
Producent
Pochodzenie składników
-
Polska
-
Albania
-
Argentyna
-
Armenia
-
Australia
-
Austria
-
Belgia
-
Boliwia
-
Brazylia
-
Bułgaria
-
Burkina Faso
-
Chiny
-
Chorwacja
-
Dania
-
Egipt
-
Ekwador
-
Etiopia
-
Filipiny
-
Finlandia
-
Francja
-
Ghana
-
Grecja
-
Gwatemala
-
Hiszpania
-
Holandia
-
Honduras
-
Indie
-
Indonezja
-
Iran
-
Irlandia
-
Izrael
-
Japonia
-
Kambodża
-
Kanada
-
Kazachstan
-
Kenia
-
Kolumbia
-
Kongo
-
Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
-
Litwa
-
Łotwa
-
Madagaskar
-
Mali
-
Maroko
-
Meksyk
-
Mołdawia
-
Niemcy
-
Nikaragua
-
Nowa Zelandia
-
Pakistan
-
Panama
-
Paragwaj
-
Peru
-
Portugalia
-
Republika Czeska
-
Republika Południowej Afryki
-
Rolnictwo spoza UE
-
Rolnictwo UE
-
Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
-
Rosja
-
Rumunia
-
Samoa
-
Słowacja
-
Sri Lanka
-
Stany Zjednoczone Ameryki
-
Tajlandia
-
Tanzania
-
Togo
-
Tunezja
-
Turcja
-
Uganda
-
Ukraina
-
Uzbekistan
-
Węgry
-
Wietnam
-
Włochy
-
Estonia
-
Gruzja
Kraj producenta
BIO
Strączki
Pod hasłem “strączki” kryje się sporo produktów pochodzenia roślinnego. Goszczą one na polskich stołach z różną częstotliwością, choć zdaniem wielu osób powinny być wybierane jak najczęściej. Dzieje się tak, ponieważ rośliny strączkowe nie tylko są niezwykle smaczne, ale pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a sposobów ich wykorzystania jest naprawdę wiele. W katalogach zadbaliśmy o najpopularniejsze strączki, które powinny znaleźć się w każdej, zdrowej kuchni lub w szufladach kucharzy lubiących kulinarne eksperymenty.










Co zaliczamy do strączków?
Bób, groch, soczewica, fasola, soja - tak wygląda przykładowa lista roślin strączkowych. Wiele z nich jest znanych w kuchni od tysięcy lat, ale dużą popularność zyskały w ostatnim czasie, ponieważ podkreśla się ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Ich potencjał kryje się także w możliwościach, jakie oferują. W kuchni można je wykorzystać w setkach przepisów. Z jednej strony pozwoli to odkrywać nowe smaki, a z drugiej uniknąć kulinarnej nudy. Strączki można wykorzystać do kanapek. W przypadku obiadów dodaje się je np. do gulaszu, kotletów lub zupy. Równie często można spotkać je w słodkich odsłonach. Cukiernicy stosują je m.in. w ciastach, ciasteczkach lub fantazyjnych deserach. Jeśli dbacie o linię, warto dodać strączki do sałatek.
Zalety roślin strączkowych
Jak już wspomnieliśmy, strączki to długa lista roślin, a te, jak wiadomo, potrafią zdziałać wiele, gdy idzie o organizm i mowa oczywiście o pozytywnym wpływie na nasze samopoczucie. Wybrane rośliny strączkowe pozostają niezwykle bogate w białko, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej wykorzystują je jako zamiennik dla mięsa. W produktach znajdziemy poza tym dużo błonnika oraz witamin. Nie sposób pominąć także przydatnych w codziennej diecie kwasów tłuszczowych czy też składników mineralnych. Poza tym podkreśla się, że posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny, na co uwagę zwracają osoby zmagające się z cukrzycą. Jednocześnie są dobrym źródłem węglowodanów. Dzięki tym wszystkim właściwościom strączki stały się podstawowym produktem w diecie wielu osób.