
Producent
Pochodzenie składników
-
Polska
-
Albania
-
Argentyna
-
Armenia
-
Australia
-
Austria
-
Belgia
-
Boliwia
-
Brazylia
-
Bułgaria
-
Burkina Faso
-
Chiny
-
Chorwacja
-
Dania
-
Egipt
-
Ekwador
-
Etiopia
-
Filipiny
-
Finlandia
-
Francja
-
Ghana
-
Grecja
-
Gwatemala
-
Hiszpania
-
Holandia
-
Honduras
-
Indie
-
Indonezja
-
Iran
-
Irlandia
-
Izrael
-
Japonia
-
Kambodża
-
Kanada
-
Kazachstan
-
Kenia
-
Kolumbia
-
Kongo
-
Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
-
Litwa
-
Łotwa
-
Madagaskar
-
Mali
-
Maroko
-
Meksyk
-
Mołdawia
-
Niemcy
-
Nikaragua
-
Nowa Zelandia
-
Pakistan
-
Panama
-
Paragwaj
-
Peru
-
Portugalia
-
Republika Czeska
-
Republika Południowej Afryki
-
Rolnictwo spoza UE
-
Rolnictwo UE
-
Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
-
Rosja
-
Rumunia
-
Samoa
-
Słowacja
-
Sri Lanka
-
Stany Zjednoczone Ameryki
-
Tajlandia
-
Tanzania
-
Togo
-
Tunezja
-
Turcja
-
Uganda
-
Ukraina
-
Uzbekistan
-
Węgry
-
Wietnam
-
Włochy
-
Estonia
-
Gruzja
Kraj producenta
BIO
Ziarna, pestki i nasiona
Ziarna, pestki i nasiona to doskonały sposób na urozmaicenie diety. Świetnie smakują zarówno solo, jako szybka, zdrowa przekąska, jak i w formie dodatku do zup, sałatek, jogurtu czy owsianki. To właśnie z nich wyrastają warzywa, drzewa czy krzewy. Ziarna, pestki lub nasiona bogate są w szereg witamin oraz minerałów, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. W nasionach znajduje się zarodek oraz materiał zapasowy rośliny, dając jej siłę i będąc magazynem składników odżywczych. Pestka jest skorupką otaczającą nasiono, a ziarno to owoc traw, z którego może wyrosnąć zboże.
















Jakie są najzdrowsze ziarna, pestki i nasiona?
Pierwsza propozycja to nasiona chia. Stanowią znakomite źródło błonnika, białka, przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wspomagają trawienie i perystaltykę jelit, dzięki czemu są pomocne w procesie odchudzania. Co więcej, dostarczają energii, redukują bóle stawów i chronią przed chorobami serca oraz cukrzycą. Nasiona chia są pozbawione glutenu oraz nie zmieniają smaku potrawy. Kolejna, zdrowa propozycja to nasiona konopi siewnej. Zawierają one 20 różnych aminokwasów, w tym 9 egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie syntezować. Do ich zalet zaliczyć można również wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz omega-6, które w pozytywny sposób wpływają na układ krążenia oraz system odpornościowy. Nasiona konopi są najlepszym, wegetariańskim źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest budulcem naszej masy mięśniowej. Charakteryzują się przyjemnym, orzechowym smakiem.
Zdrowie zamknięte w nasionach
Codzienny jadłospis uzupełnić można także o siemię lniane, które zawiera błonnik, flawonoidy, fitoestrogeny, cynk, lecytynę, witaminę E oraz kwasy omega-3. Chroni ono przed miażdżycą i nowotworami, a także podnosi sprawność funkcjonowania układu immunologicznego. Dodatkowo siemię lniane obniża poziom cukru i cholesterolu. Działa regenerująco na błony przewodu pokarmowego i osłonowo na śluzówkę jelit. Niemniej zdrowe są pestki dyni, w składzie których znaleźć można witaminy A, B1, B2, C, D oraz E, magnez, fosfor, cynk, żelazo, mangan i miedź. Stosowane są w leczeniu zaburzeń krążenia krwi oraz zwiększają odporność organizmu.