Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Wpływ jedzenia na samopoczucie

Jak jedzenie wpływa na nasze codzienne samopoczucie?

4 minut

Obecnie, w dobie wysokiej świadomości żywieniowej, większość osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak duży wpływ na nasz stan zdrowia ma to czym się odżywiamy. Odpowiednia i zbilansowana dieta jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, stanowi profilaktykę wielu chorób oraz często jest ważnym elementem w leczeniu. Jednak  dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt, że to co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również może wpływać na zdrowie psychiczne, a co za tym idzie na nasze codzienne samopoczucie. Powiedzenie „jesteś tym czym jesz” nabiera w tym wypadku nowego znaczenia. Czy faktycznie odżywiając się w nieprawidłowy sposób, nasze samopoczucie może ulec pogorszeniu? Czy dbając o to co ląduje na naszym talerzu możemy zmniejszyć ryzyko m.in. depresji?

Jak dieta wpływa na nasze samopoczucie?

Wiedza na temat tego, jak jedzenie wpływa na nasze samopoczucie i nastrój jest bardzo ważna podczas leczenia różnego rodzaju zaburzeń żywieniowych, jak i psychicznych. Okazuje się, że składniki zawarte w żywności mają istotny wpływ na naszą aktywność umysłową, a niedobory żywieniowe mogą wpływać na rozwój np. depresji. Zaobserwowano większą zachorowalność na depresję w krajach, gdzie spożywane są małe ilości ryb, warzyw, produktów z pełnego ziarna, a przeważa spożycie żywności przetworzonej.

Ważne aby nasz codzienny jadłospis składał się z wartościowych produktów i opierał się na zasadach zdrowego żywienia. Pamiętajmy o spożywaniu warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, tłuszczów pochodzenia roślinnego, a także ryb, chudych gatunków mięs, jaj, nasion roślin strączkowych. Warto również włączyć do swojej diety fermentowane produkty mleczne oraz pamiętać o odpowiednim spożyciu płynów. Takie zróżnicowanie żywienie pozwoli na zapobieganie występowaniu niedoborów, a co za tym idzie, będzie sprzyjało zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia.

Hormony szczęścia i dieta.

Odpowiednia dieta jest ważna m.in. w produkcji substancji, takich jak neuroprzekaźniki, które odpowiedzialne są za przesyłanie informacji w organizmie.

Przykładem jest serotonina, będąca bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem, często nazywana „naturalnym antydepresantem”.  Należy ona do tak zwanych hormonów szczęścia, inaczej endorfin, związanych z odczuwaniem euforii. Produkowana jest głównie w naszych jelitach. Powstaje podczas rozkładu tryptofanu- aminokwasu egzogennego, czyli takiego, który musi być dostarczany wraz z dietą, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować. Na niedobory serotoniny w organizmie mogą wpływać nieprawidłowa dieta oraz siedzący tryb życia.  Zaburzenia w jej produkcji skutkują pojawieniem się bezsenności, uczucia zmęczenia, a nawet występowaniem zachowań agresywnych  czy zaburzeń depresyjnych. Skoro serotonina powstaje z tryptofanu, warto zadbać o jego odpowiednią podaż. Tryptofan możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Źródłem tryptofanu są m.in.: ryby, drób, jaja, mleko, pestki dyni, nasiona sezamu, kakao, orzechy włoskie, pestki słonecznika. Do prawidłowej syntezy serotoniny w organizmie niezbędne są również: magnez i witamina B6 (źródłami są produkty zbożowe, pełnoziarniste) oraz witamina C (możemy znaleźć ją m.in. w warzywach i owocach). 

Kolejnym przykładem substancji, która pełni ważną rolę w naszym samopoczuciu jest dopamina. Odpowiednia produkcja tego hormonu w organizmie związana jest ze zwiększoną chęcią do działania, pozytywnym myśleniem, kreatywnością i optymizmem. Zaobserwowano, iż niski poziom kwasu foliowego w organizmie wiąże się niższą produkcją dopaminy oraz wyraźniejszymi objawami stanów depresyjnych. Warto zatem zadbać o to, aby produkty będące jego źródłem znalazły się w naszym codziennym jadłospisie. Kwas foliowy znajdziemy w sałacie, szpinaku, brokułach, orzechach, nasionach, owocach cytrusowych.

Zadbaj o poziom hormonów szczęścia poprzez dietę.

Bakterie jelitowe a depresja

Być może, na pierwszy rzut oka wydawać by się to mogło nieprawdopodobne, a jednak- nasze jelita i mózg są ze sobą ściśle połączone. Jest to możliwe dzięki obecności nerwu błędnego, który wchodzi w skład tak zwanej osi jelitowo-mózgowej. 

Bakterie obecne w jelitach stanowią bardzo ważny element tej osi, coraz więcej pojawia się doniesień naukowych na temat ich zdolności do oddziaływania na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Zaburzenia w składzie mikrobioty jelitowej mogą wiązać się z niesprzyjającymi zmianami w nastroju i zachowaniu. Zespół jelita drażliwego, który związany jest m.in. z zaburzeniami w strukturze bakterii jelitowych często współwystępuje ze stanami depresyjnymi. Jak wcześniej wspomniano, duża część serotoniny, czyli „naturalnego antydepresantu” jest produkowana właśnie w jelitach, z udziałem bakterii jelitowych.  Zatem warto dbać o zdrowie naszych jelit na co dzień. Na nieprawidłowy stan mikrobioty jelitowej może wpływać nieodpowiednia dieta, uboga w błonnik, a bogata w produkty przetworzone.

Oprócz tego, działanie niekorzystne wykazuje nadużywanie leków, a także przewlekły stres.  Ważne aby w codziennym jadłospisie znalazły się produkty mleczne będące źródłem kultur bakterii oraz błonnik, którego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, a także tłuszcze pochodzenia roślinnego. Pomocna okaże się również regularna aktywności fizyczna, unikanie używek oraz stosowanie zgodnie z rekomendacjami witaminy D.

Podsumowując, zdrowa dieta oparta o wartościowe składniki może pomóc nam nie tylko w zachowaniu zdrowia fizycznego, ale również wpływać na nasze codzienne samopoczucie, a także stanowić prewencję chorób psychicznych. Oprócz tego, w sytuacji gdy jemy świadomie i zdrowo, automatycznie poprawia nam się nastrój- mamy świadomość, że robimy dla siebie coś dobrego, mamy poczucie wysokiej sprawczości i szacunku do  własnego zdrowia, co świetnie motywuje i przekłada się w sposób pozytywny również na inne sfery życia.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 89 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut