Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

4 minut

Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi. Zawiera ona szereg substancji o potencjalnym działaniu prozdrowotnym. Czy z tego względu można ją spożywać również na diecie odchudzającej? Czy dzięki tym substancjom czekolada może wspomagać odchudzanie?

Czekolada- charakterystyka, wartości odżywcze

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Produkowana jest z ziaren kakaowca- a dokładniej miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru. Czekolada w swoim składzie może zawierać również różnego rodzaju dodatki, takie jak na przykład: mleko, owoce, bakalie. Kaloryczność czekolady zależy od jej rodzaju.  Wynosi ona średnio 530-580 kcal w 100 gramach produktu. Czekolady, również w zależności od rodzaju, różnią się między sobą zawartością makroskładników. W przypadku tłuszczu (kakaowego, zawierającego głównie kasy tłuszczowe nasycone, takie jak kwas stearynowy czy kwas palmitynowy), zawartość ta wynosi od 30 do 35%.  Zawartość węglowodanów jest na poziomie 53-64%, natomiast białek 5-10%.

Czekolada dobrej jakości może zawierać również cenne składniki, takie jak antyoksydanty, witaminy, a także składniki mineralne– na przykład: magnez, cynk, żelazo, mangan, fosfor, selen, potas. 

Biała czekolada nie zawiera w soim składzie miazgi kakowej.
Główne składniki białej czekolady to cukier, mleko bądź śmietana oraz tłuszcz kakaowy w ilości do 33%.

Czekolada- rodzaje

Tak jak wcześniej wspomniano, w zależności od rodzaju, czekolady różnią się od siebie składem. Ze względu na te różnice w zawartości danych składników można wyróżnić kilka rodzajów czekolad.

Wyróżniamy następujące rodzaje czekolad:

  • czekolada gorzka,
  • czekolada deserowa,
  • czekolada mleczna,
  • czekolada biała.

Pierwsza z nich, czyli gorzka, uznawana jest za najbardziej wartościową spośród czekolad, ze względu na niską zawartość cukru oraz wysoką zawartość kakao. W swoim składzie czekolada gorzka powinna zawierać minimum 70% miazgi kakaowej.

Kolejna, czyli czekolada deserowa, różni się od czekolady gorzkiej tym, że zawiera mniejszą ilość miazgi kakaowej- średnio od 30 do 70%.  

Trzecia to zdecydowanie najbardziej popularna z czekolad, czyli czekolada mleczna. W jej składzie występuje miazga kakaowa w ilości maksymalnie do 50%. Czekolada ta zawiera bardzo dużą ilość cukru. Zawartość cukru w czekoladzie mlecznej sięga do 50%.

Ostatnia to czekolada biała, która w swoim składzie w ogóle nie zawiera miazgi kakaowej. Jej główne składniki to cukier, mleko bądź śmietana oraz tłuszcz kakaowy w ilości do 33%.

Związki bioaktywne zawarte w czekoladzie

Okazuje się, że czekolada, może zawierać wiele cennych związków bioaktywnych. Przykładem jednej z takich substancji jest tryptofan, czyli prekursor serotoniny. Serotonina odpowiedzialna jest za wiele ważnych procesów. Wpływa między innymi na procesy związane z pamięcią, dobrym nastrojem i snem.  Gorzka czekolada o zawartości 70-85% kakao zawiera w przybliżeniu 13 μg/g tryptofanu.

W czekoladzie występują również bioaktywne związki zwane flawonoidami. Flawanoidy naturalnie występują w roślinach, pełniąc przede wszystkim rolę barwników. Oprócz tego wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizujące niebezpieczne wolne rodniki.  W czekoladzie występuje kilka związków należących do flawonoidów- są to przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz antocyjanidyny. Zawartość tych związków w produkcie jest różna i zależy od rodzaju czekolady. Im większa jest zawartość kakao w czekoladzie, tym więcej jest korzystnych flawonoidów.

Ze względu na obecność związków bioaktywnych w czekoladzie oraz w innych produktach zawierających kakao, regularne spożywanie ich może wiązać się z potencjalnymi efektami zdrowotnymi.

Czekolada, nawet gorzka jest produktem wysokokalorycznym i przy bardzo częstym spożywaniu będzie wiązała się z ryzykiem przybierania dodatkowych kilogramów.
Gorzka czekolada uznawana jest za najbardziej wartościową wśród czekolad, lecz z uwagi na jej kaloryczność należy zwrócić uwagę na spożywane ilości.

Czekolada, a odchudzanie

W związku z tym, że dobrej jakości gorzka czekolada zawiera prozdrowotne bioaktywne związki,  przeprowadzono wiele badań nad wpływem jej spożycia odnośnie profilaktyki danych chorób, w tym otyłości.

Jedna z metaanaliz badań przeprowadzonych do roku 2017, przedstawia związek pomiędzy zjadaniem gorzkiej czekolady a zmniejszeniem masy ciała oraz obwodu pasa. Może się to wiązać z wieloma rzeczami, między innymi z tym, że związki bioaktywne zawarte w kakao mogą wpływać na zwiększenie uczucia sytości, a także stymulować inne mechanizmy sprzyjające procesowi odchudzania.  Jednakże związek pomiędzy spożywaniem gorzkiej czekolady a zmniejszeniem masy ciała nie ma miejsca przy nadmiernym spożywaniu tego produktu. Czekolada, nawet gorzka jest produktem wysokokalorycznym i przy bardzo częstym spożywaniu będzie wiązała się z ryzykiem przybierania dodatkowych kilogramów.

Podsumowując, nie można stwierdzić jednoznacznie, że dany produkt powoduje chudnięcie czy tycie. Zarówno odchudzanie jak i przybieranie na masie ciała jest ściśle związane z całokształtem naszej diety, a nie zależy od pojedynczych produktów. Jednakże dobrej jakości gorzka czekolada, ze względu na zawartość korzystnych składników, takich jak opisane powyżej antyoksydanty, może w umiarkowanych ilościach znaleźć się w menu osoby odchudzającej się czy też po prostu dbającej o zdrowe odżywianie.

Źródła:

  • Głodo P., Matejko B.: Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń.  Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88.
  • Montagna M.T., Diella G., Triggiano F., Caponio G.R., De Giglio O., Caggiano G., Di Ciaula A., Portincasa P..: Chocolate, „Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019, 6;16(24):4960.
  • Zugravu C., Otelea M.R:. Dark Chocolate: To Eat or Not to Eat? A Review. J AOAC Int. 2019, 1;102(5):1388-1396.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 29 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Zdrowe słodycze ze sklepu - to możliwe?

    Nie rezygnuj z małych przyjemności – zdrowe słodycze naprawdę istnieją!

    Słodycze to szybki sposób na poprawę nastroju i umilenie sobie…
    4 minut
    Odżywki białkowe to bardzo popularne urozmaicenie i wzbogacenie diety w duże ilości pełnowartościowego białka

    Odżywki białkowe – kiedy po nie sięgać?

    Odżywki białkowe to bardzo popularne urozmaicenie i wzbogacenie diety w…
    3 minut
    Aby wyjaśnić dokładnie to czym jest sukraloza, należy zacząć od scharakteryzowania grupy substancji, do której ona należy.

    Czy sukraloza jest szkodliwa?

    Ze względu na wzrastające zainteresowanie zdrowym stylem życia, wiele osób…
    3 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut