FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Herbata — napar pełen zdrowia 0
Herbata — napar pełen zdrowia

 

Historia herbaty

Według chińskiej legendy cesarz Shennong odkrył herbatę w 2737 r. p.n.e., kiedy to liście dzikiego drzewa herbacianego wpadły mu do garnka z wrzącą wodą. Aromat wydał mu się zachęcający, spróbował łyka... i szybko wypił cały dzbanek.

 

Początkowo herbatę stosowano w Chinach jako lek na różne dolegliwości, a także w celu zwiększenia koncentracji i czujności. Jednak ze względu na swoje orzeźwiające i regenerujące właściwości herbata szybko stała się częścią codziennego życia. Herbata stała się tak ważna, że jej uprawa była ściśle kontrolowana — tylko młode kobiety mogły zajmować się liśćmi herbaty i nie wolno im było jeść czosnku, cebuli ani mocnych przypraw, ponieważ zapach wyczuwalny na opuszkach palców mógłby zanieczyścić cenne liście.

 

W VIII wieku herbata zaczęła rozprzestrzeniać się poza granice Chin. Popularność herbaty w Tybecie i okolicznych królestwach sprawiła, że zaczęto używać jej jako waluty. Za cegiełki, a nawet monety wykonane z wysuszonej i sproszkowanej herbaty można było kupić wszystko, a robotnicy i służba otrzymywali w ten sposób regularne wynagrodzenie.

Popularność herbaty w Europie

Jako pierwsi do Europy herbatę sprowadzili Portugalczycy, a następnie Holendrzy i Francuzi. Wielka Brytania była ostatnim z wielkich narodów żeglarskich, który zdobył pozycję na chińskich i wschodnioindyjskich szlakach handlowych.

herbata

 

Obecnie zbiera się ponad 6 miliardów kilogramów herbaty rocznie, a najlepsze herbaty sypane są porównywalne z doskonałym winem. Wraz ze wzrostem popularności herbaty luksusowej konsumenci pragną poznać historię i tradycje związane z tym szlachetnym napojem. Podobnie jak w przypadku dobrego wina, istnieje wiele różnych aspektów, które można zgłębić.

Jak rozpoznać prawdziwą herbatę?

Każda „prawdziwa” herbata pochodzi z tej samej rośliny, znanej jako Camellia sinensis. Każdy liść, korzeń, owoc lub kwiat pochodzący z innej rośliny jest uważany za surogat herbaty, czyli ziołowy napar. Na przykład kwiaty rumianku i liście mięty pieprzowej są uważane za napary ziołowe, ponieważ nie pochodzą z tradycyjnego krzewu herbacianego. Warto rozróżniać prawdziwą herbatę od jej surogatów, jako że smak, korzyści zdrowotne i wartości odżywcze różnią się w zależności od konkretnej rośliny.

Najpopularniejsze odmiany herbaty

Istnieje tysiące różnych rodzajów herbat, a każdy z nich ma swój indywidualny charakter, smak i aromat. Aby lepiej zrozumieć wszystkie te odmiany, „prawdziwe herbaty” można podzielić na cztery główne kategorie: białą, zieloną, oolong i czarną. Kategorie te odnoszą się do stopnia utlenienia herbaty.

 

Proces utleniania decyduje o jakości i smaku

Utlenianie (zwane też fermentacją) to naturalny proces, który zmienia kolor i smak liści. Aby zainicjować proces utleniania, świeże liście herbaty są zwijane (ręcznie lub maszynowo), co powoduje pękanie powierzchni liścia, dzięki czemu tlen może reagować z enzymami rośliny.

 

Herbata czarna jest całkowicie utleniona, herbata oolong jest częściowo utleniona, a herbaty zielona i biała nie podlegają utlenianiu wcale. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej utleniona jest herbata, tym lżejszy jest jej smak i aromat. Mocno utlenione herbaty dadzą ciemny, bogaty, czerwonobrązowy napar, a mniej utlenione — jasny, żółto-zielony. Poprzez selektywne wystawianie liści herbaty na działanie tlenu producenci herbaty mogą wydobyć z nich określone smaki i aromaty. Innymi słowy, proces utleniania decyduje o wielu cechach smakowych herbaty, a także o tym, czy zostanie ona zaklasyfikowana jako biała, zielona, oolong czy czarna.

Herbata dla zdrowia

Niezależnie czy gorąca czy mrożona herbata z prawdziwych liści herbacianych to coś więcej niż tylko wspaniały smak. Herbata oczyszcza organizm, poprawia nastrój, łagodzi niepokój i przywraca dobre samopoczucie. Badania naukowe wskazują, że codzienne picie herbaty przynosi wiele korzyści zdrowotnych i posiada właściwości profilaktyczne.

Co sprawia, że herbata jest tak zdrowa?

Na całym świecie naukowcy starają się znaleźć odpowiedź na to pytanie! Choć jeszcze nie znamy wszystkich odpowiedzi, wiemy, że herbata zawiera silne przeciwutleniacze, które mają wielokrotnie mocniejsze działanie niż witaminy C i E. Herbata ma również właściwości kojące i łagodzące stres, nie zawiera tłuszczu, węglowodanów ani sodu i praktycznie nie dostarcza kalorii. Herbata jest też jedynym źródłem niezwykłego aminokwasu o nazwie teanina, który może pobudzać, zmniejszać niepokój i poprawiać nastrój. Herbata oczyszcza organizm, modyfikuje metabolizm w celu detoksykacji szkodliwych substancji chemicznych, wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego i może chronić przed chorobami takimi jak choroby serca i nowotwory.

herbata a zdrowie

Silne działanie antyoksydacyjne

Herbata jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów w diecie Polaków. Jedna filiżanka herbaty może dostarczyć przeciwutleniacze odpowiadające ponad 10 porcjom owoców lub warzyw. Przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia, zapobiegając uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki (niestabilne cząsteczki), których oddziaływanie na organizm może prowadzić do chorób, starzenia się i licznych nowotworów.

Czym są wolne rodniki?

Wolne rodniki to cząsteczki, które powstają w wyniku zanieczyszczenia środowiska, obecności toksyn, pestycydów, światła słonecznego i naturalnej aktywności metabolicznej organizmu. Są to złośliwe, niestabilne cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu w zewnętrznej powłoce atomu. Wolne rodniki niszczą żywe tkanki, kradnąc brakujące elektrony ze zdrowych komórek organizmu, co bezpośrednio przyczynia się do ich uszkodzenia. Gdyby nie mechanizmy obronne naszego organizmu, wolne rodniki gwałtownie przyspieszyłyby proces starzenia się i poważnie osłabiły zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji. Stres oksydacyjny na poziomie komórkowym może uszkadzać DNA i jest powiązany z występowaniem takich chorób, jak rak i choroby serca. Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki - niestabilne cząsteczki powstałe w wyniku utleniania.

Ochrona antyoksydacyjna herbaty

Wielu ekspertów uważa, że najlepszym sposobem na zapewnienie organizmowi najpełniejszej ochrony przed wolnymi rodnikami jest spożywanie wielu różnych przeciwutleniaczy. Herbata zawiera jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie — polifenole. Regularne picie herbaty jest zalecane w celu ochrony i uzdrowienia organizmu, a także utrzymania młodych i zdrowych komórek.

 

 

Bibliografia:

  1. Kolanowski, W. (1997). Herbata-korzystny składnik diety. Żywność, żywienie a zdrowie, 6(4), 353-356.
  2. Piszcz, P., Marciniak, I., & Głód, B. K. (2017). Właściwości antyoksydacyjne herbat. Camera Separatoria, 9.
  3. Szajdek, A., & Borowska, J. (2004). Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność Nauka Technologia Jakość, 11(4 Spec.).
  4. Herbaty, W. Ż. (2014). Wpływ picia herbaty na zdrowie-Aktualny stan wiedzy. Przegl Epidemiol, 68, 595-599.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium