Pochodzenie składników
- Polska
- Albania
- Argentyna
- Armenia
- Australia
- Austria
- Belgia
- Boliwia
- Brazylia
- Bułgaria
- Burkina Faso
- Chiny
- Chorwacja
- Dania
- Egipt
- Ekwador
- Etiopia
- Filipiny
- Finlandia
- Francja
- Ghana
- Grecja
- Gwatemala
- Hiszpania
- Holandia
- Honduras
- Indie
- Indonezja
- Iran
- Irlandia
- Izrael
- Japonia
- Kambodża
- Kanada
- Kazachstan
- Kenia
- Kolumbia
- Kongo
- Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Litwa
- Łotwa
- Madagaskar
- Mali
- Maroko
- Meksyk
- Mołdawia
- Niemcy
- Nikaragua
- Nowa Zelandia
- Pakistan
- Panama
- Paragwaj
- Peru
- Portugalia
- Republika Czeska
- Republika Południowej Afryki
- Rolnictwo spoza UE
- Rolnictwo UE
- Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
- Rosja
- Rumunia
- Samoa
- Słowacja
- Sri Lanka
- Stany Zjednoczone Ameryki
- Tajlandia
- Tanzania
- Togo
- Tunezja
- Turcja
- Uganda
- Ukraina
- Uzbekistan
- Węgry
- Wietnam
- Włochy
- Estonia
- Gruzja
Kraj producenta
BIO
Siemię lniane to ziarenka o wielu właściwościach, wykorzystywanych w kuchni i w kosmetyce. Sięgają po nie zwolennicy naturalnych rozwiązań, zarówno w formie mielonej, jak i całych nasion. W naszym sklepie znajdziesz len mielony i niemielony, len brązowy i złoty.
Dlaczego warto mieć w domu siemię lniane?
Nasiona lnu są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, cennych witamin i minerałów. Ze względu na pozytywne działanie na organizm i ciekawy smak, możesz dosypywać siemię lniane mielone lub w ziarenkach do owsianki, wypiekanego chleba lub koktajli.
Kisiel z siemienia polecany jest przy problemach gastrycznych: działa osłonowo, wyścielając śluzówkę żołądka. Taki kleik można podawać również psom, najpierw oddzielając go od ziaren.
Siemię lniane do picia lub jedzenia ma wiele zalet, jednak wspomnijmy też o zastosowaniu kosmetycznym. Ekstrakty i oleje z lnu wykorzystywane są w recepturach kosmetyków naturalnych, a ze zwykłych ziaren możemy samodzielnie stworzyć maseczki na włosy lub twarz. Wystarczy zagotować łyżkę nasion w szklance wody i wykorzystać sam żel.