
Producent
Pochodzenie składników
-
Polska
-
Albania
-
Argentyna
-
Armenia
-
Australia
-
Austria
-
Belgia
-
Boliwia
-
Brazylia
-
Bułgaria
-
Burkina Faso
-
Chiny
-
Chorwacja
-
Dania
-
Egipt
-
Ekwador
-
Etiopia
-
Filipiny
-
Finlandia
-
Francja
-
Ghana
-
Grecja
-
Gwatemala
-
Hiszpania
-
Holandia
-
Honduras
-
Indie
-
Indonezja
-
Iran
-
Irlandia
-
Izrael
-
Japonia
-
Kambodża
-
Kanada
-
Kazachstan
-
Kenia
-
Kolumbia
-
Kongo
-
Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
-
Litwa
-
Łotwa
-
Madagaskar
-
Mali
-
Maroko
-
Meksyk
-
Mołdawia
-
Niemcy
-
Nikaragua
-
Nowa Zelandia
-
Pakistan
-
Panama
-
Paragwaj
-
Peru
-
Portugalia
-
Republika Czeska
-
Republika Południowej Afryki
-
Rolnictwo spoza UE
-
Rolnictwo UE
-
Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
-
Rosja
-
Rumunia
-
Samoa
-
Słowacja
-
Sri Lanka
-
Stany Zjednoczone Ameryki
-
Tajlandia
-
Tanzania
-
Togo
-
Tunezja
-
Turcja
-
Uganda
-
Ukraina
-
Uzbekistan
-
Węgry
-
Wietnam
-
Włochy
-
Estonia
-
Gruzja
Kraj producenta
BIO
Miód gryczany ma masę dobroczynnych właściwości. A do tego ten niesamowity smak! Sprawdź, dlaczego warto go stosować i wybierz najlepszy gryczany miód z oferty sklepu FIT OR SWEET.
Miód gryczany – właściwości
Miód gryczany – na co go stosować? Miód gryczany ma właściwości zdrowotne, dlatego zdecydowanie warto włączyć go do codziennej diety. Na jakie dolegliwości jest miód gryczany? Zawiera rutynę, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Z tego względu poleca się go m.in. osobom starszym, które chcą wzmocnić układ krwionośny np. przy miażdżycy. Jednocześnie zapobiega pojawianiu się obrzęków i opuchnięć, szczególnie w obrębie nóg. Miód gryczany na stawy to zatem całkiem niezły pomysł.
Dodatkowo chroni nerki i wątrobę, a to dzięki zawartości choliny. Poza tym ma działanie antyoksydacyjne, wzmacnia organizm i pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem. Jeśli spożywasz go regularnie, może poprawić się Twój poziom hemoglobiny, która przyspiesza regenerację.
Miód gryczany – przeciwwskazania
Miód gryczany (ani żaden inny) nie może być podawany dzieciom w wieku poniżej 1 roku życia. Poza tym trzeba mieć na uwadze, że to produkt wysokokaloryczny, zawierający dużą ilość fruktozy i glukozy, czyli cukrów prostych. W związku z tym uważać powinny osoby ciepiące na ich nietolerancję.
Miód gryczany a cukrzyca – jak z kolei jest w przypadku tego schorzenia? Jeśli chorujesz na cukrzycę, miody gryczane stosuj z głową i zachowaniem wszelkich reguł żywienia dla cukrzyków.
Miód gryczany – jak spożywać?
Jeśli zależy Ci na tym, aby wspomóc swoje leczenie albo wesprzeć swoją odporność itd., możesz zastosować kilkutygodniową kurację z miodem gryczanym. Wieczorem rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej wody. Odstaw i wypij ją rano na czczo. Powtarzaj przez około 3 tygodnie. Wkrótce zauważysz poprawę stanu skóry, ale także lepszą odporność oraz trawienie. Oczywiście gryczany miód możesz też dodawać do deserów, dressingów, kanapek – to samo zdrowie.
Wybierając miód gryczany, upewnij się, że pochodzi on ze sprawdzonego źródła – jak te dostępne na FIT OR SWEET. Twoje obawy może wzbudzić brak krystalizacji albo bardzo wolna krystalizacja. Naturalny miód gryczany tężeje przez około kilka miesięcy.