
Mąka migdałowa - wartości odżywcze
Mąka migdałowa to po prostu bardzo dokładnie zmielone migdały. W zależności od rodzaju mąki można dostać mąkę przygotowaną z migdałów bez lub ze skórką. Mąka z blanszowanych migdałów, np. Bio Planet jest słodsza i ma delikatniejszy smak. Mąka z całych migdałów (ze skórką) będzie charakteryzować się gorzkawym smakiem i nie każdemu może przypaść do gustu.
Wartość odżywcza obydwu rodzajów mąk jest zbliżona. Mąka migdałowa ogólnie jest wysokokaloryczna - dostarcza ok. 600 kcal w 100g, a połowa kilokalorii pochodzi z tłuszczów (51-54 g/100g). Poza tym jest ona źródłem białka (22g/100g) oraz niewielkiej ilości węglowodanów (5-8g/100g). Niska zawartość węglowodanów w mące migdałowej powoduje, że jest ona bardzo chętnie wykorzystywana przez osoby na diecie keto czy innych dietach niskowęglowodanowych.
Migdały, a co za tym idzie, również mąka migdałowa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, witaminy E oraz witamin z grupy B (przede wszystkim choliny). Kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych sprzyjającym zdrowiu (w migdałach obecny jest głównie kwas oleinowy i linolowy).
Mąka migdałowa - zastosowanie. Jak wykorzystać mąkę migdałową w kuchni?
Można spotkać informacje, że mąka z migdałów może śmiało zastąpić mąkę pszenną w codziennych przepisach. Nie jest to do końca prawda, ponieważ walory technologiczne, odżywcze i smakowe mąki migdałowej utrudniają odtworzene przepisów 1:1. Mąka migdałowa jest mąką bezglutenową dlatego nie w każdym przepisie będzie mogła ona zastąpić mąkę pszenną czy żytnią. Gluten odpowiada za elastyczność ciasta, a jego brak spowoduje, że wyjdzie coś zupełnie innego. Nie oznacza to, że mąka migdałowa jest kiepskim zamiennikiem w kuchni. Mąka z migdałów nadaje się po prostu do innych przepisów i lepiej skupić się na sprawdzeniu tych, które ją uwzględniają, a niekoniecznie usilnie wymieniać mąkę pszenną na migdałową. Oczywiście w niektórych przepisach mąka pszenna może być częściowo zastąpiona mąką migdałową.
Mąka z migdałów sprawdzi się idealnie jako dodatek do kruchych ciast, ciasteczek, tart, a także do przygotowania domowego marcepanu, ciekawej panierki czy koktajlu i placuszków. Warto jednak zaznaczyć, że mąki z orzechów ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nie powinny być poddawane długiemu pieczeniu w wysokich temperaturach. Polecamy mąkę migdałową Naturavena 250g.
Mąka migdałowa w diecie bezglutenowej
Jak już wiesz mąka z migdałów jest mąką bezglutenową, która jest bezpieczna dla osób eliminujących gluten z codziennego jadłospisu, np. z powodu celiakii czy alergii pokarmowej. Niestety, nie zawsze mąka migdałowa jako alternatywa dla mąki pszennej to dobry pomysł. Wytłumaczyliśmy to w części powyżej. Mimo to warto z niej korzystać, ponieważ istnieje wiele przepisów, które przy jej użyciu stworzą niesamowicie smaczne dania, np. chleb bezglutenowy, przeróżne słodkie wypieki, np. babki, brownie, ciasteczka, tarty i dziesiątki innych dań. Mąka migdałowa umożliwia osobom na diecie bezglutenowej przygotowanie smacznych, ale i wartościowych słodkich wypieków.
Mąka migdałowa w kuchni wegańskiej
Mielone migdały sprawdzą się również w kuchni wegan. Wysoka zawartość białka, zdrowych tłuszczów, a także składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo może wzbogacić jadłospis osób na diecie eliminującej produkty odzwierzęce. Poza wspomnianymi dotychczas przepisami, weganie mogą przygotować również beznabiałowe twarożki, które sprawdzą się na śniadanie czy kolację.
Mąka migdałowa gdzie kupić?
Mąka migdałowa stała się łatwo dostępnym produktem spożywczym, który można znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Mąka ta obecna będzie również w popularnych supermarketach. Najlepiej zakupić ją jednak on-line, ponieważ wybór jest szeroki, a nie każda mąka z migdałów polecana jest przez konsumentów. Bardzo ważne jest, aby upewnić się z jakich migdałów przygotowana jest mąka, ponieważ tak jak wspomniano migdały w skórce mogą znacząco wpłynąć na smak potrawy. Mąkę migdałową można zakupić również pod nazwą "mielone migdały", np. BioPlanet. Ile kosztuje mąka migdałowa? Cena mąki z migdałów to ok. 10-12 zł za 100g.
Jeśli dieta bezglutenowa, wegańska czy keto to nie twoja bajka to i tak raz na jakiś czas warto wzbogacić codzienny jadłospis w zmielone orzechy, np. takie jak mąka migdałowa. Mielone orzechy to idealna forma spożycia orzechów dla najmłodszych, nawet podczas rozszerzania diety. Zmielone na drobno migdały są bezpieczne do samodzielnego jedzenia, np. w postaci posypki do kawałka banana, a także ogólnie jako wzbogacenie potrawy w niezbędne żelazo.
Źródła:
- https://dietetycy.org.pl/maka-migdalowa/, data dostępu: 05.04.2023
- Kunachowicz H . i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients, data dostępu: 05.04.2023