Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
certyfikatbio

Co oznaczają certyfikaty BIO?

3 minut

Eco, bio, organic – o czym informują?

Coraz więcej konsumentów – poza czytaniem listy składników – szuka na opakowaniu produktu odpowiedniego certyfikatu. Certyfikat bio/ eko przyznany produktowi stanowi gwarancję jego jakości. W dobie rosnącej świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia, ogromną popularnością cieszą się produkty wysokiej jakości, o starannie skomponowanym składzie, wyprodukowane z poszanowaniem dla ekologii. Wiedzą o tym producenci, którzy starają się wykorzystać ten nowy trend i dotrzeć do jak największego grona odbiorców. Kuszą więc konsumenta rozmaitymi chwytami marketingowymi, w tym opisywaniem swoich produktów jako bio, eco, organic. Taki przedrostek może pojawić się na opakowaniu produktu zupełnie bezzasadnie – nieuczciwi producenci mogą pokusić się o bezzasadne użycie takiego terminu. A możliwość użycia określenia żywności „naturalna” czy „zdrowa” w ogóle nie podlega żadnym regulacjom prawnym. Efekt? Wiele osób skusi się na zakup produktu, który z ekologią niewiele ma wspólnego – ale w taki sposób przedstawiony zostanie przez producenta. Problem ten rozwiązany został dzięki certyfikacji BIO.

Certyfikat BIO – co oznacza?

Za najlepszy wykładnik wysokiej jakości produktu i ekologicznej metody produkcji jest certyfikat bio. Przyjmuje on postać określonego logo, które producent spełniający najwyższe wymogi jakości ma obowiązek umieścić na opakowaniu. Najbardziej rozpoznawalnym certyfikatem bio jest unijne logo produkcji ekologicznej. Używane jest ono od 2010 roku i ma postać charakterystycznego liścia; jest to tzw. euroliść uformowany z białych gwiazdek, umieszczony na zielonym tle. Ten certyfikat nie może być stosowany przez każdego producenta, a jedynie przez tych, którzy spełniają określone prawnie wymogi. W Polsce do 2012 roku obowiązywał certyfikat „Rolnictwo ekologiczne”, teraz jednak obowiązuje logo wspólne dla całej Unii Europejskiej. Prawidłowo oznakowany produkt posiada logo euro – liścia, a także unikatowy numer identyfikacyjny. Pierwsze dwa znaki to kod ISO państwa, w którym odbywają się kontrole, kolejne dwa znaki określają metody produkcji. Trzy ostatnie znaki to nr referencyjny nadawany organom kontrolnym/ jednostkom certyfikacyjnym.

Jak uzyskać certyfikat BIO? Z tego oznaczenia korzystać mogą ci producenci, których produkty zawierają co najmniej 95% składników ekologicznych. Wszystkie paczkowane w Unii Europejskiej produkty, które spełniają wymogi stawiane produktom ekologicznym, oznakowane są euro – liściem. Ten certyfikat BIO może być także stosowany na produktach importowanych do Unii Europejskiej, o ile spełniają one określone przepisy dotyczące produktów ekologicznych. Najważniejsze warunki, jaki musi spełnić producent ubiegający się o uzyskanie certyfikatu BIO są następujące:

  • w składzie produktu znajduje się co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego; produkt nie może zawierać syntetycznych dodatków (barwników, aromatów, stabilizatorów, emulgatorów czy konserwantów) oraz składników GMO (modyfikowanych genetycznie),
  • przetwórstwo produktów odbywa się wyłącznie z wykorzystaniem tradycyjnych metod obróbki, takich jak metody chemiczne, mechaniczne i fermentacyjne,
  • transport produktów powinien odbywać się w specjalnie oznakowanych, zamkniętych opakowaniach; w sytuacji, gdy produkt transportowany jest luzem, wówczas konieczne są specjalne systemy kontroli transportu,
  • na każdym etapie produkcji należy unikać kontaktu surowców z produktami konwencjonalnymi,
  • na każdym etapie produkcji i transportu konieczne jest prowadzenie odpowiedniej dokumentacji.

W Polsce funkcjonuje kilkanaście jednostek certyfikacyjnych; są to publiczne i prywatne jednostki kontrolujące procesy hodowli roślin, chowu zwierząt, procesu produkcji oraz transportu. Przyznanie certyfikatu BIO świadczy o wysokiej jakości produktu, a także poszanowaniu producenta dla środowiska. Uprawy ekologiczne dążą do jak najwierniejszego naśladowania warunków zachodzących w naturalnych ekosystemach.

Polacy coraz częściej zwracają uwagę na certyfikacje ekologiczne nabywaych produktów.
Polacy coraz częściej zwracają uwagę na certyfikacje ekologiczne nabywaych produktów.

Produkty z certyfikatem BIO – dlaczego warto po nie sięgać?

W Unii Europejskiej uprawy ekologiczne stanowią zaledwie kilka % wszystkich upraw, zatem konsumenci doceniają wszystkie produkty, które powstają w takich selektywnych warunkach. O przewadze produktów zawierających certyfikat BIO nad pozostałymi produktami świadczy wyjątkowy proces pozyskiwania wszystkich składników. Rolnictwo ekologiczne cechuje się zrównoważoną produkcją, co pozwala zachować różnorodność biologiczną upraw. Nie ma możliwości używania chemicznych środków ochrony roślin. Ekologiczny chów zwierząt zabrania z kolei stosowania antybiotyków czy paszy GMO, zwierzęta mają odpowiednią ilość miejsca. Wszystko to przekłada na zachowanie maksimum wartości odżywczych produktów, a także wyeliminowanie spożycia potencjalnie szkodliwych dla zdrowia dodatków.

W dobie stale wzrastającego spożycia żywności przetworzonej, pozbawionej jakichkolwiek wartości odżywczych, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. A pomóc mogą w tym certyfikowane, ekologiczne produkty. Faktem jest, że produkty z certyfikatem BIO są droższe, ale to w końcu inwestycja najlepsza z możliwych. Inwestycja w nienaganne zdrowie, młody wygląd i długowieczność.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 39 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut