FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Magiczne właściwości kurkumy 0
Magiczne właściwości kurkumy

Kurkuma inaczej Ostryż Długi to przyprawa, która występuje w postaci kłącza i swoim wyglądem przypomina korzeń imbiru. Znana przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie ceniona jest za smak, zapach, intensywny kolor i właściwości zdrowotne, które wykazuje. Kurkuma produkowana jest między innymi w Indiach i to właśnie tam, najczęściej używana jest do przyprawiania dań jako ostry dodatek o intensywnym zapachu.

Kurkuma właściwości

Kurkuma w 70% składa się ze skrobi, 6% z białka i 5% z tłuszczu. Najważniejszym jej składnikiem jest jednak kurkumina, czyli naturalny barwnik i jeden ze związków polifenolowych. To właśnie jemu kurkuma zawdzięcza swoją intensywną pomarańczową barwę, ale i wiele właściwości zdrowotnych, które wykazuje i dzięki którym, tak chętnie sięga się po tę przyprawę w medycynie chińskiej.

Właściwości kurkumy, które zawdzięcza się kurkuminie to przede wszystkim: działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Jej właściwości antyoksydacyjne są porównywane do witaminy E oraz C, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Wolne rodniki namnażają się podczas długotrwałego stresu, palenia papierosów czy spożywania przetworzonej żywności, a ich wysokie stężenie może prowadzić do wystąpienia choroby Alzhaimera, Parkinsona oraz chorób układu krążenia. Właściwości kurkumy pozwalają na neutralizowanie skutków długotrwałego stresu, czy złej diety i pomagają chronić układ krwionośny.

Kurkuma wykazuje również mocne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do chorób opartych na reakcjach zapalnych należą przede wszystkim: alergie, stany zapalne kości i stawów lub zapalenie niektórych części układu pokarmowego. By udowodnić przeciwzapalne działanie kurkuminy zawartej w kłączu kurkumy, przeprowadzono szereg badań na pacjentach z różnymi schorzeniami. Okazało się, że podawanie ekstraktu z kurkumy pozwala zmniejszyć, lub zahamować ból wywołany przez zapalenie stawów u osób starszych. Kurkuma zmniejszyła również skutki zapalenia jelita, czy choroby wywołanej przez H. pylori która jest często diagnozowana u pacjentów z problemami układu pokarmowego. Ponadto stosowanie kurkumy zapobiegaproblemom trawiennym takim jak wymioty, biegunki oraz tworzenie się wrzodów.

Kurkuma działa antynowotworowo przez zmniejszanie namnażania się komórek nowotworowych oraz blokowania ich migracji na inne narządy. Często kurkuma wykorzystywana jest jako uzupełnienie terapii nowotworowej, ze względu na jej silne działanie oraz wzmacnianie działania leków stosowanych podczas ich leczenia.

Kurkuma jest też stosowana podczas leczenia chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzhaimera, czy Parkinsona. Wiele badań wskazuje na to, że włączenie kurkumy do leczenia tych chorób pozytywnie wpływa na cały proces. Co więcej kurkumę można zażywać, przy terapii antydepresyjnej, która daje lepsze rezultaty niż wyłączne stosowanie leków.

Kurkuma najczęściej wykorzystywana jest jako przyprawa do dań w formie proszku

Kurkuma do czego stosować

Kurkuma jest najbardziej znaną przyprawą pochodzącą z bliskiego wschodu, dlatego będzie odpowiednia do wielu orientalnych dań. Najczęściej używana jest do indyjskiej potrawy curry, oraz innych dań z tego regionu w celu nadania im intensywnej barwy oraz zapachu. Sproszkowana wersja często używana jest w kuchni, ale i w przetwórstwie żywności jako naturalny barwnik, oznaczony symbolem E100. Warto tutaj zauważyć, że nie każda substancja oznaczona symbolem E jest sztuczna lub niezdrowa, wiele z nich to składniki pozyskane z roślin takie jak właśnie żółta- kurkumina, zielony- chlorofil czy czerwona- betanina.

Kurkuma jednak nie powinna być stosowana tylko przez swoje barwiące właściwości, ale przede wszystkim ze względu na działanie prozdrowotne. Zarówno w postaci korzenia jak i proszku, używana jest jako dodatek do napojów lub naparów. Najbardziej znanym rozgrzewającym napojem na bazie kurkumy jest złote mleko, które idealnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory.

Przepisów na ten napar jest naprawdę wiele, jednak najważniejszymi składnikami są w nim: mleko krowie lub roślinne, kurkuma w proszku oraz miód. Często dodaje się również do tej mieszanki tłuszcz roślinny, świeży korzeń kurkumy oraz imbir, które dodatkowo nadają naparowi charakter rozgrzewający oraz zwiększający odporność.

Kolejnym ciepłym napojem, który warto włączyć do swojego jadłospisu, szczególnie w sezonie grypowym jest napar z kurkumy, imbiru, ciepłej wody oraz miodu. Zarówno przygotowując złote mleko lub napój na bazie wody, należy pamiętać by zalewając kurkumę płyn był ciepły, lecz nie gorący. Unikajmy dodawanie zarówno miodu, imbiru czy kurkumy do wrzątku, gdyż przez to zmniejszymy ich wartości odżywcze lub całkiem je z nich usuniemy.

Kurkuma świetnie sprawdzi się również w daniach zarówno mięsnych i wegetariańskich, nadając im wyraźny kolor i aromat. Ta przyprawa również zmniejsza intensywność niektórych zapachów, na przykład ryby – co może być pomocne w przygotowywaniu dań dla dzieci, które często ich nie tolerują. Kurkuma świetnie sprawdzi się w połączeniu z chilli i innymi azjatyckimi przyprawami, dodatek do nich oliwy z oliwek pozwoli również na lepsze jej wchłanianie.

Kurkuma opinie

Właściwości prozdrowotne, które wykazuje kurkuma są naprawdę wyjątkowe i działają na wiele narządów w naszym organizmie, dlatego warto włączyć tę przyprawę do swojej diety. Niestety wszystkie te zalety zawdzięczamy kurkuminie, czyli składnikowi który stanowi tylko 5% korzenia kurkumy, a jego biodostępność jest niewielka. Jeśli więc zależy nam nie tylko na smaku przyprawy, ale przede wszystkim na jej korzyściach zdrowotnych, warto ją łączyć z tłuszczami oraz pieprzem, które wzmacniają wchłanianie kurkuminy do organizmu.

Poza spożywaniem kurkumy, często stosuje się ją w postaci maseczek lub dodatków do kosmetyków, ze względu na jej przeciwzapalne i łagodzące działanie. Warto stosować tę przyprawę zarówno na zewnątrz jako kosmetyk, jak i od środka jako źródło wielu cennych wartości odżywczych. Szczególnie istotne jest to w sezonie jesienno-zimowym gdy zależy nam na wzmocnieniu swojej odporności, ale również jako substancję leczniczą w problemach z trawieniem, czy chorobach zapalnych.

Zanim jednak zaczniemy używać kurkumy, warto zastanowić się czy każda będzie dla nas tak samo zdrowa. Niestety od kilku lat można zauważyć zwiększony popyt na tę przyprawę, a co za tym idzie coraz częściej słyszy się o jej fałszowaniu i zanieczyszczeniu. Zdarza się, że producenci by zwiększyć jej objętość w opakowaniu dosypują do niej mąkę lub jest ona zanieczyszczona metalami ciężkimi. Co więc zrobić by wybrać tę najlepszą? Warto na początek spojrzeć na kraj w którym jest produkowana i starać się wybierać taką, która nie pochodzi z Chin. Kraj ten bowiem charakteryzuje się dużą ilością metali ciężkich w glebie, co będzie powodować zanieczyszczeniem nimi kurkumy. Najbezpieczniejsze są rejony takie jak na przykład Sri Lanka, gdzie rolnictwo nie jest jeszcze tak wysoko uprzemysłowione, a gleby znacznie czystsze. Dobrym rozwiązaniem może być również wybór przyprawy z rolnictwa ekologicznego, które charakteryzuje się mniejszą pozostałością zanieczyszczeń chemicznych oraz metali ciężkich.

Gdy już wiemy jak wybrać najlepszy rodzaj kurkumy, jak ją stosować i na co zwrócić uwagę przy jej zakupie. Warto szybko udać się po nią do sklepu i zacząć używać w naszej kuchni od zaraz. Dzięki niej zauważymy pozytywne zmiany w naszym organizmie, ale również polepszymy smak naszych potraw.

 

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych :) Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu :)

Dziękujemy za odwiedziny!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium