FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Przepisy na fit słodkości 0
Przepisy na fit słodkości

Każdy z nas ma niekiedy ochotę zjeść “coś słodkiego”. To całkowicie normalne - słodycze mają w sobie to coś, co sprawia, że przyciągają nas do siebie niczym magnes. Niestety, osoby będące na diecie lub po prostu dbające o swoje zdrowie mają nierzadko spory dylemat: pozwolić sobie na chwilę słabości i cieszyć się smakiem słodyczy - wiedząc jednocześnie, że są to produkty o podwyższonej zawartości tłuszczu i cukru - czy odpuścić sobie słodkości i obejść się smakiem, mimo że mamy na nie wielką ochotę? Dzięki nam ten dylemat może stać się od dzisiaj nieco mniejszy, ponieważ w poniższym artykule zaprezentujemy Wam kilka prostych przepisów na fit słodkości. Zapraszamy do lektury!

Brownie z fasoli, czyli prawdziwy hit wśród fit słodkości

Naszą podróż po przepisach na fit słodkości zaczynamy od przepisu, który od kilku lat robi prawdziwą furorę w świecie zdrowych słodyczy. Brownie z fasoli to ciekawa, zdrowa odmiana, dla standardowego przepisu, który składa się przede wszystkim z mąki pszennej. W tym wypadku bazą i produktem odpowiadającym za scalenie wszystkiego w całość pod postacią jednolitej masy będzie fasola. Oto lista potrzebnych składników:

  • czerwona fasola (2 puszki),
  • 3 jajka,
  • 50 g kakao (gorzkie),
  • 2 łyżki erytrytolu (naturalny zamiennik cukru),
  • 2 łyżki oleju nierafinowanego,
  • banan,
  • łyżka sody oczyszczonej.

Na początek należy odsączyć fasolę z płynu znajdującego się w puszkach. Następnie, do odsączonej fasoli dodajemy banana oraz olej. Całość należy zblendować/zmiksować na jednolitą masę. Do powstałego w wyniku miksowania kremu dodajemy kakao oraz sodę oczyszczoną. Całość oczywiście mieszamy. W osobnej misce należy rozbić jajka, a białka ubić z erytrytolem. W wyniku powinniśmy otrzymać puszystą masę, którą należy teraz dokładnie wymieszać z kremem z fasoli. Powstałą w ten sposób mieszankę wykładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, ustawionego na grzanie góra-dół. Ciasto powinno piec się około 35 minut. Pamiętajmy, że brownie jest ciastem, które nie może zostać przesuszone - jego wnętrze powinno być wilgotne, dlatego nie można przesadzić z czasem pieczenia. Smacznego!

Domowe Bounty - bardzo proste fit słodycze 

Teraz coś dla fanów smaku kokosa - w tym przepisie skorzystamy bowiem zarówno z mleka kokosowego, jak i wiórków. Oto przepis na domowe fit Bounty. Lista składników poniżej:

Jest to wyjątkowo prosty i szybki przepis, który zaczynamy od zagotowania całego mleka kokosowego. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy je z palnika i dodajemy do niego olej kokosowy oraz miód. Następnie wsypujemy do środka wszystkie wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wiórki powinny wchłonąć w siebie cały płyn, zwiększając swoją objętość. Gdy całość delikatnie ostygnie, można zabrać się za formowanie batoników, a następnie umieścić je w lodówce. W międzyczasie należy rozpuścić czekoladę. W tym celu wystarczy przygotować kąpiel wodną, czyli wykorzystać temperaturę pary wodnej. Gotowe batoniki polewamy roztopioną czekoladą i z powrotem wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Kolejne fit słodkości, tym razem o kokosowym smaku, są gotowe. Smacznego!

Fit słodkości na śniadanie, czyli pancakes z serka wiejskiego

Ostatni przepis świetnie nadaje się na śniadanie. Mimo że jest to posiłek „na słodko”, nie jest on typowym deserem, a raczej źródłem energii na resztę dnia. Oto co będzie Wam potrzebne do przygotowania alternatywnych pancake’ów z serka wiejskiego:

  • serek wiejski,
  • banan,
  • 100 g płatków owsianych,
  • kakao (opcjonalnie),
  • pół szklanki mleka (może być sojowe),
  • 2 jajka.

Na początku należy zająć się płatkami owsianymi. Przy pomocy blendera lub młotka do rozbijania mięsa należy zmienić delikatnie ich strukturę. Gdy już sprawimy, że płatki będą nieco bardziej „mączne”, możemy zabrać się za dosypywanie do nich reszty składników. W misce lądują po kolei: serek wiejski, banan, jajka, i mleko. Całość blendujemy. Powinniśmy otrzymać płynną, ale dość gęstą masę. Na patelni należy przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzić odrobinę tłuszczu (polecamy olej kokosowy). Na tak przygotowanej powierzchni patelni teflonowej, pancakes wyjdą naprawdę wybornie. Smażymy najlepiej pod przykryciem i w kilka minut mamy gotowe śniadanie. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium