Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Pestki dyni to źródło cennych składników mineralnych, witamin, błonnika pokarmowego oraz tłuszczy nienasyconych.

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

4 minut

Dynia to nieodłączny element sezonu jesienno-zimowego. Spożywana jest przede wszystkim od września do grudnia, zarówno w zupach, musach, sałatkach jak i deserach. Jest pełna witamin i składników mineralnych, a zarazem zawiera niewielką ilość kalorii. Niestety często podczas przygotowywania z niej potraw, usuwamy pestki, które są równie wartościowe co pomarańczowy miąższ.

Pestki dyni – właściwości

Pestki dyni to źródło cennych składników mineralnych, witamin, błonnika pokarmowego oraz tłuszczy nienasyconych. Najważniejszymi z nich są witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Spośród najistotniejszych składników mineralnych w pestkach dyni wyróżnić możemy cynk, selen, magnez oraz potas. To bogactwo składników, pozwala utrzymać homeostazę organizmu, wpływa korzystnie na zwiększenie odporności, chroni układ nerwowy, krwionośny oraz pokarmowy.

Pestki dyni są wysokokalorycznym produktem ze względu na zawartość w nich tłuszczu, która stanowi 50% wszystkich składników w nich zawartych. Powinny na to uważać osoby odchudzające się i nie spożywać ich w nadmiarze. Nie warto jednak całkowicie z nich rezygnować, ponieważ walory odżywcze które dostarczają do organizmu są niezwykle istotne. Tłuszcz zawarty w pestkach dyni jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Pestki dyni bogate w fitosterole, tokoferole oraz kwasy Omega-3, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym dzięki czemu wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny. Poza tym kwasy Omega-3 są niezbędne dla naszego organizmu ze względu na ich znaczny udział w produkcji hormonów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego.

Pestki dyni powinny być włączone do codziennej diety ze względu na wysoką zawartość cynku, który wywiera pozytywne działanie zarówno na kobiety, jak i mężczyzn. Ten składnik wpływa korzystnie na włosy, skórę, paznokcie i często jest składnikiem suplementów diety dla Pań. Co więcej podnosi odporność, wspomaga gojenie się ran, poprawia sprawność intelektualną oraz wpływa korzystnie na płodność. Cynk również jest niezwykle ważnym składnikiem dla osób trenujących, ponieważ zostaje on wydalany z organizmu razem z potem podczas uprawiania aktywności fizycznej. Sportowcy często są przez to narażeni na jego niedobory, które objawiają się zahamowaniem czucia smaku i zapachu.

Kolejnym składnikiem mineralnym, ze względu na który należy zwiększyć spożycie pestek dyni jest potas. Składnik ten jest niezwykle istotny w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i kontroli ilości wody w organizmie. Co więcej odpowiada za budowę mięśni, oraz generuje w nich impulsy elektryczne.

Zawarty w pestkach dyni magnez odpowiada za ochronę układu nerwowego, szczególnie w stanach narażenia na stres. Osoby, które spożywają duże ilości kawy i prowadzą stresujący tryb życia mogą być narażone na niedobory tego składnika. W takim przypadku warto włączyć pestki dyni do swojej diety, gdyż dłuższe niedobory mogą skutkować problemami z koncentracją, stanami depresyjnymi, brakiem energii, a nawet kołatania serca i nerwobólami. Ponadto u kobiet wpływa na bolesność miesiączek, oraz nasileniem objawów menopauzy.

Pestki dyni ze względu na swoje walory zdrowotne powinny być włączone do diety każdego z nas
Pestki dyni to niepozorny ale wyjątkowy składnik, który charakteryzuje się wysoką wartością żywieniową.

Pestki dyni – na co?

Pestki dyni ze względu na swoje walory zdrowotne powinny być włączone do diety każdego z nas. Dzięki zawartości w nich składników odżywczych, odpowiedzialnych za obniżenie ciśnienia krwi, powinny być spożywane przede wszystkim przez osoby z chorobami układu krwionośnego. Włączenie ich do naszych dań jako pełnowartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu oraz magnezu pozwoli profilaktycznie chronić każdego z nas przed niedoborami tych składników mineralnych, oraz chorobami układu nerwowego. Pestki dyni mogą wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego, oraz bezpłodności.

Pestki dyni – do czego używać?

Pestki dyni świetnie pasują zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Możemy spożywać je jako przekąskę między posiłkami, dodatek do ciastek owsianych czy chrupki element w sałatkach i zupach krem. Jeśli ten dodatek nie jest naszym ulubionym, ale ze względu na wartość odżywczą chcemy go spożywać to dobrym rozwiązaniem będzie dodanie go do muesli, gdzie razem z innymi nasionami i owocami będzie niezauważalny, a nadal wyjątkowo zdrowy. Równie wartościowy co same pestki jest olej z nich wytworzony, który powinniśmy spożywać wyłącznie na zimno.

Pestki dyni – podsumowanie

Pestki dyni to niepozorny ale wyjątkowy składnik, który charakteryzuje się wysoką wartością żywieniową. Witaminy oraz składniki mineralne, które w sobie zawiera wpływają pozytywnie na wiele układów i narządów w naszym organizmie. Włączenie pestek dyni do naszej diety, ze względu na ich wysoką zawartość magnezu wpłynie korzystnie na układ nerwowy, a duża ilość cynku zwiększy naszą odporność, włosy i paznokcie oraz polepszy płodność. Kwasy tłuszczowe, a szczególnie fitosterole i Omega-3 zmniejszą wchłanianie cholesterolu, a tym samym zmniejszą ciśnienie krwi i będą zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

Pestki dyni to dodatek, który każdy z nas powinien wprowadzić do swojej diety. Sałatka, niesłodzone ciastko owsiane, czy muesli to łatwe sposoby na ochronę naszego zdrowia, zmniejszenie niedoborów kluczowych dla naszego organizmu składników i smaczną przekąskę w jednym.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 50 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut
    Domowe przetwory to produkty, które powinny znaleźć się w każdej kuchni.

    Przepisy na domowe przetwory

    Kiedyś przepisy na domowe przetwory były znane w większości domów.…
    4 minut