FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Pizza - najbardziej znana potrawa na świecie 0
Pizza - najbardziej znana potrawa na świecie

 

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

 

Sekretem smacznej pizzy są nie tylko dodatki, ale przede wszystkim - udane ciasto. Najprostszym sposobem na uzyskanie pysznego spodu do pizzy jest skorzystanie z gotowych mieszanek. Wówczas mamy pewność, że wszystkie składniki mamy pod ręka i użyte zostały one w odpowiednich proporcjach. Tradycyjna mieszanka na ciasto zawiera odpowiednia kompozycję mąk, do której wystarczy dodać drożdże i wodę, po czym wyrobić ciasto. Dostępne są także bezglutenowe mieszanki na ciasto na pizzę, idealne dla osób eliminujących z diety gluten.

 

Jeśli zdecydujemy się samodzielnie przygotować ciasto na pizzę, potrzebne będą następujące składniki:

 

- 375 g mąki

- 10 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych

- pół łyżeczki cukru

- łyżka oliwy z oliwek

- 250 ml ciepłej wody

 

Najpierw należy wymieszać drożdże z cukrem i wodą, a następnie dodać połowę mąki i zagniatać ciasto przez 10 minut. Ciasto należy odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut, po czym dodać pozostałą mąkę i oliwę. Ciasto należy ponownie zagniatać przez 5 minut. Potem ciasto należy umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto należy podzielić na kawałki, rozwałkować i posmarować sosem pomidorowym, po czym położyć dodatki.

 

Najciekawsze przepisy na pizzę

Pizza daje ogromne możliwości w zakresie wyboru dodatków na pizzę. Mogą to być warzywa takie jak pomidory, cebula, kapary, karczochy, oliwki, paprykę, a także pieczarki. Bardzo często wykorzystywanymi dodatkami są produkty zwierzęce, takie jak salami, szynka, szynka parmeńska, wołowina, kurczak. Oczywiście - pizza nie może obyć się bez sera. Tradycyjnie stosowana jest mozzarella, ale coraz częściej na pizzę trafia także ser wędzony czy oscypek. Takie sery są doskonałymi dodatkami, gdyż mają bardzo wyrazisty smak. Aby wzbogacić smak pizzy, warto dodać liście rukoli czy bazylii. Należy jednak pamiętać, aby takich świeżych liści nie kłaść przed pieczeniem pizzy, a dopiero po jej wyjęciu z pieca. W przeciwnym razie liście zyskają gorzki smak.

 

Oto kilka najciekawszych kompozycji, jakie można stworzyć na pizzy:

 

- biała pizza ze szparagami białymi, porami, mozzarellą i sosem czosnkowym

 

- pizza BBQ z boczkiem, czerwoną cebulą, kukurydzą, szynką parmeńską i sosem BBQ

 

- pizza z oliwkami, cebulą, ogórkiem kiszonym i jajkiem sadzonym

 

- pizza z tofu, papryką czerwoną, cukinią i pieczarkami.

 

Przepisy na fit pizzęPrzepisy na fit pizzę

 

A może spróbujesz pizzy w wersji fit...

Nawet na diecie nie należy rezygnować z pizzy - wystarczy jedynie zmodyfikować nieco przepis. Jednym z rozwiązań jest wykorzystanie mąki razowej - wówczas ciasto ma więcej błonnika i jest dużo zdrowsze. Warto przyjrzeć się także dodatkom do pizzy. Mogą wśród nich dominować zielone liście warzyw (szpinak, rukola), warzywa takie jak cukinia czy pomidory. Ser mozzarella można zastąpić opcją light lub roślinnymi odpowiednikami - są mniej kaloryczne i zawierają mniej tłuszczu.

 

Ostatnio ogromną popularnością cieszy się pizza na spodzie z kalafiora. Trudno o zdrowszą wersję tej potrawy. Spód z kalafiora można przygotować, rozdrabniając ugotowany kalafior w mikserze. Tak otrzymaną pulpę należy odsączyć z wody i wymieszać z jajkiem i 50 g startego parmezanu. Do smaku można dodać sól i pieprz. Tak przygotowany spód należy wyłożyć na papier do pieczenia tak,  aby grubość nie przekraczała 1 cm, po czym piec przez 12 minut w 200 stopniach.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium