Dlaczego warto jeść domowe musli?
Gotowe mieszanki musli dostępne w supermarketach mają często naprawdę kiepskie składy. Naładowane są cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, a także olejem palmowym czy dodatkami do żywności. Nadmiar takich składników w codziennej diecie może nieźle narozrabiać w organizmie, np. zwiększając ryzyko chorób metabolicznych. Warto zrezygnować z produktów przetworzonych i bogatych w wymienione wyżej składniki. Oczywiście możesz dostać musli z dobrym składem, np. musli 5 zbóż z owocami jagodowymi bez dodatku cukrów BIO, które będzie super pomysłem na śniadanie. Ciekawym rozwiązaniem będzie również przygotowanie domowego musli ze składników, które lubisz lub masz akurat w szafce.
Musli - wartość odżywcza
Ciężko tak powiedzieć jaką wartość odżywczą ma musli bo to wszystko zależy od składników jakie zostały wykorzystane do przygotowania mieszanki. Jeżeli domowe musli składa się z płatków zbożowych, orzechów, nasion i suszonych owoców to z pewnością będzie świetnym źródłem błonnika pokarmowego, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów roślinnych. Mieszanki musli są bogatym źródłem witamin (np. z grupy B) i składników mineralnych (magnezu, cynku), a także składników bioaktywnych. Śniadanie z domowego musli i jogurtu, skyra bądź twarogu będzie dodatkowo bogate w wapń oraz białko. Całość wzbogacona w świeże owoce stworzy pełnowartościowy posiłek.
Jak przygotować musli? Przepis na musli
Domowe musli można zrobić na wiele sposobów: w piekarniku, na patelni lub bez obróbki termicznej (wystarczy wymieszać dowolne składniki). Bazę musli stanowią płatki zbożowe, zazwyczaj płatki owsiane (najlepiej górskie). Do tego dodawane są różne orzechy, nasiona, owoce suszone i liofilizowane, a także przyprawy, np. cynamon. Do domowego musli dodawane są zdrowsze słodzidła, np. miód, syrop klonowy, z agawy lub daktylowy. Możesz skomponować własne musli mieszając ze sobą ulubione dodatki i tworząc przeróżne kompozycje: musli szarlotkowe, korzenne, owocowe, orzechowe, karmelowe itp. Jak jeść domowe musli? Wystarczy połączyć je z nabiałem, np. jogurtem, mlekiem, serkiem wiejskim, twarogiem i świeżymi lub mrożonymi owocami. Taki posiłek sprawdzi się jako szybkie śniadanie lub danie na wynos. Jeżeli chcesz zrobić własne musli to zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na musli:
Składniki na ok. 4 porcje:
- 200g płatków owsianych górskich - BIO PLANET 600G
- po 1 garść dowolnych orzechów, np. orzechy nerkowca Biogol, pistacje łuskane Bio Planet, orzechy laskowe Bio Raj.
- 1 garść suszonej żurawiny, np. żurawina suszona niesłodzona Bio Planet
- 2 łyżki nasion, np. słonecznik łuskany Biogol
- 1 łyżka miodu, np. miód nektarowy akacjowy BIO Mielizia
- szczypta soli i cynamonu
Przygotowanie:
- Na gorącej patelni upraż płatki z przyprawami.
- Gdy płatki będą zarumienione, a ich aromat będzie wyczuwalny dorzuć orzechy, nasiona i żurawinę. Wymieszaj i praż przez maksymalnie minutę.
- Na koniec dodaj miód i zostaw do ostygnięcia
Taką granolę polecamy przechowywać ok. 2 tygodni w szczelnym opakowaniu, np. pojemniku na makaron, kaszę.
A może domowe musli z piekarnika?
Inną ciekawą opcją jest musli z piekarnika, które wystarczy wymieszać na blasze do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż wszystko się zarumieni. Do musli z piekarnika polecam dorzucić tarte jabłko, które wzmocni smak. Warto do takiego zadania wykorzystać przepis podany powyżej wzbogacony o jabłko. Jeżeli do domowego musli z piekarnika używasz orzechów to dorzuć je na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Zbyt długie pieczenie orzechów może przyczynić się do utleniania tłuszczów i przypalenia orzechów (szczególnie orzechów laskowych w skórce).
Wolisz gotowe rozwiązania? Sprawdź nasze propozycje!
Gotowe musli wcale nie jest gorsze od domowych eksperymentów, pod warunkiem, że jest z jakościowych składników. Zachęcam do poznawania nowych mieszanek, aby poznać smaki i może znaleźć coś co wyjątkowo skradnie kulinarne serce? W sklepie Fit or Sweet znajdziesz szeroki wybór ekologicznych mieszanek musli, np.:
- Musli owocowe BioGol - mieszanka płatków zbożowych oraz suszonych owoców, klasyka wśród musli.
- Musli tropikalne Bio Planet - mieszanka płatków zbożowych oraz kostek owoców tropikalnych - ciekawa alternatywa dla owocowego musli.
- Musli proteinowe bez dodatku cukrów Allos - mieszanka płatków sojowych oraz pszennych i owsianych z ciekawymi dodatkami, takimi jak nasiona szałwii hiszpańskiej (chia).
- Musli truskawkowe bezglutenowe i bez dodatku cukrów Pięć Przemian patki owsiane górskie z dodatkiem nasion i suszonych owoców, wzbogacone w truskawki liofilizowane nadające pyszny smak całej mieszance.
Warto przetestować gotowe mieszanki, aby zaoszczędzić sobie czas i jednocześnie zadbać o zdrowie.
Bibliografia:
- Kunachowicz H., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, 2017
- Sobota A., Badanie składu chemicznego płatków musli, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012
- https://czytajsklad.com/musli-2/
- Gawęcki J., Żywienie człowieka, TOM 1: Podstawy Nauki o Żywieniu, wyd. IV, PWN, 2022