FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Sposoby na buraki 0
Sposoby na buraki

 

Co kryją w sobie buraki?

 

Buraki to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Poza wyśmienitym smakiem, buraki wyróżniają się wysoką zawartością wielu związków odżywczych. Przede wszystkim - znaleźć w nich można takie składniki mineralne jak żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, sód oraz fluor. Buraki są także doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy B9, czyli kwasu foliowego, a także witaminy C, A i E. Jak każde warzywo, burak dostarcza błonnika, natomiast zawartość białka czy tłuszczów jest znikoma.

Buraki są warzywami korzeniowymi, jednak zawartość w nich węglowodanów nie jest dużą - to około 10 g węglowodanów na 100 g.

 

Dlaczego warto jeść buraki?

 

Dzięki dużej zawartości składników aktywnych, buraki wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim - buraki wykazują bardzo korzystny wpływ na układ sercowo - naczyniowy. Regularne picie soku z buraka może obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, dzięki czemu zredukowane może zostać ryzyko rozwoju zawału serca czy udaru mózgu. Buraki - dzięki wysokiej zawartości związków azotowych - zwiększają syntezę tlenku azotu, czyli substancji działającej rozszerzająco na ściany naczyń krwionośnych. Poza zmniejszeniem ciśnienia krwi, przyczynia się to do zwiększenia przepływu krwi i lepszego dotlenienia komórek. Właśnie dlatego sok z buraka jest doskonałym składnikiem diety nie tylko dla osób narażonych na choroby serca, ale także sportowców. Buraki zapewniają naturalny i skuteczny doping, wpływając na lepsze dotlenienie mięśni i bardziej efektywny wysiłek fizyczny.

 

Korzystny wpływ buraków na układ sercowo - naczyniowy wynika także z zawartości kwasu foliowego, który jest jednym z tzw. modulatorów homocysteiny. Witamina B9 jest niezbędna w procesie utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny, która określana jest jako „cholesterol XXI wieku”, gdyż stanowi coraz lepiej poznany czynnik ryzyka rozwoju chorób serca. Także zawartość fitosteroli umożliwia zminimalizowanie rozwoju zmian miażdżycowych.

 

Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, buraki powinny znaleźć się w menu każdej kobiety planującej ciążę lub już będącej w ciąży. Kwas foliowy znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych płodu. Buraki dostarczają sporo antyoksydantów, dlatego uczestniczą w zwalczaniu wolnych rodników, co może przełożyć się na profilaktykę przedwczesnego starzenia oraz wielu chorób przewlekłych.

 

Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, zatem w takiej formie mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością czy cukrzycą. Jednak takie osoby powinny uważać na spożywanie dużych ilości gotowanych buraków, gdyż ich indeks glikemiczny jest wysoki i wzrasta aż do 65. Spożywanie buraków zalecane jest osobom cierpiącym na anemię - ma on działanie krwiotwórcze i może przyczynić się do zwiększenia liczby krwinek czerwonych we krwi.

 

Kulinarne sposoby na buraki

 

Jedną z najzdrowszych postaci, w jakich można spożywać buraki jest świeży sok. Wystarczy obrać warzywo i pozyskać sok w sokowirówce lub wyciskarce. Najlepiej jest wypić go od razu po przyrządzeniu. Warto przyrządzać także zakwas z buraków, dzięki któremu zupa zyska wyjątkowy smak. Zakwas ma także inne zalety - zwiększa przyswajalność witamin z grupy B, wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, jest naturalnym probiotykiem. Zakwas może być dodawany do zupy lub spożywany samodzielnie.

 

sok z buraka

 

Surówka z buraka to kolejna godna polecenia opcja. Jedną z propozycji może być najprostsza surówka z buraka, marchwi i jabłka, startych na tarce. Inna pyszna sałatka to ta przygotowana na bazie buraków, z czerwoną soczewicą, kiełkami i posiekanym jajkiem na twardo. Warto poeksperymentować także z takimi przepisami jak zupa - krem z buraka, carpaccio z buraka czy chlebek buraczkowy.

 

 

Bibliografia:

 

  • Priya G. i in., Beet root juice on haemoglobin among adolescent girls; IOSR, 2013
  • Clifford T. i in., The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease; Nutrients, 2015

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium