FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Co oznaczają certyfikaty BIO? 0
Co oznaczają certyfikaty BIO?

Eco, bio, organic - o czym informują?

Coraz więcej konsumentów - poza czytaniem listy składników - szuka na opakowaniu produktu odpowiedniego certyfikatu. Certyfikat bio/ eko przyznany produktowi stanowi gwarancję jego jakości. W dobie rosnącej świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia, ogromną popularnością cieszą się produkty wysokiej jakości, o starannie skomponowanym składzie, wyprodukowane z poszanowaniem dla ekologii. Wiedzą o tym producenci, którzy starają się wykorzystać ten nowy trend i dotrzeć do jak największego grona odbiorców. Kuszą więc konsumenta rozmaitymi chwytami marketingowymi, w tym opisywaniem swoich produktów jako bio, eco, organic. Taki przedrostek może pojawić się na opakowaniu produktu zupełnie bezzasadnie - nieuczciwi producenci mogą pokusić się o bezzasadne użycie takiego terminu. A możliwość użycia określenia żywności „naturalna” czy „zdrowa” w ogóle nie podlega żadnym regulacjom prawnym. Efekt? Wiele osób skusi się na zakup produktu, który z ekologią niewiele ma wspólnego - ale w taki sposób przedstawiony zostanie przez producenta. Problem ten rozwiązany został dzięki certyfikacji BIO.

Certyfikat BIO - co oznacza?

Za najlepszy wykładnik wysokiej jakości produktu i ekologicznej metody produkcji jest certyfikat bio. Przyjmuje on postać określonego logo, które producent spełniający najwyższe wymogi jakości ma obowiązek umieścić na opakowaniu. Najbardziej rozpoznawalnym certyfikatem bio jest unijne logo produkcji ekologicznej. Używane jest ono od 2010 roku i ma postać charakterystycznego liścia; jest to tzw. euroliść uformowany z białych gwiazdek, umieszczony na zielonym tle. Ten certyfikat nie może być stosowany przez każdego producenta, a jedynie przez tych, którzy spełniają określone prawnie wymogi. W Polsce do 2012 roku obowiązywał certyfikat „Rolnictwo ekologiczne”, teraz jednak obowiązuje logo wspólne dla całej Unii Europejskiej. Prawidłowo oznakowany produkt posiada logo euro - liścia, a także unikatowy numer identyfikacyjny. Pierwsze dwa znaki to kod ISO państwa, w którym odbywają się kontrole, kolejne dwa znaki określają metody produkcji. Trzy ostatnie znaki to nr referencyjny nadawany organom kontrolnym/ jednostkom certyfikacyjnym.

Jak uzyskać certyfikat BIO? Z tego oznaczenia korzystać mogą ci producenci, których produkty zawierają co najmniej 95% składników ekologicznych. Wszystkie paczkowane w Unii Europejskiej produkty, które spełniają wymogi stawiane produktom ekologicznym, oznakowane są euro - liściem. Ten certyfikat BIO może być także stosowany na produktach importowanych do Unii Europejskiej, o ile spełniają one określone przepisy dotyczące produktów ekologicznych. Najważniejsze warunki, jaki musi spełnić producent ubiegający się o uzyskanie certyfikatu BIO są następujące:

  • w składzie produktu znajduje się co najmniej 95% składników pochodzenia ekologicznego; produkt nie może zawierać syntetycznych dodatków (barwników, aromatów, stabilizatorów, emulgatorów czy konserwantów) oraz składników GMO (modyfikowanych genetycznie),
  • przetwórstwo produktów odbywa się wyłącznie z wykorzystaniem tradycyjnych metod obróbki, takich jak metody chemiczne, mechaniczne i fermentacyjne,
  • transport produktów powinien odbywać się w specjalnie oznakowanych, zamkniętych opakowaniach; w sytuacji, gdy produkt transportowany jest luzem, wówczas konieczne są specjalne systemy kontroli transportu,
  • na każdym etapie produkcji należy unikać kontaktu surowców z produktami konwencjonalnymi,
  • na każdym etapie produkcji i transportu konieczne jest prowadzenie odpowiedniej dokumentacji.

W Polsce funkcjonuje kilkanaście jednostek certyfikacyjnych; są to publiczne i prywatne jednostki kontrolujące procesy hodowli roślin, chowu zwierząt, procesu produkcji oraz transportu. Przyznanie certyfikatu BIO świadczy o wysokiej jakości produktu, a także poszanowaniu producenta dla środowiska. Uprawy ekologiczne dążą do jak najwierniejszego naśladowania warunków zachodzących w naturalnych ekosystemach.

Produkty z certyfikatem BIO - dlaczego warto po nie sięgać?

W Unii Europejskiej uprawy ekologiczne stanowią zaledwie kilka % wszystkich upraw, zatem konsumenci doceniają wszystkie produkty, które powstają w takich selektywnych warunkach. O przewadze produktów zawierających certyfikat BIO nad pozostałymi produktami świadczy wyjątkowy proces pozyskiwania wszystkich składników. Rolnictwo ekologiczne cechuje się zrównoważoną produkcją, co pozwala zachować różnorodność biologiczną upraw. Nie ma możliwości używania chemicznych środków ochrony roślin. Ekologiczny chów zwierząt zabrania z kolei stosowania antybiotyków czy paszy GMO, zwierzęta mają odpowiednią ilość miejsca. Wszystko to przekłada na zachowanie maksimum wartości odżywczych produktów, a także wyeliminowanie spożycia potencjalnie szkodliwych dla zdrowia dodatków.

W dobie stale wzrastającego spożycia żywności przetworzonej, pozbawionej jakichkolwiek wartości odżywczych, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. A pomóc mogą w tym certyfikowane, ekologiczne produkty. Faktem jest, że produkty z certyfikatem BIO są droższe, ale to w końcu inwestycja najlepsza z możliwych. Inwestycja w nienaganne zdrowie, młody wygląd i długowieczność.

 

Dziękujemy za odwiedziny!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium