FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Ciasto - na słodko, na wytrawnie 0
Ciasto - na słodko, na wytrawnie

Historia ciasta

Nie wyobrażamy sobie żadnej imprezy bez ciasta - ciasta są robione przede wszystkim na uroczystości i często są używane do celebrowania bardzo ważnych okazji w naszym życiu. Jaka jest historia ciast? Sięga ona wiele tysięcy lat wstecz, gdyż najprostsze ciasto pod postacią placków z ziaren zbóż wypiekano już 5000 lat temu. Starożytni Grecy dodawali do ciasta miód, a po tym, jak odkryto trzcinę cukrową i rozpoczęto produkcję cukru - to właśnie ten biały kryształ stał się powszechnym dodatkiem do ciasta. Od XVIII wieku zaczęto natomiast stosować drożdże.

Podczas II wojny światowej cukier był ekstremalnie luksusowym przedmiotem, był albo bardzo drogi, albo niezwykle trudny do zdobycia z powodu racjonowania. Dlatego podczas wojny ludzie musieli być kreatywni w pieczeniu specjalnych smakołyków,  dodawano naturalnie słodkie warzywa, aby zastąpić brak cukru. Obecnie mamy doskonały dostęp do wszystkich produktów, jednak trend zastępowania cukru i białej mąki zdrowszymi zamiennikami znów stał się aktualny. Dziś mamy nieograniczone możliwości, aby przygotować bardzo zdrowe ciasta, które możemy zajadać bez wyrzutów sumienia. A ciasto doczekało się swojego święta - 26 listopada obchodzony jest Dzień Ciasta.

 

Ciasta - najciekawsze inspiracje

Pod pojęciem ciasta kryje się wiele wyrobów spożywczych - od słodkich wypieków po pyszne desery nie wymagające pieczenia, aż po wytrawne ciasta na naleśniki czy gofry. Dzięki tak ogromnej różnorodności, absolutnie każdy z nas może znaleźć swój ulubiony sposób na przygotowanie ciasta. Oto kilka zaskakujących propozycji:

 

1. Wytrawne ciasto na gofry z warzywami, które można przyrządzić z mąki pszennej, mleka, jaja, posiekanych w kostce papryki i pieczarek oraz przypraw; potrzebne składniki to:

- 160 g mąki pszennej

- 125 ml mleka

- jajko

- łyżka oleju

- pokrojona w kostkę papryka czerwona

- kilka pieczarek pokrojonych w kostkę

- łyżeczka proszku do pieczenia

- pół cebuli

- przyprawy

Należy wymieszać suche składniki, a następnie dodać do nich mleko wymieszane z jajkiem. Do ciasta dodaje się następnie pokrojone w kostkę warzywa, po czym piecze się gofry przez 4 - 5 minut.

 

2. Zielone ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku - do tradycyjnego ciasta naleśnikowego wystarczy dodać szpinak i całość zblenderować na gładką masę.

 

3. Ciasto buraczane, czyli zdrowa alternatywa dla tradycyjnych zdrowych wypieków. Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:

- 175 g mąki pszennej

- 3 jajka

- 200 g drobnego cukru

- 200 g oleju słonecznikowego

- 100 g deserowej czekolady

- 50 g kakao

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g puree z ugotowanych buraków

Należy wymieszać składnik suche, a następnie zblenderować olej, jajka i puree. Następnie należy wymieszać składniki mokre i suche, na koniec wsypując pokruszoną czekoladę. Ciasto piec w tortownicy o średnicy 23 cm, w temperaturze 160 - 170 stopni przez 45 minut.

 

 

Gotowe mieszanki - czym kierować się przy ich wyborze?

W sklepach nabyć można wiele gotowych mieszanek do przyrządzania ciasta. Największą popularnością cieszą się mieszanki do wypieku chleba, mieszanki do przyrządzenia naleśników czy gofrów, a także słodkie ciasta w proszku, przeznaczone do wypieku pysznych deserów. Mieszanki te mają postać proszku, który zawiera wszystkie suche składniki - wystarczy dodać jedynie składniki mokre. A te mogą być różne - od samej wody, poprzez mleko, aż po masło czy jaja. Jak wybrać najlepszą gotową mieszankę na ciasto?

Jeśli chcemy przyrządzić naleśniki czy gofry, wówczas doskonale sprawdzają się  mieszanki bez dodatku cukru. Wówczas mamy wybór - możemy dodać cukier lub inne dodatki, przygotowując w ten sposób mieszankę na słodko lub wytrawną. Mieszanki do wypieku chleba dają jeszcze większe pole wyboru. Można zakupić mieszankę tradycyjną czy pełnoziarnistą, a także bezglutenową, proteinową czy z dodatkiem żurawiny. Mieszanki doskonale sprawdzają się także wtedy, gdy potrzebujemy upiec słodkie ciasto, np. sernik czy brownie. To opcja idealna dla osób zabieganych, które cenią swój czas, a także dla miłośników ciast bezglutenowych - coraz częściej dostępne są właśnie takie mieszanki.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium