Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
AdobeStock_212072489

Jak przyrządzać cukinię?

5 minut

Cukinia smaczna, mało kaloryczna i bardzo łatwa w obróbce świetnie pasuje do wielu dań, stanowiąc kluczowy składnik jadłospisu w sezonie letnim. Wiele osób zastanawia się, jak przyrządzić cukinię,żeby była pyszna, a jednocześnie nieco zaskakująca. Co ciekawe, nie tylko pasuje do warzywnych gulaszów częstych w jadłospisie diety roślinnej. Może być składnikiem sosów, zup, koktajli, a nawet deserów. Cukinia jest bogata w składniki odżywcze świetnie sprawdza się w diecie dorosłych i dzieci. Jeśli do tej pory zastanawialiście się, czy warto kupić cukinię i co w ogóle z nią zrobić, w naszym artykule znajdziecie kilka podpowiedzi.

Skąd pochodzi cukinia?

Cukinia jest przedstawicielką warzyw dyniowatych. Pochodzi wprost z Ameryki Południowej i okolic Meksyku, gdzie do dziś stanowi dość istotny składnik wielu nietuzinkowych dań. Do Polski przywędrowała z Włoch w XIX, gdzie rozpoczęto jej masową produkcję i sukcesywne włączanie cukinii do lokalnych przepisów. Cukinia jest rośliną jednoroczną – dość łatwą w uprawie. Zarówno owoc pod postacią podłużnej, zielonej bądź żółtej przypominającej dynię cukinii, jak i żółte kwiaty są jadalne.

Cukinia i jej wartości odżywcze

Cukinia swoim wyglądem przypomina ogórka, w składzie ma sporo wody i mimo orzeźwiającego zapachu dla wielu jest niemal całkowicie pozbawiona smaku. Jej zasobność w wartości odżywcze nie umywa się do innych, bardziej wyrazistych w smaku warzyw i owoców, a kluczem do apetycznej cukinii jestwłaściwe przyrządzenie. Jak zatem ją przygotować? Należy przede wszystkim dopasować przyprawy, dodatki i zastosować odpowiednią obróbkę termiczną. Cukinia jest lekkostrawna, co świetnie wpasowuje się w zdrowy styl życia i realizowanie programu żywieniowego opartego na sezonowych zbiorach z ogrodu bądź podmiejskiego bazarku. Jest bogata w potas, magnez, żelazo, witaminę C, K, PP i B1. Z uwagi na swoje właściwości może być serwowana dzieciom zgodnie z podstawami diety BLW dopasowanej do wieku i potrzeb malucha. W 100 gramach cukinii znajdziemy:

  • 2,71 g białka,
  • 3,11 g węglowodanów,
  • 1,1 g błonnika,
  • 21 kcal.

Właściwości prozdrowotne cukinii

Duża zawartość wody oraz niski indeks glikemiczny w cukinii skutecznie wspiera wiele czynności życiowych i pomaga w sytuacjach wymagających wdrożenia specjalnej diety. Lekkostrawna cukinia:

  • wspiera odchudzanie,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.

Aby jednak cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami cukinii, należy przyrządzić ją zgodnie z zasadami. Świetnie sprawdza się w roli delikatnego dodatku w daniach pozbawionych warstwy tłuszczu i wysokokalorycznych składników. Pytanie „jak jeść cukinię?” bardzo często można znaleźć w czasopismach, artykułach blogowych i książkach kulinarnych w okresie letnim. Nic dziwnego. W tym czasie cukinia gości na straganach i w przydomowych ogródkach.

Cukinia – jak ją przygotować?

Delikatny smak cukinii umożliwia przygotowanie jej na wiele sposobów. Może być serwowana na surowo, smażona, świetnie smakuje duszona i gotowana. Jest składnikiem pobocznym bądź też podstawą wielu dań w menu mięsożercy, roślinożercy i zwolenników diet radykalnych. Wchodzi w skład sałatek, zup, deserów, dań głównych, koktajli i zdrowych przekąsek. Najpopularniejszym sposobem na przyrządzenie cukinii w okresie letnim jest jej grillowanie. Marynowana w ziołach (bazylii, oregano, tymianku) i oliwie świetnie smakuje z sosami. Jest również chętnie przyrządzana jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Od momentu rozpowszechnienia diety wegetariańskiej, wegańskiej i jadłospisu gluten free cukinia świetnie radzi sobie jako zamiennik dla tradycyjnego makaronu.

Proste i pyszne: pomidorowe spaghetti z cukinii

Cukinia wraz z pomidorami tworzy wyjątkową kompozycję letnich smaków. Zamiennikiem dla polskich pomidorów malinowych w tym przepisie może być puszka pomidorów lub włoska passata z dodatkiem aromatycznych ziół.Do przygotowania warzywnego makaronu niezbędna jest obieraczka Julienne lub temperówka. Przydadzą się również listki świeżej bazylii, sól, pieprz, cebula, czosnek, ostra papryka czerwona i olej/oliwa. Opcjonalnie tarty ser podawany w czasie serwowania.

Lista składników na 1 porcję: 1 średniej wielkości cukinia, 3 średniej wielkości pomidory malinowe, 1 cebula, 2 ząbki czosnku. Przyprawy wg. uznania.

  1. Umytą i osuszoną cukinię wraz ze skórką należy pokroić przy pomocy obieraczki Julienne lub temperówki na spaghetti, czyli na cieniutkie paski.
  2. Najwygodniejszym sposobem na rozdrobnienie świeżych pomidorów w celu uzyskania sosu jest blender, w którym można zmieszać wszystkie składniki wraz z przyprawami. Alternatywą jest obróbka w sposób tradycyjny – krojąc wszystkie składniki po kolei. Pomidory z puszki i passata nie wymagają wcześniejszego rozdrabniania. Są natychmiast gotowe do obróbki termicznej na patelni.
  3. Następnie należy przygotować patelnię i włączyć niewielki ogień. Na patelnię dodać odrobinę oleju lub oliwy. Sos pomidorowy najlepiej podgrzewać około 10 min.
  4. Ostatnim etapem jest serwowanie spaghetti z cukinii. Wystarczy polać warzywny makaron sosem, posypać serem, przyozdobić świeżymi listkami bazylii i ze smakiem zjeść.

Cukinia w roli głównej – jak jeść owoc z rodziny dyniowatych?

Grillowana cukinia przyrządzana jest szybko z zachowaniem walorów smakowych kompozycji ziół i przypraw, jednak to tylko jedna z chętnie wybieranej obróbki owocu z rodziny dyniowatych. Smakuje w skórce i bez niej! Często gości w daniach jednogarnkowych jako składnik leczo, jest też świetnym wyborem dla miłośników faszerowanych dań. Łódeczki wypełnione po brzegi warzywami, mięsem i serami to świetny sposób na zaskoczenie podniebienia każdego smakosza. W diecie roślinnej cukinia zajmuje wysoką pozycję z uwagi na cenę i łatwość obróbki. Nawet nieco zwiędła wciąż może być wykorzystana w plackach, kotletach i burgerach warzywnych. Absolutnym hitem na rynku kulinarnym są nieoczywiste połączenia smakowe. Jak jeść cukinię na słodko? To proste! Wystarczy podejść kreatywnie do babki czy słodkich muffinek. Cukinia świetnie komponuje się z aromatyczną wanilią i kakao. Jest uniwersalna, może pobudzić nasze kubki smakowe dzięki unikalnym połączeniom zarówno z innymi składkami, jak i przyprawami.

Przepis na cukiniowe łódeczki bez mięsa

Wydrążona cukinia z dodatkami to chętnie przygotowywane danie z prostego powodu. Dobór składników jest całkowicie indywidualny. Mięsożercy z chęcią sięgają po kurczaka, wegetarianie uwielbiają połączenie cukinii z fetą lub mozzarellą, natomiast weganie stawiają na warzywny miks w towarzystwie aromatycznych ziół i kasz będących składnikiem farszu.

Do przygotowania dania dla 2 osób wystarczą 2 duże bądź 4 małe cukinie. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się większe okazy, ponieważ mają więcej miąższu, a tym samym są bardziej pojemne.

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus lub kaszy jaglanej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie tartego sera mozzarella lub sera wegańskiego
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie jest banalnie proste: Cukinię należy wydrążyć przy pomocy łyżeczki lub noża do melona. Miąższ pozostawić jako składnik farszu. Warzywa (papryki, pomidory, cebulę i czosnek) pokroić i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Po kilku minutach dodać kaszę i miąższ z cukinii. Całość dusić pod przykryciem około 7 minut. Dodać przyprawy. Łódeczki z cukinii wypełnić obficie farszem, posypać dowolnym serem i piec w 180 st. C z termoobiegiem przez około 35 minut.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 195 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut