FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Jak zrobić fit pancakes? 0
Jak zrobić fit pancakes?

Z pewnością nie raz zastanawiałeś bądź zastanawiałaś się, jak zrobić pancakes wyglądające jak te, z Instagrama. Nie da się ukryć, że na przestrzeni lat zdrowy tryb życia stał się swoistym trendem, za którym podążają zarówno dorośli, jak i młodzież. W mediach społecznościowych pojawiły się liczne przepisy na pancakes rodem z amerykańskiego snu. Idealnie okrągłe i puszyste nie wymagają profesjonalnego obycia w kuchni czy specjalnych składników. Wystarczy, że skorzystasz z tego, co właśnie masz w lodówce. Zobacz nasze przepisy na dietetyczne pancakes.

Fit pancakes i ich zalety

Przepis na puszyste pancakes po raz pierwszy pojawił się w 1588 roku w angielskim podręczniku dla gospodyń domowych. Nie da się ukryć, że był on jednym z prostszych przepisów - wystarczyło jedynie mieć mąkę. Jak się okazuje, nie tylko angielskie oraz amerykańskie gospodynie doceniły pancakes. Pomimo wielu wersji można się z nimi spotkać w różnych częściach świata.

Mogłoby się wydawać, że pancakes są dość kalorycznym i mało pożywnym śniadaniem. Otóż nie! Ich jakość jest nie tylko uwarunkowana niezbędnymi składnikami, ale także dodatkami, takimi jak owoce czy sosy. W takim razie, jakie zalety mają dietetyczne pancakes?

  • Jeśli dodamy do nich rodzynki bądź cynamon, poprawimy funkcjonowanie mięśni. Źródło potasu zredukuje ryzyko występowania skurczy oraz zakwasów.
  • Dodając do pancakes morele, brzoskwinie czy imbir, a nawet miód, możemy w naturalny sposób poprawić trawienie.
  • Niektórzy polecają dodanie do przepisu płatków owsianych i jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnej ilości błonnika.
  • Jeśli dodamy do klasycznej mąki razową oraz banany, masło orzechowe czy kawałki jabłek, w naturalny sposób wpłyniemy na przyrost masy mięśniowej. Żegnajcie farmaceutyki!
  • Dla zwolenników wytrawnych, dietetycznych pancakes warto do przepisu dodać liście szpinaku, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin C oraz K.

Pancakes - przepisy fit

Szukasz przepisów na fit pancakes? Doskonale trafiłeś! Przede wszystkim należy wiedzieć, że przygotowując dietetyczne pancakes, należy smażyć je na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Wystarczy jedynie dodać odrobiny oleju do masy. Nie da się jednak ukryć, że pełna wartość pancakes jest ściśle uwarunkowana różnorodnością dodatków. Sprawdź najpopularniejsze przepisy na pancakes, doskonałe dla sportowców oraz smakoszy.

Letnie połączenie: dietetyczne pancakes z sosem malinowym i twarożkiem

Okres wiosenno-letni kojarzy się przede wszystkim z wysokimi temperaturami. To właśnie w tym czasie najlepiej spożywać posiłki lekkostrawne, ale równocześnie dostarczające niezbędne wartości odżywcze. Jak zrobić wakacyjne pancakes na śniadanie w 15 minut?

Do przygotowania 6 porcji dietetycznych pancakes będą niezbędne:

Oprócz tego warto przygotować 50 g twarogu półtłustego oraz garść świeżych owoców - najlepiej sezonowych.

  1. W misce wymieszaj mąkę oraz sodę.
  2. Do miski dodaj jajko oraz mleko, a następnie wymieszaj składniki. Finalnie ciasto powinno mieć w miarę luźną konsystencję.
  3. Następnie rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową, aby nie używać tłuszczu).
  4. Smaż pancakes na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do momentu uzyskania złotawego koloru. 

W celu wykonania sosu malinowego w domowej kuchni wymieszaj maliny razem z ksylitolem oraz sokiem z cytryny na patelni i gotuj je do momentu aż puszczą sok. Od czasu do czasu zamieszaj  je, aż konsystencja sosu zgęstnieje.

Amerykański sen, czyli fit pancakes z masłem orzechowym i bananem

W internecie można znaleźć szereg przepisów na pancakes niczym z amerykańskiego snu. Zdecydowanie jednym z najpopularniejszych rozwiązań są dietetyczne pancakes z kultowym masłem orzechowym i bananem. Proces ich przygotowywania jest niezwykle prosty oraz szybki.

Do przygotowania porcji na jedną do dwóch osób potrzeba:

  • 1 szklanki mąki pszennej, którą można zamienić na gryczaną czy orkiszową,
  • ¾ szklanki mleka (według uznania można dodać mleko bez laktozy bądź roślinne),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • cukier wanilinowy (według uznania można zamienić go na ksylitol lub stewię),
  • masło orzechowe (1 łyżka),
  • 1 banan.
  1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz masło orzechowe.
  2. Następnie pokrój banana oraz dodaj do uzyskanej masy. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  3. Pancakes smaż na patelni, ewentualnie dodaj niewielką ilość oleju. Po kilku minutach obróć na drugą stronę.
  4. Po uzyskaniu złocistego koloru dietetyczne pancakes są gotowe.

Jak zrobić pancakes na bazie jogurtu lub kefiru?

Ciekawą propozycją są również przepisy na pancakes wysokobiałkowe, które doskonale sprawdzą się wśród sportowców oraz osób poszukujących “odchudzonych” wersji tradycyjnych produktów. Dietetyczne pancakes można również przygotować na bazie jogurtu bądź kefiru, dzięki któremu będą zdrowsze i tak samo smaczne. Wystarczy zamienić mleko zwierzęce bądź roślinne na ulubiony jogurt naturalny czy kefir. Jest to zdecydowanie świetna propozycja odżywczego posiłku zarówno na śniadanie, jak i kolację.

 

Dziękujemy za odwiedziny!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium