Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
AdobeStock_301558560

Najpopularniejsze dania wegetariańskie

4 minut

Dieta wegetariańska przyciąga uwagę wielu smakoszy. Nawet zdeklarowani mięsożercy są w stanie dostrzec ciekawe połączenia smakowe kuchni roślinnej. Restauracje sukcesywnie poszerzają menu o kolejne propozycje dań bezmięsnych, a na rynku co rusz pojawiają się nowe punkty gastronomiczne z oryginalnym jadłospisem dla roślinożerców. Nic dziwnego. Rosnąca świadomość ekologiczna oraz chęć dbania o zdrowy styl życia ułatwiają podjęcie decyzji i rezygnację ze spożywania mięsa lub też jego sukcesywne ograniczanie. Dania wegetariańskie to wbrew pozorom nie tylko soja, sucha kasza i kilka warzyw. Marki spożywcze chętnie proponują zamienniki roślinne, dzięki którym wegetarianie mogą celebrować sezon grillowy i cieszyć się suto zastawionym stołem w czasie tradycyjnych dni świątecznych. Tak szeroka oferta spożywcza dla wegetarian ułatwia przygotowanie kreatywnego dnia bez większego wysiłku. Kluczem jest dobór produktów i przypraw, które podkręcą nawet pozornie proste przepisy wegetariańskie.

Dieta wegetariańska krok po kroku

Zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych nie jest łatwa. Stopniowa eliminacja mięsa z codziennego jadłospisu to najlepsza i zarazem najzdrowsza droga ku wegetarianizmowi. Nawyki żywieniowe nie powinny być trendem, a świadomym sposobem życia, jak również dietą, która bez mięsa pozwala na uzupełnianie niezbędnych składników odżywczych mających istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Gotowanie najpopularniejszych dań wegetariańskich nie wymaga perfekcyjnej znajomości kulinarnych trików. Zmieniając styl życia na „wege”, warto mieć na uwadze wykorzystywanie sezonowych produktów, bazowanie na składnikach nieprzetworzonych i dobrej jakości, a także kierowanie się zasadą „kupuję – nie marnuję”. Nawet z obierek czy zielonej naci od marchewki można przyrządzić ciekawe danie bogate w wartości odżywcze.

Prosta i kreatywna kuchnia wegetariańska

Przepisy wegetariańskie to połączenie prostoty, kreatywności i kulinarnej improwizacji. Zamienniki roślinne świetnie zastępują podstawowe składniki, które w swojej zawartości mają mięso bądź inne produkty odzwierzęce, umożliwiając wykonanie dań w pełni przypominających jadłospis mięsożercy. Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną można również dostrzec w przestrzeni publicznej, co z pewnością sprzyja kreatywności. Inspiracja blogami, menu w restauracji bądź na kanałach social mediów z pewnością pozwoli na odkrycie ulubionych smaków i wykorzystanie potencjału niezbędnika w kuchni wegetariańskiej. Bazowanie na kilkunastu produktach spożywczych to świetny sposób na przyrządzenie wszystkich posiłków w ciągu dnia dla miłośników słodkości i wytrawnych kompozycji smakowych.

Niezbędne składniki w diecie roślinnej

Zarówno jadłospis wegetariański, jak i wegański zostały pozytywnie ocenione przez najważniejszą organizację dietetyków American Dietetic Association, zatem jej stosowanie jest w pełni bezpieczne dla dzieci, dorosłych i osób z większością chorób przewlekłych. Wyjątek stanowią indywidualne przypadki i stan zdrowia w chwili decyzji o eliminacji mięsa z codziennego żywienia, dlatego niezbędne są rutynowe badania profilaktyczne i obserwacja reakcji organizmu na wdrożone zmiany. Dieta roślinna, jak każda inna, wymaga starannie dopasowanych składników, które z sukcesem zastąpią wartości odżywcze zawarte w mięsie i produktach odzwierzęcych. W każdej spiżarni roślinożercy powinny być:

  • makarony, ryże, kasze i otręby,
  • tofu naturalne, smakowe,
  • fasola czerwona, biała, czarna,
  • pomidory z puszki i pasaty bez wzmacniaczy smaku,
  • drożdże,
  • różnego rodzaje mąki,
  • napoje roślinne,
  • nasiona i orzechy,
  • cieciorka i soczewica,
  • masło orzechowe,
  • sezonowe owoce i warzywa,
  • płatki drożdżowe,
  • przyprawy, w szczególności papryka wędzona,
  • sos sojowy.

Z powyższych produktów z powodzeniem można wykonać najpopularniejsze dania wegetariańskie dla miłośników słonego i słodkiego. Wszystkie składniki świetnie sprawdzą się jako przekąski, dania główne oraz smakowite desery. Bazując na powyższych produktach, można z sukcesem zorganizować przyjęcie dla najbliższych i tematyczne party w ogrodzie.

Najpopularniejsze dania wegetariańskie na śniadanie, obiad i kolację

W pełni zróżnicowana dieta zazwyczaj jest zależna wyłącznie od inwencji twórczej i kreatywnego podejścia. Dowodem na świetne połączenia smakowe bazujące na absolutnej prostocie jest kuchnia włoska, w której na kultowe przysmaki składa się kilka, podstawowych produktów dostępnych od ręki prawdopodobnie w każdej kuchni. Wśród najpopularniejszych dań wegetariańskich króluje doceniany na całym świecie falafel, różnorodne kotlety warzywne, tofucznica z dodatkami idealna na śniadanie, ciasta z fasoli, które z pewnością zachwycą słodkie podniebienia największych łasuchów, pasty warzywne dobre jako przystawka czy urozmaicenie sałatek. W social mediach na roślinnym feedzie można dostrzec ogromną popularność Buddha bowl skomponowanego według własnych preferencji, a nierzadko i poczucia estetyki. Bogactwo warzyw, owoców w towarzystwie tofu, nasion, kasz i innych dodatków świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji, nawet na wynos. Dużym ułatwieniem dla pobudzenia kreatywności w kuchni jest rosnąca popularność gotowych dań dostępnych w dużych sieciówkach spożywczych i mniejszych sklepach ze zdrową żywnością. Coraz więcej produktów bazujących na składnikach roślinnych bez sztucznych konserwantów motywuje do rozpoczęcia przygody z dietą wegetariańską. Wystarczą gotowe kotlety buraczane, zielona sałatka ze szpinakiem i pomidorami, aromatyczne przyprawy, świeżo wyciskany sok i można cieszyć się bogactwem witamin i minerałów w najlepszej postaci na obiad czy kolację.

Fasolka w pomidorach po marokańsku

Składniki na 1 porcję:

  • ½ białej fasoli z puszki
  • 1 szklanka pomidorowej passaty lub przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: kolendra, kmin rzymski, curry, papryka ostra, sól


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni z dodatkiem oleju.
  2. Dodać przecier pomidorowy lub passatę.
  3. Dodać fasolkę odsączoną z zalewy.
  4. Przyprawy utrzeć w moździerzu i dodać pod koniec duszenia warzyw.


Całość przygotowania to około 10-15 min.

Cieciorka zapiekana z pomidorami i fetą

Składniki (1 porcja)

  • 300 g pomidorów świeżych lub z puszki
  • 1 łyżka oleju
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry greckiego sera feta
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • przyprawy: kolendra, papryka ostra, sól, kmin rzymski, pieprz, opcjonalnie curry

Przygotowanie:

  1. Sposób przyrządzania jest krótki – rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiając urządzenie na 180 stopni C z termoobiegiem.
  2. Następnie należy podsmażyć cebulę i czosnek na patelni na łyżce oliwy.
  3. Kolejny krok to odcedzenie cieciorki z zalewy i wrzucenie na patelnię.
  4. Po kilku minutach podsmażania na małym ogniu należy dodać pokrojone w kostkę lub zblendowane pomidory.
  5. Doprawić do smaku używając: kolendry, ostrej papryki mielonej, (odrobiny soli), pieprzu, sproszkowanego kminu rzymskiego oraz niewielkiej ilości curry. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 3 minuty.
  6. Przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego.
  7. Pokruszyć fetę przykrywając wierzchnią warstwę naczynia serową kołderką.
  8. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 15 min.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 141 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut