FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Jak stosować dietę niskotłuszczową? 0
Jak stosować dietę niskotłuszczową?

 

Dieta niskotłuszczowa, inaczej zwana dietą łatwostrawną z ograniczoną ilością tłuszczu to sposób żywienia, który znalazł swoje zastosowanie podczas leczenia pacjentów cierpiących m.in. na choroby trzustki oraz wątroby. Jak sama nazwa wskazuje, głównym założeniem w tej diecie jest ograniczenie spożycia tłuszczów w porównaniu do diety tradycyjnej. Celem takiej diety jest ochrona narządów objętych chorobą poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.

Czym charakteryzuje się dieta niskotłuszczowa, jakie są zalecenia do jej stosowania i jak powinien wyglądać jadłospis? Czy może stanowić rodzaj diety odchudzającej?

Dieta niskotłuszczowa- dla kogo jest wskazana?

Dieta niskotłuszczowa wskazana jest u osób cierpiących na:

  • przewlekłe zapalenie oraz kamicę pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych,
  • przewlekłe zapalenie trzustki oraz wątroby,
  • marskość wątroby,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego (w okresie zaostrzenia choroby).

Ograniczenie tłuszczu w wymienionych chorobach jest konieczne ze względu na występujące problemy z ich trawieniem i wchłanianiem. Dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu ma za zadanie pomóc w regeneracji narządów dotkniętych chorobą. Zalecenia dietetyczne mogą się jednak nieco różnić w danej chorobie.

Dieta niskotłuszczowa- zalecenia

Głównym zaleceniem diety niskotłuszczowej jest ograniczenie dziennego spożycia tłuszczu do ilości 50 gramów. Ważne aby wziąć pod uwagę nie tylko tłuszcz "widoczny" w postaci olejów czy masła, ale również ten, który spożywamy wraz z różnymi produktami (mlekiem, mięsem, wędlinami).  Szacuje się, że ten "niewidoczny" gołym okiem tłuszcz, stanowi ponad połowę spożytych tłuszczów w diecie.

Dieta niskotłuszczowa nie powinna zawierać produktów i potraw ciężkostrawnych. Należą tu przede wszystkim potrawy smażone, tłuste, ostro przyprawione, wysoko przetworzone.

Ze względu na to, że dieta ta ma być również łatwostrawna, ogranicza się w niej potrawy i produkty wzdymające. Z tego powodu ograniczeniu ulegają duże ilości czosnku, cebuli i warzyw kapustnych. Ograniczeniu ulega również spożycie błonnika. Często pieczywo świeże, pełnoziarniste zastępowane jest przez chleb pszenny, bądź sucharki.

Posiłki w diecie niskotłuszczowej należy spożywać regularnie w ilości 4-5 dziennie. Najlepiej aby podawane dania miały umiarkowaną temperaturę i raczej nie były duże objętościowo.

 

Owoce i warzywa powinny być nieodłącznym elementem diety niskotłuszczowej
Owoce i warzywa powinny być nieodłącznym elementem diety niskotłuszczowej

Dieta niskotłuszczowa- jak powinien wyglądać jadłospis?

Przepisy stosowane do przygotowania jadłospisu w diecie niskotłuszczowej powinny opierać się na produktach łatwostrawnych.  Dobrze aby do przygotowania posiłków używać metod takich jak:

  • duszenie bez tłuszczu,
  • gotowanie w wodzie,
  • gotowanie na parze,
  • pieczenie.

Podczas stosowania diety niskotłuszczowej należy:

  • ograniczyć produkty będące źródłem tłuszczów, zwłaszcza nasyconych. Należą do nich: smalec, boczek, mięso czerwone, masło,
  • wykluczyć z jadłospisu wszelkiego rodzaju dania typu fast food oraz słodycze, wyroby cukiernicze,
  • pełnotłuste produkty mleczne zastępować chudymi twarogami, kefirem, jogurtem naturalnym o zawartości tłuszczu do 1,5%,
  • tłuste gatunki mięs zastąpić mięsem drobiowym, królikiem, chudą cielęciną oraz rybami takimi jak dorsz, pstrąg,
  • włączyć w ograniczonej ilości tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • zrezygnować z potraw ciężkostrawnych, takich jak pierogi, knedle, placki ziemniaczane, kotlety, krokiety,
  • włączyć do jadłospisu młode, soczyste warzywa takie jak marchew, dynia, cukinia, pietruszka, seler i pomidory oraz owoce: truskawki, morele, brzoskwinie, banany.

Dieta niskotłuszczowa, a odchudzanie

Tak jak wcześniej wspomniano dieta z ograniczoną ilością tłuszczu znajduje głównie zastosowanie przy określonych jednostkach chorobowych. W przypadku odchudzania swój jadłospis trzeba opierać przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania i nie eksperymentować z nieuzasadnionym ograniczeniem zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów czy białek.

Należy pamiętać, że tłuszcze są niezbędnym składnikiem diety i bez wyraźnych zaleceń nie można drastycznie ograniczać ich spożywania.

Podczas diety odchudzającej przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić średnio 20-30% naszego dziennego zapotrzebowania.

Warto jednak  zainspirować się pewnymi zaleceniami diety niskotłuszczowej- ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych, dań typu fast food oraz słodyczy niesie za sobą wiele korzyści. Zwłaszcza gdy na ich miejsce zwiększeniu ulegnie spożycie warzyw, owoców, a wybierane przez nas tłuszcze będą głównie pochodzenia roślinnego.             Podsumowując, dieta niskotłuszczowa stosowana jest głownie  jako pomoc w leczeniu między innymi chorób trzustki czy wątroby. Nie należy jednak na własną rękę drastycznie ograniczać spożywania tłuszczu w celu redukcji masy ciała. Pamiętajmy, że tłuszcze, tak jak i białka oraz węglowodany są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i stanowią niezbędny składnik naszej diety. Biorąc pod uwagę fakt ile funkcji spełniają tłuszcze w naszym organizmie, ich zbyt duże ograniczenie w przypadku osób zdrowych przyniosłoby zdecydowanie więcej szkód niż korzyści.

 

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych :) Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu :)

Dziękujemy za odwiedziny!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium