Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Przy odchudzaniu warto pamiętać o odpowiedniej podaży błonnika, prawidłowym nawodnieniu oraz o uwzględnieniu produktów z wysokim indeksem sytości.

Produkty wspomagające odchudzanie

3 minut

Zaczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem czy też odchudzaniem, chcemy zmienić nasze dotychczasowe nawyki oraz działać wielokierunkowo aby osiągnąć jak najlepsze efekty. Zdarza się, że zaczynamy zastanawiać się czy jest jakiś sposób aby dodatkowo wspomóc nasze poczynania. Często dzieje się tak, że przez szeroko obecne reklamy czy kampanie uwaga konsumentów zostaje zwrócona na różnego rodzaju „spalacze tłuszczu” czy inne dziwne produkty rzekomo wspomagające odchudzanie. Niestety, to nie jest dobra droga do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Większość takich produktów należy omijać szerokim łukiem- żaden cudowny suplement nie schudnie za nas ani nie zapewni nam dobrego zdrowia. Warto jednak zwrócić uwagę na obecność w naszym jadłospisie cennych składników i produktów, które faktycznie i w bezpieczny sposób wspomagają odchudzanie.

Jakie produkty wspomagają odchudzanie?

Produktami czy też składnikami wspomagającymi odchudzanie są przede wszystkim te, które pozwalają nam na zaspokojenie uczucia głodu oraz zapobieganie podjadaniu. Czynniki te w dużej mierze odpowiadają za utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Błonnik

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe to jeden z najważniejszych elementów stanowiących protekcyjne działanie w odniesieniu do otyłości. Działanie to jest wielokierunkowe. Jednym z nich jest wydłużenie odczuwania sytości. Dzieje się to dlatego, iż spożywając produkty bogate w błonnik, czas przyjmowania pokarmu jest dłuższy, ze względu na potrzebę dłuższego ich przeżuwania. Jedzenie w pośpiechu i niedokładne przeżuwanie sprzyja większej ilości spożywanej energii. Gdy dłużej przeżuwamy posiłek, jest mniejsze prawdopodobieństwo nadmiernego jedzenia. Dodatkowo, błonnik wpływa na późniejsze opróżnianie żołądka, co wiąże się, z tym iż później odczuwamy głód niż po posiłkach o niskiej zawartości błonnika. Sprzyja to zapobieganiu napadom głodu oraz podjadaniu między posiłkami, które skutecznie przeszkadzają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jako polecane źródła błonnika należy wymienić przede wszystkim:

  •  warzywa,
  •  owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.
Warzywa są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania.
Warzywa powinny być wdrażane do codziennych posiłków, również wtedy gdy nie posiadamy ściśle nakreślonej diety.

Białko

Spośród makroskładników za najbardziej sycące uznaje się białko. W wielu doniesieniach naukowych dowiedziono, iż ma ono większy wpływ na sytość w porównaniu z węglowodanami czy tłuszczami. Spożywanie produktów czy potraw zawierających ten makroskładnik pozwala na uzyskanie długotrwałego uczucia sytości oraz wpływa na zmniejszenie poboru energii przy następnym posiłku. Warto komponować posiłki w taki sposób aby oprócz źródeł węglowodanów i tłuszczów znalazło się w nich miejsce dla białka zwierzęcego (np. drób, ryby, przetwory mleczne) bądź roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych- ciecierzyca, soczewica, fasola).

Produkty z wysokim indeksem sytości

Produkty, które zdecydowanie wspomagają odchudzanie, to te, które charakteryzują się wysokim indeksem sytości (IS). Wskaźnik ten opisuje poziom sytości po spożyciu porcji danego produktu. Diety oparte na produktach, które zaspokajają głód na dłużej, ułatwiają kontrolę pobieranych kilokalorii bez konieczności stosowania niepotrzebnych restrykcji. Rodzaj spożywanych produktów ma bardzo istotny wpływ na uczucie sytości. Ogólnodostępne produkty znacznie różnią się zdolnością do zaspokajania głodu. Przykładem produktów o najniższym indeksie sytości są wyroby cukiernicze- np. pączki, ciastka oraz słone i tłuste przekąski- są one bardzo kaloryczne, ale nie sycą nas na dłużej, przez co po chwili sięgamy po kolejne posiłki. Częste ich spożywanie wiąże się więc z nadmierną podażą energii w diecie, rozwojem nadwagi i otyłości oraz problemami z odchudzaniem.

Natomiast najwyższym indeksem sytości charakteryzują się m.in.:

  • gotowane ziemniaki,
  • owsianka,
  • jabłka,
  • pomarańcze,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • jaja.

Warto pamiętać o uwzględnieniu tych produktów w naszym codziennym jadłospisie aby zapobiec napadom głodu i zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej.

Woda

Bardzo niepozorna sprawa, ale jednak- woda i ogólnie dbanie o odpowiednie nawodnienie to istotna rzecz przy wspomaganiu odchudzania. Woda wypijana miedzy posiłkami zapobiega odwodnieniu oraz podjadaniu. W sytuacji gdy nie mamy nawyku regularnego nawadniania, możemy odczuwać nadmierną chęć podjadania, trudniejsze jest również utrzymanie zalecanych odstępów czasowych pomiędzy posiłkami oraz ich regularności. Co ważne, jeżeli dotychczas mieliśmy w zwyczaju spożywanie głównie słodzonych, wysokokalorycznych, kolorowych napojów, wprowadzenie do diety zamiast nich wody obniża dobowe spożycie energii o około 10-13%. Ta jedna zmiana powoduje, iż łatwiejszy do osiągnięcia staje się ujemny bilans energetyczny, a co za tym idzie, ułatwia to odchudzanie.

 Przy odchudzaniu warto pamiętać o odpowiedniej podaży błonnika, prawidłowym nawodnieniu oraz o uwzględnieniu produktów z wysokim indeksem sytości. Te wspomagające odchudzanie produkty, dzięki temu, że zapobiegają uczuciu głodu,są o wiele lepszym i bezpieczniejszym wyborem niż różnego rodzaju szeroko reklamowane suplementy.  

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 196 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut