Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Nadmiar żelaza

Skutki nadmiaru żelaza w diecie

4 minut

Żelazo to jeden z mikroelementów niezbędnych do życia. Wchodzi w skład wielu ważnych enzymów oraz hemoglobiny, czyli białka, które transportuje tlen. Znajduje się również w naszych mięśniach i śledzionie. Pierwiastek ten pełni bardzo ważną rolę przy prawidłowym wzroście oraz regeneracji tkanek.

Ze względu na małą biodostępność oraz powszechnie popełniane błędy żywieniowe, bardzo częstym stanem jest niedobór żelaza, który powoduje rozwój anemii. Na niedobór żelaza szczególnie narażeni są sportowcy, młode kobiety oraz kobiety ciężarne i karmiące.

Pomimo tego, że niedobór żelaza jest bardzo powszechny, zdarzają się jednak sytuacje, w których występuje nadmiar żelaza w naszym organizmie. Należy pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar żelaza są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia.

Jakie są skutki nadmiaru żelaza, z czym to się wiąże i jakie są objawy?

Nadmiar żelaza

Nadmiar żelaza w naszym organizmie wiązać się może z wieloma czynnikami. Jednym z nich jest stosowanie na własną rękę preparatów żelaza bez uprzedniej konsultacji lekarskiej i potwierdzenia niedoboru. Wpływ może mieć również nadmierne przyjmowanie witaminy C, która powoduje zwiększoną przyswajalność tego pierwiastka.  Do przyczyn nadmiaru żelaza we krwi należy również choroba o nazwie hemochromatoza. Wyróżnia się trzy główne typy hemochromatozy: pierwotna, czyli dziedziczna, będąca wynikiem defektu genetycznego oraz wtórna i mieszana, które należą do stanów patologicznych związanych z nadmierną zawartością żelaza w organizmie o przyczynie innej niż mutacja genetyczna.

Hemochromatoza pierwotna związana jest ze zmianami w genie HFE, odpowiedzialnym za utrzymanie równowagi żelaza w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na hemochromatozę nie posiadają naturalnego mechanizmu regulującego usuwanie nadmiaru żelaza z organizmu. Powoduje to niekontrolowane wchłanianie żelaza z pożywienia i odkładanie się tego pierwiastka w narządach wewnętrznych. Jest to sytuacja niebezpieczna i prowadzić może do rozwoju przewlekłych chorób.

W przypadku nieleczonej hemochromatozy dochodzi do stopniowego uszkadzania komórek poszczególnych narządów, prowadząc do ich niewydolności, co z kolei wiąże się z występowaniem  stanów chorobowych i objawów takich jak:

  • marskość wątroby,
  • cukrzyca,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • choroby stawów,
  • problemy z płodnością.

Skuteczność leczenia hemochromatozy jest kwestią indywidualną i w dużej mierze zależy od momentu, w którym została postawiona diagnoza. Należy zaznaczyć, że im wcześniej zostało wdrożone leczenie, tym większe są szanse na zapobieganie rozwojowi dalszych powikłań.

Jaja i ryby to przykład produktów bogatych w żelazo.

Objawy związane z nadmiarem żelaza

 Początkowo, nadmiar żelaza nie powoduje wyraźnych objawów. Jednakże z biegiem czasu pojawiają się niespecyficzne objawy, które paradoksalnie podobne są do tych, które towarzyszą niedoborowi żelaza. Należą do nich:

  • ogólne osłabienie,
  • przemęczenie,
  • senność,
  • bóle głowy,
  • bóle stawów,
  • bóle brzucha.

Mogą pojawić się również wzdęcia i bóle brzucha, a także ciemne zabarwienie skóry. Ważne aby nie lekceważyć niepokojących objawów i nie zwlekać z wizytą u lekarza oraz wykonać odpowiednie badania, aby jak najszybciej zapobiec dalszym powikłaniom.

Nadmiar żelaza, a dieta

Istotne jest sprawdzenie tego, jaka jest przyczyna nadmiaru żelaza, postępowanie według zaleceń lekarskich oraz unikanie stosowania preparatów żelaza. Oprócz tego, przy nadmiarze żelaza w organizmie, ważna jest dieta, w której ogranicza się podaż produktów stanowiących źródło żelaza. Należą do nich między innymi: mięso czerwone, drób, ryby, żółtka jaj, pestki dyni, szpinak, fasola, groch, orzechy, soja, a także czekolada.

Należy również ograniczyć spożywanie alkoholu,  ponieważ etanol może nasilać wchłanianie żelaza z pożywienia. Aby dodatkowo zmniejszyć wchłanianie żelaza, należy pamiętać o niespożywaniu produktów bogatych w witaminę C wraz z potrawami zawierającymi żelazo. Należą do nich przede wszystkim owoce jagodowe takie jak truskawki czy maliny, owoce dzikiej róży, cytrusy, świeże warzywa.

Warto również spożywać zwiększone ilości błonnika oraz wapnia, ponieważ wpływają na hamowanie wchłaniania żelaza.  Zalecane są drobne kasze, takie jak kuskus, jaglana oraz makarony bezjajeczne. W przypadku produktów obfitujących w wapń warto wprowadzić do jadłospisu kefir, maślankę, sery. Oprócz tego zaleca się kawę i herbatę, ponieważ zawarte w nich taniny również ograniczają wchłanianie tego pierwiastka.

Podsumowując, zarówno nadmiar, jak i niedobór żelaza są niebezpieczne dla naszego zdrowia i wymagają odpowiedniej interwencji. Należy pamiętać o tym aby ostrożnie dobierać suplementy, a najlepiej nie robić tego na własną rękę, tylko po konsultacji lekarskiej i wykonaniu odpowiednich badań. Zapobiegnie to groźnym powikłaniom zdrowotnym. Warto również obserwować swoje samopoczucie i w razie jego pogorszenia odpowiednio szybko reagować, ponieważ może się ono wiązać z obecnością choroby takiej jak hemochromatoza, która nieleczona wiąże się z ryzykiem poważnych powikłań.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 111 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut