Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Jarmuż jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K.

Rola witaminy K w diecie

3 minut

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Została wyodrębniona po raz pierwszy  w pierwszej połowie ubiegłego stulecia z liści lucerny. Witamina ta pełni bardzo ważną rolę w diecie człowieka. Jaką dokładnie oraz jakie produkty są jej źródłem?

Witamina K- charakterystyka

Witamina K to tak naprawdę grupa związków chemicznych o zbliżonej budowie. Wyróżnić możemy witaminę K1 (filochinon), która syntetyzowana jest wyłącznie w roślinach. Oprócz tego witaminę K2 (menachinon), powstająca pod wpływem bakterii, obecna jest głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego bądź w fermentowanych produktach sojowych. Wyróżnić można jeszcze witaminę K3 (menadion), która pełni funkcję prowitaminy i jest otrzymywana sztucznie w procesie syntezy. Jako główne źródła witaminy K wymienia się zielone warzywa, oleje roślinne, mięso, jaja oraz produkty mleczne. Witamina ta może być również wytwarzana przez bakterie bytujące w jelicie grubym.

Tak jak wcześniej wspomniano, witamina K, obok witamin D, E oraz A jest rozpuszczalna w tłuszczach. W naszym organizmie wchłaniana jest w górnej części jelita cienkiego, w obecności lipazy trzustkowej oraz żółci.

Rola witaminy K

Witamina K pełni bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Witamina ta jest nam niezbędna w procesie tworzenia czynników krzepnięcia krwi. Wykazuje działanie przeciwkrwotoczne. Pod jej wpływem w wątrobie powstaje białko osocza krwi- protrombina. Witamina K posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Pozytywne oddziaływanie na układ kostny witaminy K wiąże się z tym, że wpływa ona na zwiększenie mineralizacji kości oraz na zmniejszenie resorpcji tkanki kostnej poprzez hamowanie aktywności komórek kościogubnych.

Co zawiera witaminę K?

Źródłem witaminy K są produkty zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Źródła witaminy K pochodzenia zwierzęcego:

  • wątroba (0,3–369 μg/100 g produktu),
  •  niektóre gatunki serów,
  • fermentowane produkty mleczne,
  • żółtko jaj (10–30 μg/100 g produktu),
  • ryby.

Jako źródła witaminy K należy wymienić ciemnozielone warzywa liściaste takie jak:

  • szpinak,
  • sałata,
  • boćwina.

Oprócz tego znaleźć ją możemy również w warzywach kapustnych, np.:

  • brokuł,
  • jarmuż,
  • brukselka,
  • kapusta włoska.

W mniejszych ilościach witamina K występuje w niektórych olejach pochodzenia roślinnego, przykładowo w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy sojowym.

Kiwi jest świetnym źródłem witaminy K.
Kiwi jest jednym z najbardziej bogatych owoców w witaminę K.

W tabeli przedstawiono zawartość witaminy K w 100g wybranych produktów.

ProduktZawartość witaminy K [μg/100 g]ProduktZawartość witaminy K [μg/100 g]
Jarmuż817Winogrona15
Szpinak483Brzoskwinie2
Cebula193Tuńczyk w oleju44
Sałata102Cielęcina7
Marchew13Sery twarde3
Soja47Olej sojowy184
Kiwi40Białe pieczywo8

Niedobór witaminy K

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę K jest bardzo zróżnicowane. Zależy ono od wielu czynników takich jak: wiek, płeć oraz stan fizjologiczny. Ze względu na to, że witamina K występuje w wielu produktach, niedobory tej witaminy wynikają zazwyczaj z zaburzeń w procesie trawienia lub wchłaniania.

Jako charakterystyczną cechę niedoborów witaminy K uznaje się skłonność do krwawień.

Osobami najczęściej narażonymi na niedobory są m.in. osoby starsze, stosujące antybiotyki bądź inne leki, a także te u których występują:

  • przewlekłe biegunki,
  • rożnego rodzaju choroby układu pokarmowego (np. celiakia),
  • choroby wątroby,
  • zmniejszone wydzielanie żółci.

Niedobory witaminy K- charakterystyczne objawy:

  • samoistne krwawienia,
  • dłuższy okres krzepnięcia krwi,
  • skaza krwotoczna,
  • przedłużające się krwawienie podczas menstruacji.

          Jak sami widzimy, witamina K pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Ze względu na jej obecność w wielu produktach spożywczych, zbilansowana dieta składająca się z różnego rodzaju składników powinna zapewnić jej optymalną podaż. Szczególną uwagę powinny zachować m.in. osoby starsze oraz cierpiące na choroby układu pokarmowego, gdzie zdecydowanie łatwiej może dojść do niedoborów tej witaminy.

Źródła:

  • Ferland G.:The discovery of vitamin K and its clinical applications.
  • Ann Nutr Metab. 2012, 61(3) s.213–218.
  • Gawęcki J.(red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010, s. 331-335.
  • Kucharz E.J., Stajszczyk M., Kotulska A i wsp.:Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych— znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne. Forum Reumatol. 2018, tom 4, nr 2:71–86.
  • Wawrzyniak A., Mincer-Chojnacka I., Kalicki B., Lipińska-Opałka A. i wsp.: Plejotropowe działanie witamin D i K. Pediatr Med Rodz 2015, 11 (4), s. 374–381.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 23 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut
    Domowe przetwory to produkty, które powinny znaleźć się w każdej kuchni.

    Przepisy na domowe przetwory

    Kiedyś przepisy na domowe przetwory były znane w większości domów.…
    4 minut