FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Mąka gryczana - właściwości i kalorie 0
Mąka gryczana - właściwości i kalorie

 

Spis treści:

  1. Mąka gryczana - właściwości i wartości odżywcze
  2. Mąka gryczana - zastosowanie
  3. Jak zrobić mąkę gryczaną?
  4. Mąka gryczana - gdzie kupić?

Mąka gryczana - właściwości i wartości odżywcze

Mąka gryczana jest bardzo wartościowa. Wynika to z faktu, że gryka i kasza gryczana, z której produkowana jest mąka należą do jednych z najzdrowszych produktów zbożowych. Mąka gryczana przyjmuje ciemny kolor i smak podobny do kaszy gryczanej. Wyroby z mąki gryczanej mają zatem ciemną barwę i specyficzny smak.

mąka gryczana właściwości

 

Gryka jest zbożem naturalnie bezglutenowym dlatego też może być spożywana przez osoby na diecie eliminującej gluten (np. osoby chorujące na celiakię). Należy jednak uważać na zanieczyszczenia. Mąka gryczana może być przetwarzana w tym samym zakładzie co inne zboża glutenowe i tym sposobem może być zanieczyszczona glutenem. Jeżeli całkowicie eliminujesz gluten z diety, np. w związku z celiakią to koniecznie wybieraj produkty, które mają certyfikat potwierdzający brak glutenu, np. mąka gryczana bezglutenowa BIO 500g ProBio.

 

Mąka gryczana dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, ale również białka, tłuszczów i błonnika. W 100g mąki gryczanej znajduje się 335 kcal, ponad 12g białka, 70g węglowodanów i 3g tłuszczu. Z kolei zawartość błonnika pokarmowego w mące gryczanej wynosi ok. 10g w 100g produktu. Indeks glikemiczny mąki gryczanej jest niski, a dokładniej wynosI on 40. Można dzięki temu śmiało powiedzieć, że mąka gryczana stworzona jest dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej: cukrzycy, insulinooporności. Poza tym mąka gryczana jest skarbnicą witamin i składników mineralnych! Znajdziesz w niej magnez, żelazo, fosfor, miedź, a także witaminy z grupy B (B1, B6, niacynę).

 

Wartości odżywcze mąki gryczanej przyczyniają się do jej prozdrowotnego działania. Mąka gryczana pozytywnie wpływa na układ krążenia, pokarmowy, odpornościowy. Substancje bioaktywne zawarte w mące gryczanej mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwmiażdżycowo. Grykę i wyroby z gryki, takie jak mąka gryczana, kasza gryczana czy makaron gryczany można śmiało nazwać naszym rodzimym superfoods!

Mąka gryczana - zastosowanie

Placki, gofry, naleśniki, chleby, bułki i babeczki! Wiele potraw można przyrządzić przy pomocy mąki gryczanej. Należy jednak mieć na uwadze kilka niezwykle ważnych aspektów, takich jak: smak, zapach, brak glutenu. Niestety nie każdy z nas przepada za smakiem gryki. Tak samo będą smakować i pachnieć produkty na bazie mąki gryczanej. Jeżeli nie jesteś zwolennikiem takiego smaku to możesz nie być zadowolony. Jeżeli chcesz spróbować to polecam skorzystać z wyrobów z mąki gryczanej jasnej, np. Mąka gryczana jasna BIO Bio Planet. Jest ona znacznie delikatniejsza, a przepisy z jej udziałem wychodzą bardzo smaczne. Smakują nawet największym przeciwnikom kaszy gryczanej.

mąka gryczana zastosowanie

 

Pamiętaj również o tym, że mąka gryczana nie zawiera glutenu. To jest jej plus, ale również minus. Plusem jest oczywiście możliwość z korzystania z jej właściwości przez osoby na diecie bezglutenowej. Wiąże się to jednak z dużo trudniejszym pieczeniem. Wypieki z mąki gryczanej są mniej sprężyste, ciężkie. Nie dla każdego będzie to duży minus. Ważne, aby pamiętać o tej zależności. W końcu mąka gryczana nie ma glutenu, który powoduje że wyroby glutenowe są takie sprężyste.

Jak zrobić mąkę gryczaną?

Mąkę gryczaną możesz zrobić samodzielnie w domu. Potrzebujesz do tego jedynie kaszę gryczaną niepaloną oraz sprzęt, który zmieli ją na mąkę. Możesz użyć blendera wysokoobrotowego, maszynki do mielenia zbóż lub dobrego młynka do kawy. Aby z kaszy uzyskać mąkę wystarczy zmielić kaszę na wysokich obrotach w jednym z wymienionych sprzętów. W zależności od rodzaju urządzenia i czasu mielania uzyskasz różną grubość mąki. Taką mąkę gryczaną możesz wykorzystać do przygotowania pieczywa, naleśników, gofrów czy placków.

Mąka gryczana - gdzie kupić?

Na szczęście nie musisz robić mąki gryczanej samodzielnie. Możesz ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością, popularnych supermarketach, a także w sklepach internetowych. Najlepiej zdecydować się na zakup w internetowym sklepie ze względu na duży wybór produktów. Cena mąki gryczanej to ok. 20 zł za kilogram. W asortymencie sklepu fitorsweet dostępna jest:

 

Podsumowując, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu wyroby z gryki, w tym również mąkę gryczaną. Mąka gryczana jest bardzo cennym produktem, z którego można przyrządzić wiele ciekawych dań.

 

Źródła:

  1. Dziedzic K., Górecka D., Możliwości wykorzystania gryki w produkcji żywności funkcjonalnej, Nauka Przyroda Technologie, 2010
  2. https://www.olgasmile.com/jak-zrobic-make-gryczana.html
  3. Kunachowicz H., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, 2017

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium