • suchość w ustach;
  • stany zapalne skóry oraz trudniejsze gojenie się ran;
  • zmniejszenie odporności organizmu, częste infekcje;
  • problemy z koncentracją i pamięcią.

Długotrwały niedobór cynku może doprowadzić do wielu schorzeń, m.in.: kurza ślepota, niedokrwistość, zaburzenia trawienia, spowolnienie wzrostu u dzieci, problemy hormonalne oraz bezpłodność. Niezwykle ważne jest uzupełnianie dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek w czasie ciąży. Niedobór cynku u ciężarnych kobiet może doprowadzić do wystąpienia stanu przedrzucawkowego, poronienia czy urodzenia dziecka o niskiej masie ciała.

Gdzie znajdziemy cynk?

Ostrygi, małże, krewetki i inne skorupiaki

Owoce morza są nie tylko afrodyzjakiem. To także najlepsze naturalne źródła cynku. Wystarczy zjeść 100 g ostryg, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik. Osoby, które nie przepadają za ostrygami, mogą sięgnąć po krewetki. Co prawda zawierają one odrobinę mniej cynku, ale są doskonałym, niskokalorycznym źródłem białka.

Owoce morza stanowią jedno z najlepszych, naturalnych źródeł cynku
Owoce morza stanowią jedno z najlepszych, naturalnych źródeł cynku.

Wołowina i baranina

Cynk obecny jest praktycznie w każdym mięsie. Niemniej, wołowina oraz baranina stanowią jego największe źródło. W 100 g mięsa wołowego znajduje się blisko 80% zalecanego dziennego zapotrzebowania na cynk, natomiast w baraninie 40-50% codziennej dawki.

Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna jest rośliną zawierającą najwięcej cynku. 4 g to równowartość aż 62 mg tego składnika mineralnego. To także bezglutenowe źródło magnezu, chlorofilu oraz witaminy E. Najlepiej smakuje w postaci odżywczego koktajlu!

Sezam

Nasiona sezamu, niezależnie od tego, w jakiej formie podawane (surowe, pieczone lub zmielone do postaci pasty tahini), to doskonałe źródło cynku. W 100 g sezamu znajduje się aż 10 mg cennego pierwiastka. Osoby lubiące egzotyczne smaki mogą skosztować hummusu, czyli pasty na bazie ciecierzycy oraz sezamu. Warto zachować umiar przy spożywaniu chałwy lub słodkich sezamków – cukier ogranicza wchłanianie cynku.

Kiełki pszenicy

W 100 gramach kiełków pszenicy jest aż 12 mg cynku! To także solidne źródło magnezu, błonnika, żelaza, selenu oraz manganu. Kiełki stanowią doskonały dodatek do sałatek czy kanapek. Pamiętaj jednak, że w przeciwieństwie do trawy pszenicznej, kiełki są produktem zawierającym gluten.

Czosnek

Czosnek ma wiele drogocennych właściwości: to naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność, leczy infekcje, poprawia stan cery, chroni serce oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wprawdzie spożycie jednego ząbka czosnku nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania na cynk, ale dodając czosnek do potraw, serwujesz sobie choć odrobinę tego składnika mineralnego.

Pestki dyni

Pestki dyni są doskonałym źródłem cynku, ale pod jednym warunkiem – że spożywa się je wraz ze skorupką. Pół szklanki to około 50% zalecanej dziennej dawki tego pierwiastka. Pestki dyni to świetna przekąska lub dodatek do sałatek. Pamiętaj, by spożywać je na surowo. Obróbka termiczna może wpłynąć na zmniejszenie zawartości cynku.

Dziki ryż

Dziki ryż to prawdziwa bomba odżywcza. Naturalny produkt, który poza cynkiem bogaty jest również w wiele witamin oraz składników mineralnych, m.in.: fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Kupując ryż koniecznie zwrócić uwagę na etykietę, gdyż często można spotkać się z mieszanką dzikiego ryżu i paraboiled. Prawdziwy dziki ryż pochodzi Ameryki Północnej. Indianie nazywali go świętym zbożem. I to nie bez powodu. Spożywając go, nie tylko uzupełnisz cynk, ale także poprawisz odporność, wzmocnisz kości oraz dostarczysz organizmowi cennych antyoksydantów.

Kakao

Kakao nie dość, że jest bogate w cynk (6,5 mg /100 g), to jest także źródłem potasu, magnezu oraz fosforu. Zawiera również teobrominę, która pobudza układ nerwowy. Najlepiej wybierać kakao niebłyskawiczne, które jest nie tylko zdrowsze, ale i mniej kaloryczne. Ponadto warto od czasu do czasu sięgnąć po dobrej jakości gorzką czekoladę.

Po za cynkiem, ziarna kakaowca są też bogate w inne minerały takie jak potas, magznez i fosfor.
Po za cynkiem, ziarna kakaowca są też bogate w inne minerały takie jak potas, magznez i fosfor.

Migdały

Zjedzenie garści migdałów każdego dnia przyczynia się do rozwoju mięśni, pomaga zwiększyć libido oraz korzystnie wpływa na mózg. Migdały poza cynkiem, zawierają jeszcze witaminę E i selen. Jeśli nie lubisz orzechów w klasycznej formie, to możesz z łatwością przyrządzić pyszny koktajl. Zblenduj szklankę migdałów na drobny proszek, dodaj 300 ml gorącej wody, przecedź przez gazę i voilà! Dla ciekawszych walorów smakowych możesz także dodać odrobinę mleka kokosowego.

Jeśli z jakiegoś powodu podaż cynku w diecie jest zbyt niska, to warto rozważyć przyjmowanie suplementów diety, zawierających ten pierwiastek.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 83 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut