
Pochodzenie składników
-
Polska
-
Albania
-
Argentyna
-
Armenia
-
Australia
-
Austria
-
Belgia
-
Boliwia
-
Brazylia
-
Bułgaria
-
Burkina Faso
-
Chiny
-
Chorwacja
-
Dania
-
Egipt
-
Ekwador
-
Etiopia
-
Filipiny
-
Finlandia
-
Francja
-
Ghana
-
Grecja
-
Gwatemala
-
Hiszpania
-
Holandia
-
Honduras
-
Indie
-
Indonezja
-
Iran
-
Irlandia
-
Izrael
-
Japonia
-
Kambodża
-
Kanada
-
Kazachstan
-
Kenia
-
Kolumbia
-
Kongo
-
Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
-
Litwa
-
Łotwa
-
Madagaskar
-
Mali
-
Maroko
-
Meksyk
-
Mołdawia
-
Niemcy
-
Nikaragua
-
Nowa Zelandia
-
Pakistan
-
Panama
-
Paragwaj
-
Peru
-
Portugalia
-
Republika Czeska
-
Republika Południowej Afryki
-
Rolnictwo spoza UE
-
Rolnictwo UE
-
Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
-
Rosja
-
Rumunia
-
Samoa
-
Słowacja
-
Sri Lanka
-
Stany Zjednoczone Ameryki
-
Tajlandia
-
Tanzania
-
Togo
-
Tunezja
-
Turcja
-
Uganda
-
Ukraina
-
Uzbekistan
-
Węgry
-
Wietnam
-
Włochy
-
Estonia
-
Gruzja
Kraj producenta
BIO
Miód akacjowy to niesamowity dodatek w kuchni. Pomoże Ci zwłaszcza w przypadku obniżonej odporności, a także przy problemach żołądkowych. Poza tym jest po prostu smaczny! W naszej ofercie znajdziesz sprawdzone miody akacjowe od certyfikowanych producentów. Sprawdź, dlaczego warto je stosować.
Miód akacjowy – właściwości
Miód akacjowy – na co jest dobry? Możesz traktować go po prostu jak zamiennik cukru lub skupić się również na jego dobroczynnym działaniu. Właściwości lecznicze miodu akacjowego są znane od wieków. Ma on łagodne działanie antybakteryjne, odżywcze i przeciwzapalne. Jest więc niezastąpiony m.in. przy przeziębieniu i wszelkiego rodzaju infekcjach. Stosuje się go również w przypadku niedyspozycji pokarmowych, przy schorzeniach żołądka oraz w stanach zapalnych układu trawiennego.

Miód akacjowy a helikobakter
Tym samym miód akacjowy może wspomagać także leczenie zakażenia bakteryjnego Helicobacter pyroli, który atakuje błonę śluzową żołądka. Skutecznie hamuje wzrost pałeczek bakterii i działa łagodząco.
Miód akacjowy – jak spożywać?
Możliwości zastosowania akacjowego miodu jest sporo. Można dodawać go do herbaty (pod warunkiem że jej temperatura nie przekracza 40 stopni C – w wyższej miód traci swoje właściwości), do wypieków, deserów, dressingów do sałatek, polewać nim kanapkę z białym serem… Na co tylko przyjdzie Ci ochota!
Pamiętaj jednak, że kluczem jest umiar. Miody akacjowe to znakomity dodatek, jednak nie można spożywać go bez ograniczeń. To w końcu produkt wysokokaloryczny. Jedna łyżeczka dostarcza 40 kcal, z kolei w 100 gramach ich 340 kcal.
Miód akacjowy a cukrzyca
Akacjowy miód to mimo wszystko źródło cukrów prostych, dlatego cukrzycy powinni sięgać po niego z głową. Nie trzeba jednak całkowicie wykluczać tego produktu, szczególnie w przypadku cukrzycy bez powikłań i niezależnej od insuliny.
Akacjowy miód – dodatkowe informacje
Co jeszcze trzeba wiedzieć o akacjowych miodach? Na pewno warto zwrócić na jego kolor. Kolor miodu akacjowego jest dość specyficzny – od jasnożółtej do niemal przezroczystej. Na pewno zastanawiasz się też, jak wygląda kwestia krystalizacji. Krystalizacja miodu akacjowego to kolejny czynnik, który go wyróżnia. Jeśli miód z innych gatunków kwiatów się nie krystalizuje, oznacza to, że ma sztuczne dodatki. Miody akacjowe z kolei dość długo pozostają płynne, mimo iż są całkowicie naturalne.
O czym jeszcze warto wspomnieć? O cenie. Miód akacjowy – cena tego produktu jest dość wysoka, m.in. z uwagi na proces pozyskiwania. Mały słoik o pojemności 250 ml kupisz za około 30 zł.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące tego produktu, nie wahaj się do nas napisać. Specjaliści FIT OR SWEET pomogą Ci wybrać najlepszy produkt.