Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Close-Up of a Sweet Potato Cut in Half

Najlepsze przepisy z batatów

4 minut

Dania z batatów cieszą niemałą popularnością, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Bataty, znane również jako pataty czy słodkie ziemniaki, są doskonałą alternatywą dla klasycznych ziemniaków. Można z nich przyrządzić zarówno klasyczne, aromatyczne frytki, jak i zupę, gnocchi, placki ziemniaczane, a nawet ciasto. Nie można również zapomnieć, że słodkie ziemniaki wyróżniają się ciekawym smakiem oraz zawierają szereg wartości odżywczych, świetnie sprawdzą się zatem m.in. w diecie osób borykających się z cukrzycą. Zobacz najciekawsze przepisy z batatów, które skradną serce niejednego smakosza.

Potrawy z batatów – jakie płyną z nich korzyści?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, bataty są znane przede wszystkim jako słodkie ziemniaki. Cieszą się ogromną popularnością szczególnie wśród wegetarian oraz wegan i nie ma w tym zupełnie nic dziwnego. Można z nich przygotować niezliczoną ilość potraw, które nie tylko są niezwykle sycące, ale także pyszne. Warzywo o charakterystycznym, pomarańczowym miąższu pochodzi z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Zawiera znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne kartofle, popularne w każdym, polskim domu. Bataty zawierają przede wszystkim szereg minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, chlor, żelazo, a nawet jod. Można w nich znaleźć również witaminy z grupy B, witaminę C, doskonale wpływającą na odporność oraz E czy kwas foliowy. Warto również wspomnieć, że potrawy z batatów mogą zredukować ryzyko zachorowania na niektóre postaci raka, dlatego bardzo często są uwzględniane w profilaktyce antynowotworowej.

Co zrobić z batatów?

Sposobów na przygotowanie dań z batatów jest naprawdę wiele. Doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także w potrawach wytrawnych. Nie da się ukryć, że są najlepszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Z ich pomocą można przygotować zarówno sycące i aromatyczne danie główne, jak i dodatki do dań mięsnych, zup, sałatek, a nawet surówek. Można je również zblendować i uzyskać wartościowe purée. Niektórzy wykorzystują słodkie ziemniaki do ciast oraz pasztetów, szczególnie wegańskich. Należy jednak pamiętać, że bataty nie bez powodu są zwane słodkimi ziemniakami, dlatego podczas przygotowywania dań wytrawnych warto skorzystać ze świeżych ziół czy marynat.

Pieczone bataty, czy alternatywa dla klasycznych frytek

Nie da się ukryć, że najpopularniejszą potrawą z batatów są aromatyczne frytki. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu pozwalają na dostarczenie niezbędnych wartości odżywczych w ciągu dnia.  Do ich przygotowania potrzebować będziemy kilku, niezbędnych składników: 2 bataty, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe rozmarynu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, od 2 do 3 łyżek oliwy z oliwek, a także sól i papryka słodka. (Ilość przypraw może być dostosowana do indywidualnych preferencji).

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i obrane bataty należy pokroić wzdłuż na dość cienkie frytki, następnie dodać do nich wspomniane przyprawy: rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny oraz posypać solą i słodką papryką.
  2. Pokrojone i przyprawione bataty należy wyłożyć na blachę pokrytą papierem. Najlepiej, aby frytki były ułożone jedna obok drugiej i nie nachodziły na siebie.
  3. Przed włożeniem do piekarnika pomiędzy frytkami należy położyć ząbki czosnku bez obierania.
  4. Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Frytki piec przez 20-25 minut.
  5. Do pieczonych batatów można podać jogurt naturalny bądź majonez według uznania.

Dania z batatów idealnie na spotkanie ze znajomymi

Organizacja spotkania z grupą znajomych może okazać się nie lada wyzwaniem. Przygotowanie ulubionych dań wymaga nie tylko czasu, ale także doskonałego obycia w kuchni. Dla zwolenników prostych rozwiązań proponujemy potrawę z batatów, która z pewnością skradnie serce nawet najbardziej wymagającego smakosza. Zapiekanka ze słodkich ziemniaków jest niezwykle prosta w przygotowaniu, łączy w sobie słodycz z wytrawnością. Nietuzinkowe połączenie batatów, owczego sera oraz limonki to zdecydowanie gwarancja pobudzenia kubków smakowych.

Zapiekanka z batatów z owczym serem i sokiem z limonki

Do przygotowania zapiekanki na 4 porcje potrzeba przede wszystkim: 1,2 kg batatów, ½ pęczka tymianku, 4 łyżeczek oliwy, 200 g owczego sera, 60 g orzeszków pinii, soku z jednej limonki, soli, pieprzu (według uznania) oraz folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty należy obrać oraz pokroić na cienkie plastry. Równocześnie połowę pęczka tymianku należy opłukać, osuszyć i oberwać listki.
  2. Obrane listki tymianku należy dodać do oliwy, a następnie doprawić ją solą i pieprzem. Po przyprawieniu oliwy należy obtoczyć w niej plastry batatów.
  3. Przyprawione bataty ułożyć w formie na zapiekankę, a następnie przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni Celsjusza, z termoobiegiem: 175 stopni Celsjusza) przez 20 minut.
  4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika należy posypać ją serem owczym oraz orzeszkami piniowymi.
  5. Następnie należy ponownie włożyć zapiekankę do piekarnika na kolejne od 10 do 15 minut w takiej samej temperaturze. Na koniec warto skropić zapiekankę sokiem z limonki.
(Visited 96 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut