FIT OR SWEET
Kategorie
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Sposoby na warzywną zapiekankę 0
Sposoby na warzywną zapiekankę

Zapiekanka warzywna jest potrawą jednogarnkową, w dodatku zarówno lekką, jak i sycącą. Wszystko zależy od podstawowych składników, które tworzą nietuzinkowe połączenia smakowe. Nic dziwnego, że tak często gości na naszych stołach. Niezwykle prosta i szybka nie wymaga profesjonalnego obycia w kuchni ani posiadania specjalistycznej wiedzy z dziedziny gastronomii. Jest doskonałą propozycją dania obiadowego, które pobudzi nasze kubki smakowe, a także świetnie sprawdzi się w roli kolacji w gronie najbliższych. Zapoznaj się z naszym artykułem i wypróbuj najsmaczniejsze przepisy na zapiekanki.

Zapiekanki warzywne - pobudź swoje kubki smakowe

W dzisiejszych czasach książki kucharskie odeszły w zapomnienie, a tradycyjne przepisy kuchni polskiej nie zadowalają naszych kubków smakowych. Na szczęście w sieci można znaleźć szereg przepisów na warzywną zapiekankę, które świetnie sprawdzą się nie tylko podczas letnich dni, ale także podczas zimowych wieczorów. Jak wspomnieliśmy wcześniej, przygotowanie jednogarnkowego dania jest niezwykle proste i wykona je nawet osoba niedoświadczona w kuchni.

Najpopularniejsze zapiekanki warzywne

Najpopularniejszą formą zapiekanki warzywnej jest ziemniaczana, której smak jest z pewnością znany każdemu. Można do niej dodać również szereg warzyw, takich jak pomidory, pieczarki, papryka, marchewka czy cukinia. Najlepiej postawić na sezonowe, świeże i pełne wartości odżywczych.

W okresie wiosenno-letnim dużą popularnością cieszą się przepisy na zapiekanki z cukinii. Najczęściej podawane z bazylią, czosnkiem, oliwą z oliwek i według uznania z pomidorami. Cukinia tworzy także nietuzinkowe połączenie wraz z serem mozzarella oraz parmezanem czy aromatycznymi ziołami, dzięki czemu danie z pewnością zapadnie w pamięć niejednemu smakoszowi.

Ciekawą propozycją jest także zapiekanka z soczewicy, bardzo popularna wśród wegetarian oraz wegan. Potrawa jest nie tylko niezwykle sycąca oraz smaczna, ale posiada również szereg wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Podobnie jak do zapiekanki z cukinii można do niej dodać ulubione warzywa oraz wybrane przyprawy.

To jedynie kilka propozycji przepisów na warzywną zapiekankę. Do przygotowania tego niezwykle sycącego dania jednogarnkowego można również wykorzystać brokuły, bakłażana, grzyby, a nawet makaron czy kaszę. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i kubków smakowych.

 

Przepisy na zapiekanki dla prawdziwych smakoszy

Mogłoby się wydawać, że znalezienie przepisu na warzywną zapiekankę jest jeszcze prostszym zadaniem niż samo jej wykonanie. Otóż niekoniecznie! W Internecie mamy szereg przepisów, które będą zawierać nie tylko pełnowartościowe warzywa, ale także makaron, ryż, a nawet mięso. W rzeczywistości tylu, ilu jest smakoszy, tyle może być przepisów na idealną, pobudzającą zmysły zapiekankę warzywną. Wszystko zależy od nas samych! Poniżej zestawiliśmy najsmaczniejsze przepisy na zapiekanki, które doskonale sprawdzą się zarówno w okresie letnim, jak i zimowym!

Słodko-gorzkie połączenia: zapiekanka z batatów i cukinii

W jednym z artykułów odpowiedzieliśmy na pytanie, co zrobić z batatów. Jedną z propozycji jest właśnie przepis na warzywną zapiekankę, która w połączeniu z cukinią tworzy doskonałe rozwiązanie na letnie dni. Oba składniki dostarczają naturalnych witamin wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu zarówno u dorosłych, jak i dzieci.

Do przygotowania zapiekanki potrzeba: 300 g batatów oraz 300 g cukinii, 125 g mozzarelli, młodą cebulę, 1 dojrzałego pomidora, 2 ząbki czosnku, oliwy z oliwek, a także aromatycznych przypraw, takich jak sól, pieprz, oregano oraz pieprz cayenne lub ostra papryka.

  1. Bataty należy obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, także pokroić w kostkę, jednak nieco większą. Następnie piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza.
  2. Cebulę należy obrać i pokroić w paseczki (według uznania mogą być one szersze bądź cieńsze), natomiast 2 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
  3. Przygotowane warzywa doprawić według uznania za pomocą pieprzu, oregano oraz pieprzu cayenne i wymieszać wszystko w oliwie z oliwek.
  4. Następnie należy wyłożyć warzywa na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec przez mniej więcej 30 minut bez przykrycia.
  5. Pokrojonego w kostkę pomidora oraz mozzarellę dodać na blaszkę i piec przez kolejne 10 do 15 minut.
  6. Warzywa należy posolić dopiero przed bezpośrednim podaniem.

Szybka zapiekanka na spotkanie ze znajomymi

Ciekawą propozycją przepisu na warzywną zapiekankę jest wersja ze szpinakiem na cieście francuskim. Czas jej przygotowania wynosi około godziny. Danie jest świetnym rozwiązaniem dla 6-osobowej grupy znajomych.

Do przygotowania zapiekanki ze szpinakiem niezbędne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 pęczki świeżego szpinaku, ząbek czosnku, pieczarki (ok. 200 g), 200 ml 36% śmietany, ser żółty, 5 jajek, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pieprz czarny.

  1. Formę do pieczenia należy wyłożyć ciastem francuskim, a następnie nakłuć je widelcem. W nagrzanym do 220 stopni piec przez 8 minut.
  2. Szpinak należy sparzyć we wrzącej wodzie, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć posiekane ząbki czosnku, cebulę oraz pieczarki.
  3. Zmiksowane jajka ze śmietaną doprawić czarnym pieprzem oraz według uznania innymi, aromatycznymi przyprawami.
  4. Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć pieczarki i zalać je śmietaną. Połączenie można posypać serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłożyć szpinak i całość wstawić do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Danie należy piec od 25 do 30 minut.

Dziękujemy za odwiedziny!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium