Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Jak obniżyć cukier?

Jak zmniejszyć cukier we krwi?

4 minut

Podwyższony poziom cukru we krwi kojarzony jest przede wszystkim z cukrzycą, czyli przewlekłą chorobą rozwijającą się na podłożu zaburzeń gospodarki węglowodanowo – insulinowej. Nie tylko chorzy na cukrzycę powinni wiedzieć, jak obniżyć cukier we krwi. Okazuje się bowiem, że problem podwyższonego poziomu cukru we krwi może dotyczyć nie tylko chorych na cukrzycę.

Hiperglikemia – kiedy mówimy o zbyt wysokim poziomie cukru we krwi?

Prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo to 70 – 99 mg/ dl, czyli 3,9 – 5,5, mmol/ l. Prawidłowa glikemia utrzymywana jest za pośrednictwem insuliny. Po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany dochodzi do fizjologicznego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Stanowi to sygnał do syntezy insuliny przez trzustkę, a insulina to hormon umożliwiający komórkom wykorzystanie glukozy jako źródła energii.

Hiperglikemia to podwyższony poziom glukozy we krwi, który może przyjmować następującą postać:

  • nieprawidłowa glikemia na czczo – poziom glukozy na czczo powyżej 100 mg/ dl,
  • nieprawidłowa tolerancja glukozy – poziom glukozy 2 godziny po posiłku powyżej 140 mg/ dl,
  • cukrzyca – poziom glukozy na czczo w co najmniej dwóch pomiarach powyżej 125 mg/ dl lub występowanie objawów cukrzycy i glikemia mierzona w dowolnym momencie dnia powyżej 200 mg/ dl.

Najbardziej oczywistą przyczyną hiperglikemii jest cukrzyca typu 1 lub 2. W przebiegu cukrzycy typu 1 trzustka nie produkuje insuliny, zaś w cukrzycy typu 2 komórki ciała przestają być wrażliwe na działanie insuliny. Zjawisko to określane jest mianem insulino oporności i rozwija się głównie na podłożu otyłości, siedzącego trybu życia oraz stosowania diety obfitującej w węglowodany proste. Problem insulino oporności i towarzyszącej jej hiperglikemii może zatem dotyczyć nie tylko chorych na cukrzycę typu 2. Kiedy można podejrzewać hiperglikemię i zacząć zastanawiać się, jak obniżyć cukier w organizmie? Podejrzenie wysokiego poziomu cukru we krwi może nasunąć występowanie takich objawów jak suchość i świąd skóry, większa zapadalność na infekcje, zwłaszcza skóry i układu moczowo – płciowego, spowolnione gojenie się ran. Charakterystycznym objawem jest wzmożone pragnienie, a także częste oddawanie moczu (także nocą). Mogą pojawić się bóle głowy, zmęczenie i senność.

Dlaczego zbyt wysoki poziom cukru we krwi szkodzi zdrowiu?

Hiperglikemia może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 – choroby przewlekłej, w przebiegu której może dojść do rozwoju licznych powikłań. Najistotniejsze powikłania dotyczą uszkodzenia naczyń krwionośnych i rozwoju miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca czy udaru mózgu. Kolejne powikłania to niewydolność nerek, uszkodzenie narządu wzroku, neuropatia związana z występowaniem zaburzeń czucia oraz powstanie stopy cukrzycowej, czyli powikłania wiążącego się niekiedy z koniecznością amputacji. Osoby z nadwagą, prowadzące siedzący tryb życia, chore na cukrzycę czy zauważające u siebie objawy hiperglikemii powinny wiedzieć, jak obniżyć cukier w organizmie i zapobiec w ten sposób rozwojowi powikłań hiperglikemii.

Jak zmniejszyć cukier w organizmie?
Słodycze spożywane w nadmiernych ilościach mogą przyczynić się do wystąpienia nadmiaru cukru w organizmie

Jak obniżyć cukier we krwi dietą?

Jedną z najskuteczniejszych metod na to, jak zmniejszyć poziom cukru jest stosowanie odpowiedniej diety. Przede wszystkim – należy ograniczyć spożycie węglowodanów. Dotyczy to zwłaszcza węglowodanów prostych, o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują nagły wzrost poziomu glukozy. Wyeliminować należy z diety słodycze, cukier rafinowany, słodzone napoje, białą mąkę i białe pieczywo. W celu obniżenia poziomu glikemii warto natomiast sięgać po węglowodany złożone, np. pełnoziarniste produkty zbożowe. Ponadto warto łączyć węglowodany w jednym posiłku z błonnikiem, białkiem czy tłuszczami – wówczas węglowodany wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego, a poziom glukozy we krwi nie wzrasta tak gwałtownie. W celu dostarczenia błonnika należy sięgać przede wszystkim po warzywa, a także produkty z pełnego ziarna. Doskonałymi źródłami białka są chude mięsa, ryby i nabiał, a tłuszczów – oleje roślinne, orzechy czy awokado.

A jak obniżyć cukier we krwi przy pomocy suplementów diety? W badaniach klinicznych wykazano, że osoby dotknięte problemem zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów diety zawierających cynk, tiaminę (witaminę B1), chrom czy witaminę D3.

Jak zmniejszyć poziom cukru innymi sposobami?

W celu obniżenia cukru w organizmie warto regularnie uprawiać sport. Aktywny tryb życia zwiększa zużycie glukozy przez komórki mięśniowe, co pozwala obniżyć poziom glukozy we krwi i zwiększyć wrażliwość komórek na działanie insuliny. Należy ponadto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Zalecane jest wypijanie około 2 litrów płynów dziennie, przy czym intensywne treningi czy wysoka temperatura otoczenia zwiększają zapotrzebowanie na płyny. W celu nawodnienia organizmu najlepiej sprawdzi się woda mineralna, herbaty owocowe czy napary ziołowe. Zwiększeniu poziomu cukru sprzyja stres, warto zatem umiejętnie panować nad stresem i opanować dowolne techniki relaksacyjne. Ważna jest także optymalna ilość snu, około 8 godzin na dobę.

Bibliografia:

Capdor J., Foster M. i in., Zinc and glycemic control: A meta – analysis of randomised placebo controlled supplementation trials in humans

Shahmiri A., Soares M., Sheriff J., High – dose thiamine supplementation improves glucose tolerance in hyperglycemic individuals: A randomized, double – blind cross – over study; Eur J Nutr, 2013, Oct 52 (7)

Anderson R., Cheng N. i in., Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes; Diabetes, 1997, Nov 46(11)

Xynyi L., Yan L. i in., The effect of vitamin D supplementation on glycemic control in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta – analysis; Nutrients, 2018, Mar 19(10)

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 87 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut