Co kryje w sobie miód?
Miód to produkt niezwykle wartościowy, wyróżniający się wysoką zawartością makro – i mikroskładników. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość węglowodanów, lipidów, witamin i składników mineralnych, enzymów i hormonów oraz związków fenolowych. Skład miodu może różnić się w zależności od gatunku rośliny, z którego miód jest pozyskiwany, zawsze jednak produkt ten zawiera ponad 200 substancji aktywnych. Dzięki wysokiej zawartości różnorodnych związków aktywnych biologicznie, miód wzmacnia organizm i wspomaga jego regenerację, dostarcza składników odżywczych osobom o wysokim zapotrzebowaniu na mikro – i makroelementy, aminokwasy czy lipidy; mowa zwłaszcza o dzieciach, osobach starszych, przechodzących rekonwalescencję czy pracujących w szkodliwych warunkach. Trudno zatem o skuteczniejszy sposób na uzupełnienie codziennej diety w składniki odżywcze.
W miodzie znaleźć można takie cenne związki odżywcze jak:
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina A
- witamina E
- żelazo
- cynk
- miedź
- nikiel
- kobalt
- chrom
- krzem
- selen.
Miód uznawany jest za nutraceutyk o wysokiej wartości aktywnych bioskładników, np. witamin, minerałów i polifenoli. Dzięki takim fitoskładnikom o wysokiej wartości biologicznej udowodniono, że miód ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, antymutagenne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Miód działa jako immunomodulator, wspomagając naturalną odporność organizmu, ma właściwości przeciwnowotworowe wynikające z wysokiej zawartości antyoksydantów. Może wpływać korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego, redukując ryzyko rozwoju stanów zapalnych, miażdżycy i nadciśnienia. Ostatnio zasugerowano modulujący efekt węglowodanów z miodu na mikroflorę jelitową.
Właściwości lecznicze miodu
Miód jest jednym z najbardziej cenionych i cenionych produktów naturalnych wprowadzanych do ludzkości od czasów starożytnych. Miód jest stosowany nie tylko jako produkt odżywczy, ale także w zdrowiu opisanym w medycynie tradycyjnej oraz jako alternatywne leczenie schorzeń klinicznych, od gojenia się ran po leczenie wielu poważnych schorzeń. Tradycyjnie miód jest stosowany w leczeniu chorób oczu, astmy oskrzelowej, infekcji gardła, egzemy, gojenia się wrzodów i ran oraz stosowany jest jako suplement odżywczy. Miód działa przeciwzapalnie, nie bez powodu określany jest jako naturalny antybiotyk - skutecznie wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe. Jako źródło licznych przeciwutleniaczy, miód skutecznie neutralizuje wolne rodniki i może ograniczyć rozwój licznych schorzeń przewlekłych rozwijających się w efekcie narażenia ba reaktywne formy tlenu - w tym nowotworów. Zgodnie ze współczesną literaturą naukową miód może być przydatny i ma działanie ochronne w leczeniu różnych schorzeń chorobowych, takich jak cukrzyca, infekcje układu oddechowego, schorzenia układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i nerwowego. Podsumowując, miód można uznać za naturalny środek terapeutyczny wykorzystywany do różnych celów leczniczych.
Najcenniejsze rodzaje miodów
Jednym z najbardziej znanych miodów o unikatowych właściwościach jest miód Manuka. Ten unikatowy produkt pozyskiwany jest z krzewu Manuka rosnącego w Nowej Zelandii. Miód ten cechuje się wysoką zawartością metyloglioksalu o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Miód Manuka doskonale wspomaga gojenie się ran, w tym owrzodzeń, łagodzi trądzik, hamuje namnażanie bakterii Helicobacter pylori i tym samym minimalizuje ryzyko rozwoju wrzodów żołądka.
Miód gryczany wspomaga funkcjonowanie wątroby (podobnie jak miód rzepakowy), znajduje zastosowanie w leczeniu anemii z niedoboru żelaza, jet jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Miód lipowy doskonale wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, z kolei miód akacjowy ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Natomiast osoby cierpiące na stany zapalne dróg moczowych mogą sięgać po miód wrzosowy.
Bibliografia:
- Arawwawala M., Health benefits and traditional uses of honey: a review; Journal of Apitherapy, 2017
- Oberrisser W., Miód, propolis, pyłek, wosk; Wydawnictwo Multico, 2001