Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Cukrzyca to powszechnie występująca choroba, często nazywana epidemią XXI wieku.

Co jeść będąc chorym na cukrzycę?

4 minut

Cukrzyca to powszechnie występująca choroba, często nazywana epidemią XXI wieku. Niesie za sobą wiele powikłań, ale jej przebieg zależy w dużym stopniu od odpowiednio dobranego leczenia i diety. Dieta przy wstępowaniu cukrzycy stanowi bardzo ważny element wspomagający proces leczenia. Odpowiednia modyfikacja stylu życia znacznie poprawia codzienne funkcjonowanie chorych.

Cukrzyca- czym jest i jakie są jej objawy?

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych, charakteryzująca się zbyt wysokim poziomem cukru (glukozy) we krwi, czyli hiperglikemią. Sytuacja ta może wynikać z zaburzeń w wydzielaniu i/bądź działaniu insuliny- hormonu, który odpowiada m.in. za poziom glukozy we krwi. Przewlekły, zbyt wysoki poziom cukru we krwi wiąże się z wieloma konsekwencjami. Należą do nich uszkodzenia, zaburzenia w funkcjonowaniu i niewydolność różnych narządów (zwłaszcza oczu, nerek, serca).

Do głównych objawów, które wskazywać mogą na występowanie cukrzycy, zaliczane są:

  • wzmożone pragnienie,
  • wielomocz,
  • niezamierzona utrata masy ciała.

Oprócz tego mogą występować mniej specyficzne objawy, np.:

  • osłabienie,
  • senność,
  • zmiany ropne na skórze.

Gdy u siebie lub u kogoś z Twoich bliskich zaobserwujesz takie dolegliwości, należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Żywienie w cukrzycy

Według stanowiska Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, zarówno prawidłowe żywienie, jak i aktywność fizyczna mają istotne znaczenie w poprawie stanu zdrowia osób cierpiących na cukrzycę. Są one bardzo ważne w profilaktyce i leczeniu powikłań cukrzycy.

Zaleca się aby każdy pacjent, u którego zdiagnozowano cukrzycę został odpowiednio wyedukowany w zakresie podstaw prawidłowego żywienia w cukrzycy przez uprawnione do tego osoby (np. lekarz, dietetyk). Tak naprawdę nie istnieje dieta uniwersalna dla wszystkich chorych na cukrzycę. Optymalny rodzaj żywienia powinien być ustalany indywidualnie w zależności np. od wieku, aktywności fizycznej, preferencji pacjenta, a także uwzględniając występowanie innych chorób. Ważne aby była to dieta zgodna z zasadami zdrowego odżywiania, czyli była urozmaicona, bogata w różnorodne warzywa, błonnik oraz produkty nieprzetworzone. Ważna jest regularność spożywanych posiłków oraz odpowiednia podaż wody (średnio 1,5-2 l na dobę). W przypadku występowania nadwagi i otyłości zalecana jest stopniowa redukcja masy ciała.

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych, charakteryzująca się zbyt wysokim poziomem cukru (glukozy) we krwi.
Podstawą diety u osób chorych na cukrzycę powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Podstawą diety u osób chorych na cukrzycę powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG), czyli wynoszącym poniżej 55. Zalecane jest ograniczenie węglowodanów prostych, których źródłem są np. słodycze, słodzone napoje. Spożywanie tych produktów powinno być ograniczone do minimum. Nie zaleca się stosowania miodu i fruktozy jako zamiennika cukru. Jako źródła węglowodanów warto uwzględnić w swojej diecie pełnoziarniste pieczywo, kasze o niskim IG (np. gryczana) oraz brązowy ryż i razowe makarony. Oprócz tego, że mają niższy indeks glikemiczny od ich „jasnych” odpowiedników, dostarczają również między innymi błonnika, którego udział w diecie chorych na cukrzycę powinien wynosić minimum 25g.  W diecie chorych na cukrzycę bardzo istotna jest jakość tłuszczów. Ograniczeniu powinny ulec tłuszcze nasycone, których źródłem są np. tłuste gatunki mięs, smalec. Udział tego typu tłuszczów nie powinien być większy niż 10% kaloryczności diety. Warto uwzględnić przede wszystkim tłuszcze pochodzenia roślinnego: oleje roślinne, a także pestki, orzechy i nasiona. Wyjątkiem wśród tłuszczów pochodzenia roślinnego są olej kokosowy i palmowy- odradza się ich stosowanie. Ilość białka w diecie osoby chorej na cukrzycę powinna być ustalona indywidualnie i wynosić około 1- 1,5g/kg masy ciała. Należy pamiętać, że indywidualność jest tu bardzo istotna- np. w przypadku osób, u których rozwinęła się również przewlekła choroba nerek, podaż białka powinna być niższa niż przedstawione średnie wartości. Warto korzystać z różnorodnych, polecanych źródeł białka. Należą do nich: chude gatunki mięs, ryby, mleko i jego przetwory, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Nie zaleca się spożywania alkoholu przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ może on między innymi sprzyjać hipoglikemii (hipoglikemia to inaczej niedocukrzenie, czyli zbyt niski poziom glukozy we krwi).

Warto zwrócić również uwagę na ilość soli w codziennej diecie- jej podaż nie powinna przekraczać 5g dziennie. Mamy tu na myśli nie tylko sól dodaną przez nas do potrawy podczas gotowania, ale ogólną zawartość soli w spożywanych produktach spożywczych. Warto zatem zawsze czytać etykiety kupowanych przez nas produktów.

Cukrzyca a aktywność fizyczna

Wysiłek fizyczny wiąże się z wieloma korzyściami dla osób chorych na cukrzycę. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę oraz kontrolę glikemii. Należy pamiętać, że zarówno rodzaj, jak i częstotliwość wykonywanej aktywności powinien być dopasowany do stanu zdrowia, możliwości oraz wieku pacjenta. Jednym z częstszych zaleceń są umiarkowane ćwiczenia minimum 2-3 razy w tygodniu, wykonywane przez 30- 60 minut. Osoby starsze, w miarę możliwości mogą rozważyć spacery oraz aktywności takie jak np. nordic walking. Należy zwracać uwagę na ryzyko odwodnienia podczas wysokiej temperatury otoczenia i pamiętać o nawadnianiu podczas wykonywanego wysiłku.

Podsumowując– przedstawione powyżej zalecenia stanowią ogólne zasady żywienia w cukrzycy. Należy pamiętać, że zalecenia te powinny być ściśle zindywidualizowane i dopasowane do danej osoby, współistniejących jednostek chorobowych oraz typu samej cukrzycy. Tak jak wcześniej wspomniano, nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla osób chorych na cukrzycę, a jej dobór powinien być zawsze skonsultowany ze specjalistą. Warto jednak pamiętać, że zarówno dieta, jak i odpowiednia aktywność fizyczna stanowią istotny element w leczeniu tej choroby.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 54 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut