FIT OR SWEET

Strączki

Pod hasłem “strączki” kryje się sporo produktów pochodzenia roślinnego. Goszczą one na polskich stołach z różną częstotliwością, choć zdaniem wielu osób powinny być wybierane jak najczęściej. Dzieje się tak, ponieważ rośliny strączkowe nie tylko są niezwykle smaczne, ale pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a sposobów ich wykorzystania jest naprawdę wiele. W katalogach zadbaliśmy o najpopularniejsze strączki, które powinny znaleźć się w każdej, zdrowej kuchni lub w szufladach kucharzy lubiących kulinarne eksperymenty. 

Filtruj

FASOLKA BIAŁA BIO 500 g - BIO RAJ FASOLKA BIAŁA BIO 500 g - BIO RAJ
Producent: BIO RAJ
Cena: 10,38 zł
- +
szt.
zobacz więcej

 

Co zaliczamy do strączków?

Bób, groch, soczewica, fasola, soja - tak wygląda przykładowa lista roślin strączkowych. Wiele z nich jest znanych w kuchni od tysięcy lat, ale dużą popularność zyskały w ostatnim czasie, ponieważ podkreśla się ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Ich potencjał kryje się także w możliwościach, jakie oferują. W kuchni można je wykorzystać w setkach przepisów. Z jednej strony pozwoli to odkrywać nowe smaki, a z drugiej uniknąć kulinarnej nudy. Strączki można wykorzystać do kanapek. W przypadku obiadów dodaje się je np. do gulaszu, kotletów lub zupy. Równie często można spotkać je w słodkich odsłonach. Cukiernicy stosują je m.in. w ciastach, ciasteczkach lub fantazyjnych deserach. Jeśli dbacie o linię, warto dodać strączki do sałatek. 

Zalety roślin strączkowych

Jak już wspomnieliśmy, strączki to długa lista roślin, a te, jak wiadomo, potrafią zdziałać wiele, gdy idzie o organizm i mowa oczywiście o pozytywnym wpływie na nasze samopoczucie. Wybrane rośliny strączkowe pozostają niezwykle bogate w białko, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej wykorzystują je jako zamiennik dla mięsa. W produktach znajdziemy poza tym dużo błonnika oraz witamin. Nie sposób pominąć także przydatnych w codziennej diecie kwasów tłuszczowych czy też składników mineralnych. Poza tym podkreśla się, że posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny, na co uwagę zwracają osoby zmagające się z cukrzycą. Jednocześnie są dobrym źródłem węglowodanów. Dzięki tym wszystkim właściwościom strączki stały się podstawowym produktem w diecie wielu osób.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium