Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Sok z brzozy posiada wiele zdrowotnych właściwości.

Sok z brzozy – stosowanie i właściwości

4 minut

Brzoza, czyli drzewo dobrze nam znane z polskiego krajobrazu. Od pokoleń uznawana jest za wyjątkową roślinę, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Sok z brzozy, ksylitol, czy napary z jej liści to produkty o wysokiej wartości odżywczej i szerokim zastosowaniu prozdrowotnym. Ksylitol, czyli słodzik odpowiedni dla diabetyków pozyskany min. z kory brzozy zyskał na popularności nie tylko ze względu na niski indeks glikemiczny i znacznie niższą kaloryczność w porównaniu z sacharozą, ale również za swoje właściwości przeciwpróchnicze. Zaś napar z liści, uznawany jest za podobny w swoich właściwościach do soku z brzozy, który wykazuje działanie moczopędne, usuwa toksyny z organizmu, oraz podnosi naszą odporność.

Sok z brzozy właściwości

Sok z brzozy jest jednym z najczęściej używanych produktów wytworzonych z tego drzewa. Możemy kupić gotowy już sok, lub spróbować zebrać go samodzielnie. Najlepszy czas na zbiory to początek wiosny, od marca do kwietnia kiedy woda w brzozie zaczyna krążyć. Sam proces pozyskiwania soku nie jest trudny, a jedynie czasochłonny, gdyż w ciągu doby możemy zebrać około 5 litrów płynu zależnie od wybranego drzewa.

Sok z brzozy wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, ze względu na swoją wysoką wartość żywieniową. Sok z brzozy charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, oraz soli mineralnych takich jak: mangan, cynk i miedź. Składniki te odpowiadają przede wszystkim za wzmacnianie odporności i działanie przeciwwirusowe. Warto więc włączyć sok z brzozy do swojej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym gdy wzrasta zachorowalność na grypę, przeziębienia i inne infekcje.

Sok z brzozy łagodzi również bóle reumatyczne, które dotykają przede wszystkim osoby starsze. Warto w tym przypadku zamienić sok, na maść z jego zawartością i stosować miejscowo na bolące miejsca. Taka maść świetnie sprawdzi się również w celu łagodzenia objawów rwy-kulszowej i innych bóli kostno-stawowych.

Sok z brzozy stosowany jest jako substancja moczopędna, szczególnie istotna dla osób chorych na kamicę nerkową. Wszystkie osoby leczące się na dolegliwości urologiczne, powinny pamiętać, że spożywanie soku z brzozy wspomaga pracę układu moczowego. Sok powoduje zwiększoną filtrację w przewodach moczowych, przez co zwiększa częstość oddawania moczu, pozwalając usunąć zalegające złogi oraz zapobiega powstawaniu nowych kamieni w nerkach.

Sok z brzozy ze względu na swój skład i bogactwo związków przeciwutleniających, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dlatego często poleca się go, jako dodatek do diety osób chorujących na różne rodzaje nowotworów. Badania wskazują na jego korzystny wpływ, przede wszystkim w hamowaniu nowotworu raka płuc.

Sok z brzozy sprawdzi się również na problemy trawienne, związane z występowaniem wrzodów lub nieżytem żołądka. Spożycie soku działa łagodząco, dzięki czemu zmniejsza objawy wywołane wrzodami, zespołem jelita drażliwego oraz innymi rodzajami chorób zapalnych układu pokarmowego.

Produkty z brzozy posiadają szerokie zastosowanie prozdrowotne.
Sok, napar z liści i ksylitol to produkty z brzozy o szerokim zastosowaniu prozdrowotnym.

Sok z brzozy przechowywanie

Zarówno samodzielnie zebrany sok z brzozy, jak i ten kupiony w specjalistycznym sklepie powinniśmy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4-5 dni. Ten zebrany własnoręcznie, należy dodatkowo zabezpieczyć przelewając go do szklanej butelki. Jeśli zaś chcemy wydłużyć ten termin, należy zastanowić się nad dodatkowym zakonserwowaniem naszego produktu. Warto jednak przy tym pamiętać, że każdy rodzaj przetwarzania spowoduje zmniejszenie wartościowych składników odżywczych, które są głównym powodem spożycia soku z brzozy. Najlepszym więc rozwiązaniem będzie zakup mniejszych objętości napoju lub podzielenie się nim z bliskimi, by uchronić go przed szybkim zepsuciem.

Sok z brzozy zastosowanie

Sok z brzozy najlepiej spożywać na surowo, bez wcześniejszego przygotowania. Pozwoli nam to na spożycie pełnej zawartości witamin i składników mineralnych w nim zawartym. Jednak równie popularne jest przetwarzanie tego soku na produkty takie jak: syrop brzozowy, ocet, nalewki lub fermentowany sok z brzozy.

Ze względu na właściwości prozdrowotne sok z brzozy, najlepiej spożywać jako napój o lekko słodkim, lecz orzeźwiającym smaku. W sytuacji gdy słodycz jest dla nas zbyt duża, można dodać do soku odrobinę wody i zrobić brzozową lemoniadę.

Gdy jednak chcemy cieszyć się słodkim napojem na dłużej, warto pomyśleć nad jego przetworzeniem na syrop, ocet, czy nalewki. Takie produkty będą ciekawym urozmaiceniem jesienno-zimowych wieczorów, ale nie będą zawierały tak wielu wartości odżywczych, co ich naturalny odpowiednik.

Podsumowanie

Sok z brzozy jest niezwykłym produktem, dostępnym na wyciągnięcie ręki. W zależności czy mamy czas i możliwość pozyskać go samemu, czy też kupić w sklepie warto się w niego zaopatrzyć i spożywać ze względu na jego wyjątkowe wartości odżywcze.

Produkt ten odpowiedni jest zarówno dla dzieci, dorosłych jak i osób starszych, i dla każdego będzie spełniał nieco inne potrzeby zdrowotne. Włączenie go do swojej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym pozwoli wzmocnić naszą odporność i uchronić nas przed infekcjami. Osoby chorujące na zapalenia stawów, reumatyzm czy rwę kulszową poza spożyciem soku z brzozy, powinny sięgnąć również po maści z jego dodatkiem. Zaś osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, zapaleniem żołądka, czy występowaniem wrzodów odnajdą w soku z brzozy ukojenie swoich dolegliwości. Ze względu na delikatny, orzeźwiający smak, będzie odpowiedni dla każdego wymagającego konsumenta, a przetwory z jego dodatkiem będą ciekawym urozmaiceniem dań.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 49 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut