Jak orzechy sie psują?
Orzechy mogą popsuć się na kilka sposobów. Pierwszy z nich - jełczenie zachodzi podczas nieodpowiedniego lub za długiego przechowywania orzechów. Jełczenie powstaje wskutek utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy wiązań estrowych, które znajdują się w tłuszczach. Zjełczałe orzechy mają specyficzny smak i z tego powodu bardzo łatwo je rozpoznać. Przypadkowe zjedzenie zjełczałych orzechów nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia człowieka, ale nie oznacza to, że zjełczałe orzechy można jeść. Na szczęście ten specyficzny smak potrafi zniechęcić do dalszego jedzenia zepsutych orzechów.
Drugą oznaką “zepsucia” orzechów jest pleśń. Orzechy, zboża, nasiona narażone są na rozwój pleśni. W przypadku orzechów mowa głównie o tych z rodzaju Aspergillus, które produkują aflatoksyny. Aflatoksyny są bardzo niebezpieczne dla zdrowia człowieka, często spożywane mogą się kumulować. Toksyny produkowane przez grzyby Aspergillus powiązane są z działaniem: kancerogennym, mutagennym i teratogennym (uszkadzającym płód). Aflatoksyny mogą pogarszać również działanie układu odpornościowego. Produkty zanieczyszczone aflatoksynami powinny być bezzwłocznie wyrzucone. Jak je rozpoznać? Jeżeli zauważysz jakąkolwiek oznakę pleśni, np. czarną plamkę na orzechu to niestety, ale musisz pożegnać się z całym opakowaniem. Zarodniki pleśni są niewidoczne gołym okiem i bardzo łatwo “zarażają” wszystko wokół. Wyrzucenie spleśniałego orzecha na nic się nie zda, szkoda, ale najważniejsze jest bezpieczeństwo. Pleśń może rozwijać się szybciej po przekroczeniu daty ważności lub podczas przechowywania ich w nieodpowiednich warunkach.
Jak przechowywać orzechy?
Najlepszym sposobem na zabezpieczenie orzechów jest ich odpowiednie przechowywanie. Najlepsze warunki do przechowywania orzechów to: szczelnie zamknięte plastikowe bądź szklane opakowania, schowane w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w szafce lub lodówce. Orzechy można również mrozić. Jeżeli zależy ci na dłuższym przechowywaniu - postaw na przechowywanie w lodówce bądź zamrażarce, a czas przechowywania może wydłużyć się nawet do roku lub więcej!
Czy orzechy mogą się przeterminować?
Jeżeli kupujesz orzechy pakowane, np. w sklepie fit or sweet to z pewnością znajdziesz tam informację o dacie ważności, która poinformuje cię do kiedy najlepiej spożyć konkretną partię orzechów. Orzechy dostępne na targu można kupić na wagę i tam pozostaje nam rozmowa ze sprzedawcą co do czasu, w którym najlepiej spożyć takie orzechy. Na opakowaniu orzechów znajdziesz zazwyczaj informację “najlepiej spożyć przed” - oznacza to, że po tym czasie możesz dalej jeść orzechy, ale najlepiej przez krótki okres. Oczywiście pod warunkiem, że orzechy nie są zjełczałe lub w inny sposób nie wyglądają na zepsute (np. wspomniane czarne plamki). Jeżeli przesypujesz orzechy z oryginalnej paczki do plastikowego/szklanego pojemnika staraj się nie mieszać ich z poprzednią partią trzymaną w zapasach. Mieszanie może wiązać się z połączeniem starych orzechów (np. z pleśnią) z nowszymi, które tym sposobem również nie nadadzą się do spożycia. Poza tym nie będziesz wiedzieć do kiedy należy je zjeść. Przesypując orzechy do innego opakowania warto zanotować datę ważności, dzięki czemu jej nie przegapisz.
Jakie orzechy warto jeść zimą?
Tak naprawdę każde! Są smaczne, wartościowe i mają szerokie zastosowanie kulinarne. Bardzo wartościowe są np. orzechy włoskie, które znajdziesz w naszym sklepie. Bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Właściwości orzechów włoskich to np., poprawa funkcji umysłowych, wsparcie układu pokarmowego, poprawa układu krążenia, a nawet działanie przeciwzapalne. Orzechy warto jeść szczególnie zimą ze względu na wysoką zawartość prozdrowotnych składników. Składniki te mogą wspierać układ odpornościowy i zapobiegać przeziębieniom czy innym infekcjom. Orzechy włoskie możesz przechowywać w szafce przez ok. 3 miesiące po otwarciu, a w przypadku lodówki lub zamrażarki nawet rok i dłużej!
Podsumowanie - Czy można jeść orzechy po terminie?
Tak, orzechy możesz jeść po terminie, ale pod warunkiem, że data na opakowaniu widniała przed określeniem “najlepiej spożyć przed” i gdy nie ma oznak zepsucia opisanych powyżej. Ważne, aby czas po terminie był dość krótki, a już na pewno żeby nie trwał kolejnych kilku miesięcy. Najlepiej spożyć orzechy przed końcem terminu, będzie to oznaczać, że były regularnie jedzone w odpowiednich ilościach. Warto każdego dnia sięgać po garść orzechów bez dodatków (panierki, soli, karmelu) dzięki czemu może nie będzie trzeba aż tak solidnie śledzić daty ważności, która zazwyczaj jest bardzo długa?:)
Źródła:
- Gawęcki J., Żywienie człowieka, Podstawy Nauki o Żywieniu, TOM 1, Wydawnictwo naukowe PWN, 2018
- dietetycy.org