FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Kompendium wiedzy o żywności ekologicznej 0
Kompendium wiedzy o żywności ekologicznej

Spis treści:

 

  • Żywność ekologiczna co to?
  • Żywność ekologiczna a konwencjonalna 
  • Żywność ekologiczna wpływ na zdrowie
  • Żywność ekologiczna za i przeciw 
  • Jak rozpoznać żywność ekologiczną? 
  • Żywność ekologiczna gdzie kupić?  

 

Żywność ekologiczna co to? - definicja żywności ekologicznej, cele, przykłady

Żywność ekologiczna (żywność BIO, żywność EKO) produkowana jest według ściśle ustalonych zasad rolnictwa ekologicznego. Produkcja żywności eko jest kontrolowana na każdym etapie powstawania produktu. Żywność ekologiczna jest certyfikowana przez upoważnione jednostki co gwarantuje jej jakość i pewność, że została wyprodukowana w przyjazny dla środowiska sposób. Celem żywności ekologicznej jest zadbanie o środowisko (np. poprzez poprawę żyzności gleby, utrzymanie różnorodności biologicznej), polepszenie jakości życia zwierząt oraz pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

 

Przykładem żywności ekologicznej są produkty znajdujące się w sklepie FitorSweet np.:

 

Żywność ekologiczna a konwencjonalna

Żywność ekologiczna różni się od konwencjonalnej pod różnymi względami. Przede wszystkim już na etapie produkcji rolnej odrzuca się przemysłowe środki produkcji: chemiczne nawozy, regulatory wzrostu, a także pestycydy, syntetyczne dodatki do pasz, antybiotyki i hormony. Rolnictwo ekologiczne bazuje na zasobach przyrody w zrównoważony sposób, np. poprzez płodozmian, nawozy naturalne i naturalne pasze. Zwierzęta w chowie ekologicznym mają zapewniony między innymi dostęp do pastwisk. Produkcja żywności eko odrzuca stosowanie substancji dodatkowych (konserwantów, barwników, aromatów, wzmacniaczy smaków, słodzików itp.) W produkcji żywności ekologicznej jest całkowity zakaz stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). 

Żywność ekologiczna



Żywność ekologiczna - wpływ na zdrowie

Według obecnie dostępnych badań naukowych żywność ekologiczna w porównaniu do żywności konwencjonalnej charakteryzuje się:

  • większą ilością antyoksydantów (np. antocyjanów),
  • większą zawartością witamin (witamin z grupy B, C),
  • niższą zawartością metali ciężkich (kadmu),
  • niższą zawartością azotynów i azotanów,

Inaczej mówiąc żywność ekologiczna może być bardziej odżywcza co wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka. Wyższe stężenie antyoksydantów może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory oraz choroby neurodegeneracyjne. Poza tym ekologiczne produkty zwierzęce charakteryzują się wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych czyli “zdrowych tłuszczów”. 

 

Żywność ekologiczna za i przeciw 

Zarówno żywność ekologiczna, jak i konwencjonalna mają swoje plusy i minusy. W przypadku żywności ekologicznej plusów może być więcej. Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną? Wybierając żywność eko:

 

  • pomagasz środowisku,
  • wybierasz produkty mniej zanieczyszczone środkami ochrony roślin i antybiotykami,
  • dostarczasz organizmowi więcej witamin, składników mineralnych i innych substancji bioaktywnych,
  • wywierasz wpływ na otoczenie wyborami konsumenckimi.

 

Wady żywności ekologicznej dotyczą przede wszystkim krótszego okresu przydatności do spożycia wynikającego z braku konserwantów i innych składników wydłużających czas użyteczności produktu. Poza tym minusem żywności ekologicznej może być również cena. Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa? Żywność eko jest droższa ze względu na niższe plony w rolnictwie ekologicznym niż w konwencjonalnym, przekłada się to na cenę, która kompensuje rolnikom utracone zyski wyższymi cenami surowców. Wyższa cena surowca to również wyższa cena produktu końcowego. W przypadku żywności ekologicznej wyższa cena oznacza również wyższą jakość produktu. 

 

Jak rozpoznać żywność ekologiczną? 

Żywność ekologiczną poznasz bardzo łatwo i szybko. Wystarczy, że znajdziesz na opakowaniu “ekolistek” - unijne logo, certyfikowany znak oznaczający żywność pochodzącą z rolnictwa ekologicznego. Znak ten ułatwia konsumentom rozpoznanie produktów ekologicznych oraz pomaga rolnikom wprowadzić taki produkt do obrotu w całej Unii Europejskiej. Widząc produkt oznakowany “ekolistkiem” możesz mieć pewność, że wytworzono, przetworzono, opakowano i oznakowano go w systemie produkcji ekologicznej przez firmy, które są pod kontrolą jednostek certyfikujących produkty organiczne.

listek eko

 

 

Żywność ekologiczna gdzie kupić?  

Jeżeli zastanawiasz się gdzie kupić żywność ekologiczną to już śpieszę z odpowiedzią! Największy wybór żywności ekologicznej znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością - stacjonarnych oraz internetowych. Jeżeli zależy ci na żywności ekologicznej z dostawą do domu to polecamy nasz sklep, w którym znajdziesz szeroki wybór żywności eko. Poza tym żywność ekologiczną dostaniesz w specjalnych alejkach w supermarketach, a także bezpośrednio u niektórych rolników. 

Podsumowanie

Zachęcamy do wyboru produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Wybierając żywność ekologiczną dbasz o środowisko, jakość życia zwierząt hodowlanych oraz o swoje zdrowie. Coraz częstszy wybór żywności eko może pozytywnie wpłynąć na zachowanie innych osób, którym do tej pory temat środowiska i zdrowia nie był bliski. Polecamy zakupy w sklepie internetowym Fit or Sweet, w którym znajdziesz szeroki asortyment żywności ekologicznej.

 

Źródła:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zywnosc-ekologiczna/
  2. https://jemyeko.com/o-zywnosci-ekologicznej/
  3. Raport “Żywność ekologiczna w Polsce”, Koalicja na rzecz BIO we współpracy z NielsenIQ, 2021

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium