Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
AdobeStock_204760757

Jak zrobić fit lody?

4 minut

Dla ochłody, dla orzeźwienia, dla przyjemności i dla smaku – lody to dla wielu absolutny must have sezonu letniego. Kolorowe budki wypełnione po brzegi zamrażarki i mnóstwo smaków na słodko i na wytrawnie zachęca do odwiedzenia ulubionych lodziarni w mieście. Zazwyczaj to właśnie w okresie poprzedzającym wakacje wiele osób decyduje się na rozpoczęcie diety. Spożywanie dużych porcji lodowych deserów nie idzie w parze z wymarzonym „sześciopakiem”. Mamy jednak sposób dla osób, które nie chcą rezygnować z przyjemności, a jednocześnie ograniczają spożywanie kalorii. Fit lody to najlepsza alternatywa dla miłośników orzeźwienia. Odpowiednio skomponowane składniki pomogą w zachowaniu zdrowia, dobrego samopoczucia i wymarzonej sylwetki bez wyrzutów sumienia. W artykule zdradzimy kilka przydatnych tipów, które pozwolą na wykonanie zapasu lodów dla prawdziwych „lodożerców” nie tylko w upalne lato, ale i przez cały rok.

Fit lody i ich zalety

Wysokokaloryczne dodatki poprawiające walory smakowe i konsystencję lodów stoją na przeszkodzie do osiągnięcia wymarzonej wagi. Ponadto przetworzone składniki w połączeniu z utwardzonymi olejami roślinnymi mają negatywny wpływ na zdrowie. Fit lody są więc najlepszym sposobem na letnie przyjemności bez konieczności analizowania składu i kaloryczności spożywanej porcji. Prosty, naturalny skład to najlepsza rekomendacja dla ulubionych orzeźwiających przekąsek nie tylko w sezonie wakacyjnym. Jakie zalety wyróżniają fit lody?

  • nie tuczą – może się to wydawać nieprawdopodobne, ale wbrew powszechnym opiniom lody z prostym składem wyrabiane w tradycyjny sposób mają o wiele mniej kalorii w porównaniu ze słodkimi czy słonymi przekąskami. Szczególnie polecane są lody o smaku mleczno-owocowym i soczyste sorbety owocowe, które doskonale orzeźwiają;
  • są bombą witaminową – odpowiednio dopasowane składniki pozbawione ulepszaczy i przetworzonych produktów stawiają lody w rankingu zdrowych przekąsek. W zależności od składu fit lody mogą uzupełniać niedobory białka, wapnia, łatwo przyswajalnego tłuszczu, witamin z grupy A, B12, D i E, a także potasu, fosforu. To zastrzyk witaminy C. Oczywiście najlepszym wyborem będą owocowe sorbety, które mają najmniej kalorii, jednakże przy zachowaniu umiaru zjedzenie mlecznego loda na bazie jajek lub mleka nie powinno nikomu zaszkodzić;
  • leczą – pozytywny wpływ fit lodów na chore gardło niejednokrotnie jest wykorzystywany przez najmłodszych. Niska temperatura lodowej przekąski zmniejsza obrzęk, łagodzi ból i skutecznie przyspiesza proces gojenia śluzówki. Lody są więc naturalnym sposobem na radzenie sobie z anginą bądź w rekonwalescencji po zabiegach laryngologicznych.

Jak zrobić fit lody?

Lodowa mikstura opatrzona mianem fit jest bardzo prosta i mało wymagająca w przygotowaniu. Z pewnością z realizacją zadania poradzi sobie każdy miłośnik lodowych przekąsek. Nawet jeśli po drodze pojawią się komplikacje, trud szybko zostanie wynagrodzony niebanalnym smakiem. Aby przygotować miksturę fit lodów, wystarczy jogurt, mleko krowie lub ulubione mleko roślinne, odrobina esencji waniliowej, szczypta kakao, nieco miodu lub syropu z agawy bądź zamiennik cukru, garść orzechów, wiórków kokosowych, startej czekolady, listków orzeźwiającej mięty i ulubionych owoców. Kolejnym krokiem jest miksowanie i skrupulatne łączenie poszczególnych składników, aby uzyskać jednolitą masę gotową do zamrożenia. Wśród chętnie wybieranych smaków samodzielnie zrobionych lodów fit znaleźć można:

  • lody bananowe,
  • lody malinowe z dodatkiem kiwi,
  • lody czekoladowe z nutą orzeźwiającej mięty,
  • lody mleczno-malinowe,
  • lody kokosowo-czekoladowe
  • lody słony karmel.

Szybkie fit lody bananowe

Do przygotowania jednej porcji niezbędne będą:

  • 2 wcześniej zamrożone banany
  • 180 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka masła z orzechów arachidowych (bez cukru dodanego i konserwantów)

Sposób przyrządzenia: Przygotowanie lodów bananowych wymaga ówczesnego zamrożenia bananów na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie zmiksuj zamrożone owoce i pozostałe składniki na gładką masę. Powstałą masę w pojemniku lub specjalnych foremkach ponownie włóż do zamrażarki na około 1,5 godziny. Po tym czasie fit lody są gotowe do spożycia!

Soczysty sorbet malinowy z kiwi

Sorbet owocowy to świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni. Oprócz oczywiście owoców oraz innych składników, o których piszemy poniżej, przygotuj ciekawe foremki, dzięki którym znacznie łatwiej będzie Ci włożyć do nich powstałą masę i zamrozić. Na 2 porcje lodów przygotuj:

  • 100 g malin
  • ½ dojrzałego kiwi – im dojrzalszy owoc, tym słodszy
  • 50 g mleka lub napoju roślinnego

Maliny wraz z mlekiem lub napojem roślinnym zblenduj. Następnie dodaj kiwi pokrojone na paski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nie rekomendujemy blendowania kiwi, ponieważ lody będą zbyt wodniste. Dodatek pokrojonego kiwi wzbogaca smak sorbetu, a także prezentuje się bardzo oryginalnie. Lody w foremkach należy mrozić przez około 1,5 godziny. Po tym czasie sorbet powinien być gotowy do spożycia.

Dla kogo fit lody?

Fit przekąski zazwyczaj kojarzą się wyłącznie z osobami na diecie bądź też miłośnikami zdrowego stylu życia, którzy na co dzień rezygnują ze słodyczy, z chipsów i kolorowych lodów w chrupiącej czekoladzie. W przypadku lodów lub innych przekąsek taka zależność skutecznie się zaciera. Fit lody są świetną alternatywą dla każdego, kto poszukuje niebanalnych walorów smakowych, naturalnych receptur i przekąsek pozbawionych szkodliwych składników. Doskonale dopasowany skład pozwala na orzeźwienie nawet w najbardziej upalny dzień z zachowaniem wskaźnika wagi na odpowiednim poziomie. Fit lody z całą pewnością nie są zarezerwowane wyłącznie dla dorosłych dbających o linię. Zasmakują również najmłodszym, a dzięki ograniczeniu ilości cukru i wyeliminowaniu sztucznych aromatów „lodożercy” będą mogli pozwolić sobie na skosztowanie więcej niż jednej porcji ulubionej przekąski. Popularność lodów wyrabianych tradycyjnymi metodami bazującymi na naturalnych składnikach jest jednym z dominujących trendów ostatnich lat. Każdego roku w sezonie letnim otwierają się kolejne lodziarnie, zachęcając smakoszy i miłośników orzeźwienia niebanalnymi połączeniami smakowymi z wykorzystaniem różnorodnych owoców, a nawet warzyw. Prosty przepis oraz wskazówki jak zrobić fit lody pozwolą na cieszenie się nimi przez cały rok, bez ograniczeń.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 76 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut