Producent
Pochodzenie składników
- Polska
- Albania
- Argentyna
- Armenia
- Australia
- Austria
- Belgia
- Boliwia
- Brazylia
- Bułgaria
- Burkina Faso
- Chiny
- Chorwacja
- Dania
- Egipt
- Ekwador
- Etiopia
- Filipiny
- Finlandia
- Francja
- Ghana
- Grecja
- Gwatemala
- Hiszpania
- Holandia
- Honduras
- Indie
- Indonezja
- Iran
- Irlandia
- Izrael
- Japonia
- Kambodża
- Kanada
- Kazachstan
- Kenia
- Kolumbia
- Kongo
- Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Litwa
- Łotwa
- Madagaskar
- Mali
- Maroko
- Meksyk
- Mołdawia
- Niemcy
- Nikaragua
- Nowa Zelandia
- Pakistan
- Panama
- Paragwaj
- Peru
- Portugalia
- Republika Czeska
- Republika Południowej Afryki
- Rolnictwo spoza UE
- Rolnictwo UE
- Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
- Rosja
- Rumunia
- Samoa
- Słowacja
- Sri Lanka
- Stany Zjednoczone Ameryki
- Tajlandia
- Tanzania
- Togo
- Tunezja
- Turcja
- Uganda
- Ukraina
- Uzbekistan
- Węgry
- Wietnam
- Włochy
- Estonia
- Gruzja
Kraj producenta
BIO
Miód gryczany ma masę dobroczynnych właściwości. A do tego ten niesamowity smak! Sprawdź, dlaczego warto go stosować i wybierz najlepszy gryczany miód z oferty sklepu FIT OR SWEET.
Miód gryczany – właściwości
Miód gryczany – na co go stosować? Miód gryczany ma właściwości zdrowotne, dlatego zdecydowanie warto włączyć go do codziennej diety. Na jakie dolegliwości jest miód gryczany? Zawiera rutynę, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Z tego względu poleca się go m.in. osobom starszym, które chcą wzmocnić układ krwionośny np. przy miażdżycy. Jednocześnie zapobiega pojawianiu się obrzęków i opuchnięć, szczególnie w obrębie nóg. Miód gryczany na stawy to zatem całkiem niezły pomysł.
Dodatkowo chroni nerki i wątrobę, a to dzięki zawartości choliny. Poza tym ma działanie antyoksydacyjne, wzmacnia organizm i pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem. Jeśli spożywasz go regularnie, może poprawić się Twój poziom hemoglobiny, która przyspiesza regenerację.
Miód gryczany – przeciwwskazania
Miód gryczany (ani żaden inny) nie może być podawany dzieciom w wieku poniżej 1 roku życia. Poza tym trzeba mieć na uwadze, że to produkt wysokokaloryczny, zawierający dużą ilość fruktozy i glukozy, czyli cukrów prostych. W związku z tym uważać powinny osoby ciepiące na ich nietolerancję.
Miód gryczany a cukrzyca – jak z kolei jest w przypadku tego schorzenia? Jeśli chorujesz na cukrzycę, miody gryczane stosuj z głową i zachowaniem wszelkich reguł żywienia dla cukrzyków.
Miód gryczany – jak spożywać?
Jeśli zależy Ci na tym, aby wspomóc swoje leczenie albo wesprzeć swoją odporność itd., możesz zastosować kilkutygodniową kurację z miodem gryczanym. Wieczorem rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej wody. Odstaw i wypij ją rano na czczo. Powtarzaj przez około 3 tygodnie. Wkrótce zauważysz poprawę stanu skóry, ale także lepszą odporność oraz trawienie. Oczywiście gryczany miód możesz też dodawać do deserów, dressingów, kanapek – to samo zdrowie.
Wybierając miód gryczany, upewnij się, że pochodzi on ze sprawdzonego źródła – jak te dostępne na FIT OR SWEET. Twoje obawy może wzbudzić brak krystalizacji albo bardzo wolna krystalizacja. Naturalny miód gryczany tężeje przez około kilka miesięcy.