Producent
Pochodzenie składników
- Polska
- Albania
- Argentyna
- Armenia
- Australia
- Austria
- Belgia
- Boliwia
- Brazylia
- Bułgaria
- Burkina Faso
- Chiny
- Chorwacja
- Dania
- Egipt
- Ekwador
- Etiopia
- Filipiny
- Finlandia
- Francja
- Ghana
- Grecja
- Gwatemala
- Hiszpania
- Holandia
- Honduras
- Indie
- Indonezja
- Iran
- Irlandia
- Izrael
- Japonia
- Kambodża
- Kanada
- Kazachstan
- Kenia
- Kolumbia
- Kongo
- Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Litwa
- Łotwa
- Madagaskar
- Mali
- Maroko
- Meksyk
- Mołdawia
- Niemcy
- Nikaragua
- Nowa Zelandia
- Pakistan
- Panama
- Paragwaj
- Peru
- Portugalia
- Republika Czeska
- Republika Południowej Afryki
- Rolnictwo spoza UE
- Rolnictwo UE
- Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
- Rosja
- Rumunia
- Samoa
- Słowacja
- Sri Lanka
- Stany Zjednoczone Ameryki
- Tajlandia
- Tanzania
- Togo
- Tunezja
- Turcja
- Uganda
- Ukraina
- Uzbekistan
- Węgry
- Wietnam
- Włochy
- Estonia
- Gruzja
Kraj producenta
BIO
Strączki
Pod hasłem “strączki” kryje się sporo produktów pochodzenia roślinnego. Goszczą one na polskich stołach z różną częstotliwością, choć zdaniem wielu osób powinny być wybierane jak najczęściej. Dzieje się tak, ponieważ rośliny strączkowe nie tylko są niezwykle smaczne, ale pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a sposobów ich wykorzystania jest naprawdę wiele. W katalogach zadbaliśmy o najpopularniejsze strączki, które powinny znaleźć się w każdej, zdrowej kuchni lub w szufladach kucharzy lubiących kulinarne eksperymenty.
Co zaliczamy do strączków?
Bób, groch, soczewica, fasola, soja - tak wygląda przykładowa lista roślin strączkowych. Wiele z nich jest znanych w kuchni od tysięcy lat, ale dużą popularność zyskały w ostatnim czasie, ponieważ podkreśla się ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Ich potencjał kryje się także w możliwościach, jakie oferują. W kuchni można je wykorzystać w setkach przepisów. Z jednej strony pozwoli to odkrywać nowe smaki, a z drugiej uniknąć kulinarnej nudy. Strączki można wykorzystać do kanapek. W przypadku obiadów dodaje się je np. do gulaszu, kotletów lub zupy. Równie często można spotkać je w słodkich odsłonach. Cukiernicy stosują je m.in. w ciastach, ciasteczkach lub fantazyjnych deserach. Jeśli dbacie o linię, warto dodać strączki do sałatek.
Zalety roślin strączkowych
Jak już wspomnieliśmy, strączki to długa lista roślin, a te, jak wiadomo, potrafią zdziałać wiele, gdy idzie o organizm i mowa oczywiście o pozytywnym wpływie na nasze samopoczucie. Wybrane rośliny strączkowe pozostają niezwykle bogate w białko, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej wykorzystują je jako zamiennik dla mięsa. W produktach znajdziemy poza tym dużo błonnika oraz witamin. Nie sposób pominąć także przydatnych w codziennej diecie kwasów tłuszczowych czy też składników mineralnych. Poza tym podkreśla się, że posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny, na co uwagę zwracają osoby zmagające się z cukrzycą. Jednocześnie są dobrym źródłem węglowodanów. Dzięki tym wszystkim właściwościom strączki stały się podstawowym produktem w diecie wielu osób.