FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Dieta bogata w rośliny strączkowe 0
Dieta bogata w rośliny strączkowe

 

Rośliny strączkowe co to

Nasiona roślin strączkowych (rośliny strączkowe, warzywa strączkowe, strączki) to grupa warzyw z rodziny roślin motylkowatych. W porównaniu do innych warzyw, strączki są bardziej odżywcze - dostarczają więcej makroskładników takich jak białko czy węglowodany złożone. Zainteresowanie strączkami rośnie dlatego warto dowiedzieć się dlaczego warto je jeść, ale zanim do tego przejdziemy poznajmy rodzaje strączków.

Rośliny strączkowe rodzaje

Asortyment sklepów ze zdrową żywnością pozwala na szeroki wybór roślin strączkowych. Zaczynając od tych bardziej klasycznych i uprawianych w naszym klimacie, kończąc na tych bardziej tropikalnych i egzotycznych. Każde warzywo strączkowe jest wartościowe i warto poznać je wszystkie! Poniżej znajdziesz listę warzyw strączkowych i ich szczególnych wartości odżywczych.

Strączki na fitorsweet.pl

 

Rośliny strączkowe - lista:

  • ciecierzyca - główni składnik hummusu i falafelu. W 100g suchych nasion cieciorki jest 364 kcal, 19 g białka, 6 g tłuszczów oraz 61 g węglowodanów. Poza tym ciecierzyca jest niezłym źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia, witamin z grupy B, A, K oraz kwasu foliowego.
  • fasola (biała, czerwona, czarna) - najbardziej popularna roślina strączkowa w Polsce, szczególnie jeżeli chodzi o fasolę białą. Składnik wielu dań obecnych na całym świecie. W Polsce znana w zupie fasolowej, fasolce po bretońsku, a na świecie jako element np. meksykańskiego dania Chili con Carne. W kuchni wegańskiej i wegetariańskiej wchodzi w skład wielu past typu “pasztet/smalec” z fasoli. W 100g suchych nasion fasoli białej znajdziesz 288 kcal, 21,4g białka, tylko 1,6 g tłuszczu oraz 61,6 g węglowodanów. Fasola dostarcza aż 16g błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B, C, A, E, K, oraz potas, cynk i wapń.
  • soja - najbardziej popularna roślina strączkowa na świecie! Możesz znać ją w postaci np. tofu. w 100 g suchych nasion soi znajduje się 382 kcal, 34,9 g białka (najwięcej ze wszystkich roślin strączkowych) oraz aż 19,6 g tłuszczu i jedynie 32,7g węglowodanów. Soja jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego (15,7g/100g) oraz witamin i składników mineralnych, między innymi: wapnia, żelaza, cynku, magnezu i potasu.
  • groch - bardzo dobrze znany w Polsce okaz rośliny strączkowej. Składnik wielu zup i farszów. W 100 g suchych nasion dostarcza jedynie 293 kcal. Białko w grochu to 23,8g, tłuszcz 1,4g oraz węglowodany 60,2g i 15g błonnika pokarmowego. Groch (nie mylić z groszkiem) jest źródłem szeregu minerałów oraz witamin, takich jak niacyna i kwas foliowy.
  • soczewica (czerwona, zielona, żółta) - soczewica to roślina o naprawdę wielu zastosowaniach. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik mięsa w makaronie a’la bolognese, a także w wegetariańskim dahlu - indyjskiej potrawie z warzywami i mleczkiem kokosowym. 100 g suchej soczewicy dostarcza 327 kcal, 25,4g białka, 3 g tłuszczu oraz 57,5 g węglowodanów. Soczewica jest źródłem beta karotenu, witamin z grupy B, żelaza czy wapnia.
  • bób - najmniej kaloryczna z roślin strączkowych. W 100g znajdziesz jedyni 88 kcal! Poza tym bób dostarcza najmniej białka - 8g, a także tylko 18g węglowodanów i jedynie 1,7g tłuszczu. Bób jest źródłem cynku, potasu, żelaza, witaminy C i z grupy B.

strączki

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są szczególnie wartościowym produktem nie tylko dla wegan, ale tak naprawdę dla każdego z nas! Warzywa strączkowe to produkty z dużą ilością białka, węglowodanów złożonych, witamin, składników mineralnych i oczywiście błonnika pokarmowego. Dzięki tym składnikom strączki pozytywnie wpływają na cały organizm, zapobiegają chorobom, np. metabolicznym oraz pozytywnie wpływają na perystaltykę, czyli pracę jelit. Rośliny strączkowe charakteryzują się niskim indeksem glikemiczny i jednocześnie wysokim indeksem sytości! Strączki są idealne dla osób odchudzających się (będących na diecie redukcyjnej) lub osób cierpiących na cukrzycę.

 

Warto zaznaczyć, że początkowo zwiększone spożycie strączków może być obciążające dla układu pokarmowego. Mogą wystąpić wzdęcia, a nawet gazy. Na szczęście po krótkim czasie organizm zacznie się przyzwyczajać i problemy tego typu znikną. Warto postawić na strączki będąc nie tylko na diecie wegańskiej! Można dodawać je wszędzie - nie tylko do obiadu, ale również do past kanapkowych i sałatek, a nawet na słodko.

rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe w sklepie fit or sweet

W sklepie internetowym ze zdrową żywnością Fit or Sweet dostaniesz nasiona roślin strączkowych w wielu różnych formach. Najbardziej polecam Ci zakup suchych nasion roślin strączkowych, np.

 

Jeżeli nie chcesz gotować lub mieć alternatywę zawsze pod ręką to super sprawdzą się już ugotowane strączki, np. w zalewie lub konserwowe, takie jak np. ciecierzyca w zalewie Farma Świętokrzyska oraz. ciecierzyca konserwowa BIO HoReCa .

 

Źródła:

  1. www.ncez.pzh.gov.pl
  2. Gawęcki J., Żywienie człowieka, Podstawy Nauki o Żywieniu, TOM 1, Wydawnictwo naukowe PWN, 2018

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium