Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Czerwiec to najlepsza pora na truskawki

Czerwiec to czas truskawek! Czy na pewno wiesz o nich wszystko?

5 minut

Truskawki to najpopularniejsze letnie owoce, którymi możemy się cieszyć od początku maja do połowy lipca. Jednak ich prawdziwy słodki smak, przychodzi wraz z ciepłymi czerwcowymi dniami. Te czerwone owoce są mieszanką dwóch odmian poziomek: chilijskiej i wirginijskiej, które jak mówi historia uzyskano przypadkiem w Europie. Swoją popularność zyskały przede wszystkim ze względu na smak, szerokie możliwości wykorzystania oraz to, że są dość łatwe w uprawie i posiadają niewielkie wymagania glebowe. W przemyśle, ale i w domowej kuchni przygotowuje się z nich głównie dżemy, marmolady, kompoty i sorbety. Jednak to właśnie surowe owoce są źródłem wielu składników odżywczych i w takiej postaci są najbardziej zalecane do jedzenia.

Truskawki, jak i inne owoce zawierają duże ilości wody oraz cukrów prostych takich jak fruktoza i glukoza, którym zawdzięczamy słodki smak. Składniki mineralne występujące w znacznej ilości to sód oraz potas. Jednak te letnie owoce są przede wszystkim wartościowym źródłem związków przeciwutleniających i witamin.

Ze względu na ich wysokie wartości, truskawki są zalecane szczególnie osobom z chorobami układu krwionośnego lub z wysokim poziomem cholesterolu LDL. Wysoka zawartość związków antyoksydacyjnych nie tylko zmniejsza ciśnienie krwi, ale również obniża ryzyko wystąpienia nowotworów i podnosi odporność organizmu. Warto jednak pamiętać, że owoce te nie są odpowiednie dla każdego. Dzieci są grupą, które szczególnie ostrożnie powinny podchodzić do truskawek, ze względu na częste występowanie u nich reakcji alergicznych związanych z obecnością salicylanów.

Owoc dobry na serce

To nie przypadek, że truskawka przypomina kształtem serce. Ten niepozorny owoc zawiera znaczną ilość związków przeciwutleniających takich jak polifenole,a w tym antocyjany. Polifenole należą do związków, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny.

Związki przeciwutleniające ograniczają procesy zmian miażdżycowych, które są głównym czynnikiem chorób układu krążenia oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Poza truskawkami, polifenole występują w fioletowych owocach takich jak winogrona, porzeczkach, aronii ale również w herbacie i czerwonym winie. To związki, które realnie wpływają na nasze zdrowie dlatego tak warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Truskawka zwiększy odporność

Zawartość witaminy C w truskawce wynosi 62 mg/100 g owocu i przewyższa nawet ilość tej witaminy w cytrynie, która często błędnie jest stawiana za wzór. Spożycie 100 g truskawek pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Witamina C pełni w organizmie przede wszystkim funkcję przeciwutleniającą. Wpływa pozytywnie na układ krwionośny, działa przeciwnowotworowo, bierze udział w syntezie kolagenu i wspomaga odporność organizmu. Co ważne, witamina C wspomaga wchłanianie żelaza,  dlatego dodatek truskawek do mięs lub warzyw o wysokiej zawartości tego składnika, będzie dobrym rozwiązaniem dla osób które mają problemy z jego przyswajaniem.

Owoc idealny podczas odchudzania

W związku z wysoką zawartością wody, truskawki mogą śmiało spożywać osoby będące na diecie. Co więcej ze względu na niski indeks glikemiczny, są one odpowiednie nawet dla diabetyków. Poza dużą ilością wody, w tych owocach znajdziemy błonnik i pektyny, które korzystnie wpływają na pracę jelit i metabolizm. Warto włączyć je do swojego jadłospisu zarówno jako przekąska, baza do koktajli czy dodatek do dań wytrawnych. Należy jednak pamiętać, że sam owoc nie jest wysokokaloryczny ale warto uważać na to z czym go łączymy. Koktajl na bazie truskawek z jogurtem naturalnym będzie zdrowym urozmaiceniem diety, ale wystarczy użyć jogurtu smakowego, który w swoim składzie ma dużą zawartość cukru i nasz koktajl stanie się niezdrową przekąską.

Truskawka świetnie sprawdzi się w smoothie na bazie jogurtu.

Truskawka na piękną skórę

Ze względu na zawartość związków przeciwutleniających w truskawkach, możemy je zaliczyć do grupy owoców pozytywnie wpływających na naszą skórę. Składniki w nich zawarte, nie tylko opóźniają starzenie się komórek, ale również jak w przypadku witaminy C biorą udział w ochronie przed promieniowaniem UV, które przyśpiesza te procesy. Ponadto witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu i elastyny. Kolagen, który zapewnia jędrność skórze jest w stanie się odbudowywać w całości do 25 roku życia. Po tym czasie skóra się starzeje, aby temu zapobiec tak ważna jest odpowiednia podaż witaminy C, która jest głównym czynnikiem tworzenia się nowej porcji kolagenu. W truskawkach poza witaminą C, występuje kwas salicylowy który znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce ze względu na swoje łagodzące działanie. Ponadto jest środkiem bakteriobójczym, usuwa nadmiar tłuszczu, zaskórników ale i pełni funkcję przeciwzapalną. 

Truskawka na mocne kości

Truskawki zawierają sporą dawkę manganu, który odpowiada przede wszystkim za wzmacnianie układu kostnego. Jego spożycie jest szczególnie istotne w okresie menopauzy u kobiet, kiedy to trzeba jeszcze bardziej dbać o dostarczanie składników mineralnych odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości. Spożywanie truskawek dostarczy naszemu organizmowi również dużej dawki potasu, który dba o regenerację mięśni. W sytuacji gdy doskwierają nam skurcze, uprawiamy sport lub czujemy zmęczenie, warto włączyć te czerwone owoce do naszej diety.

Truskawki, a alergie

Niestety nie każdy, może cieszyć się sezonem na truskawki. Coraz częściej pojawiają się alergie na te owoce i dotykają one najczęściej najmłodsze dzieci. Objawia się ona wysypką, ale może prowadzić również do biegunki, wymiotów, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Nie zaleca się wprowadzać truskawek do diety dziecka przed 10 miesiącem życia. Gdy przyjdzie na to pora powinniśmy obserwować jego reakcję i starać się nie wprowadzać więcej niż jednego nowego produktu w tym samym czasie. Dzięki temu, gdy wystąpią już objawy, będziemy mieć pewność co powoduje reakcję alergiczną. W sytuacji gdy już wiemy, że jedzenie truskawek nam nie służy, jedynym wyjściem jest ich całkowite wyeliminowanie. Może jednak się tak zdarzyć, że alergia z wiekiem przeminie i w dorosłym życiu nie pojawią się już objawy ich nietolerancji.

Truskawki to owoce, na które wielu z nas czeka niemal cały rok. Warto jednak pamiętać, że za każdym razem należy je dokładnie umyć. Truskawki bowiem są jednymi z najbardziej zanieczyszczonych owoców na rynku. Na ich powierzchni są pozostałości środków ochrony roślin czy pestycydów, dlatego tak ważna jest ich higiena zarówno przed spożyciem na surowo jak i przetwarzaniem.

Truskawki idealnie nadają się do przetwórstwa, zarówno produkcja dżemów, marmolad czy mrożenie jest świetnym pomysłem by cieszyć się ich smakiem na dłużej, a nie tylko w letnie dni. Ze względu na ich niską kaloryczność i indeks glikemiczny, nie musimy ograniczać ich spożycia w sezonie. Należy tylko pamiętać żeby jeść je same, lub łączyć ze zdrowymi produktami, a tylko od święta spożywać przygotowane z nich desery. 

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 61 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut