Soczewica jest jedną z pięciu głównych roślin strączkowych produkowanych na świecie, a jej roczna produkcja wynosi około 4,5 miliona ton. Przy takiej ilości, trudno, żeby nie znalazła się w Twojej kuchni. A jednak wiele osób wciąż nie docenia tego wartościowego produktu. Czerwona soczewica jest doskonałym źródłem białka, a przy tym zawiera mało tłuszczu, a odpowiednio przygotowana cechuje się wyrazistym orzechowym aromatem. Ponadto to dostarcza szereg składników mineralnych, a także wiele wartościowych składników bioaktywnych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety!

- Zdrowa żywność (47)
- Żywność ekologiczna (7)
- Diety (26)
- Wskazówki żywieniowe (50)
- Inspiracje kulinarne (14)
- O tym się mówi (45)
- Pułapki żywieniowe (11)
- Zdrowe sezonowe (14)

nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | ||||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ||||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | ||||
28 | 29 | 30 | 31 |
W dzisiejszych czasach wysokoprzetworzone produkty spożywcze są powszechnie obecne na sklepowych półkach. Wraz z postępem technologii, producenci żywności stosują coraz to nowsze metody obróbki żywności w celu modyfikacji właściwości jedzenia. Czy jest się czego obawiać?
W tym artykule dowiesz się, co tak naprawdę stoi za pojęciem „żywności przetworzonej”, po co przetwarza się żywność i czy żywność przetworzona może być niebezpieczna dla zdrowia. Czytaj uważnie!
Mąka migdałowa to nic innego jak zmielone migdały, które są pełne cennych składników odżywczych. Mąka z migdałów znajduje zastosowanie w kulinariach, a przede wszystkim w przygotowaniu zdrowszych alternatyw deserów. Jakie są właściwości mąki migdałowej, gdzie kupić mąkę migdałową? Odpowiedzi na pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Węglowodany to składniki znajdujące się w żywności, które wraz z białkami i tłuszczami, stanowią niezbędny element zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Czym dokładnie są, na jakie grupy możemy je podzielić i gdzie znajdziemy wartościowe węglowodanów? Czytaj uważnie!
Orzechy są bardzo wartościowym produktem spożywczym i warto między innymi z tego powodu jeść je każdego dnia. Pamiętaj jednak, żeby zwrócić uwagę na jakość orzechów znajdujących się w twoich zapasach. Należy pilnować daty ważności, ponieważ orzechy, tak jak każdy produkt spożywczy mogą się zepsuć!
Owoce powinny być codziennym elementem jadłospisu każdej osoby, której zależy na dobrze zbilansowanej diecie i zachowaniu pełni zdrowia. Nie da się jednak ukryć, że w okresie zimowym większość owoców nie zachęca do wprowadzania ich do swoich posiłków.
Niewielkie rozmiary, mało estetyczny wygląd, a do tego bardzo wysokie ceny z pewnością nie sprzyjają wrzucaniu owoców do koszyka podczas robienia zakupów.
My jednak mamy na to sposób. Zobacz jakie owoce kupować zimą, żeby z ochotą włączać je w codzienne posiłki, a przy tym nie zbankrutować.
Zima to czas, w którym dostęp do wysokiej jakości świeżych warzyw jest utrudniony. Mimo to czas ten jest wyjątkowy, ponieważ Twój zimowy jadłospis wciąż może być pełen wartości odżywczych pochodzących właśnie z warzyw. Wystarczy kilka miesięcy wcześniej przygotować odpowiednie przetwory, które zamknięte w słoikach kryją smak i zdrowie lata.
Druga połowa roku wielu osobom kojarzy się z nieprzyjemną pogodą, krótkim dniem, a do tego złym samopoczuciem i osłabioną odpornością.
Czy wiesz, że to, co znajduje się na Twoim talerzu, może mieć niezwykle istotny wpływ na to, jak będziesz się czuć w sezonie jesienno-zimowym? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jaka jest najlepsza dieta na zimę.
Jedna z tych grup produktów spożywczych, która zasługuje na znacznie większą popularność. Niedoceniane orzechy to prawdziwy koncentrat antyoksydantów i cennych składników odżywczych. Dlatego warto włączyć orzechy do codziennej diety?
Poznajmy różne rodzaje orzechów i ich charakterystyczne właściwości. Wszystko o orzechach — cennym i uniwersalnym produkcie spożywczym