Pochodzenie składników
- Polska
- Albania
- Argentyna
- Armenia
- Australia
- Austria
- Belgia
- Boliwia
- Brazylia
- Bułgaria
- Burkina Faso
- Chiny
- Chorwacja
- Dania
- Egipt
- Ekwador
- Etiopia
- Filipiny
- Finlandia
- Francja
- Ghana
- Grecja
- Gwatemala
- Hiszpania
- Holandia
- Honduras
- Indie
- Indonezja
- Iran
- Irlandia
- Izrael
- Japonia
- Kambodża
- Kanada
- Kazachstan
- Kenia
- Kolumbia
- Kongo
- Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Litwa
- Łotwa
- Madagaskar
- Mali
- Maroko
- Meksyk
- Mołdawia
- Niemcy
- Nikaragua
- Nowa Zelandia
- Pakistan
- Panama
- Paragwaj
- Peru
- Portugalia
- Republika Czeska
- Republika Południowej Afryki
- Rolnictwo spoza UE
- Rolnictwo UE
- Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
- Rosja
- Rumunia
- Samoa
- Słowacja
- Sri Lanka
- Stany Zjednoczone Ameryki
- Tajlandia
- Tanzania
- Togo
- Tunezja
- Turcja
- Uganda
- Ukraina
- Uzbekistan
- Węgry
- Wietnam
- Włochy
- Estonia
- Gruzja
Kraj producenta
BIO
Soczewica należy do roślin strączkowych i występuje w kilku odmianach. Jest uwielbiana przez wegan i wegetarian, ale dzięki smakowi i wartościom odżywczym sięgają po nią także osoby jedzące mięso. Warto wprowadzić ją do każdej wartościowej diety - tym bardziej, jeśli sięgasz po produkty ekologiczne dostępne w FitorSweet.
Soczewica czerwona, żółta, zielona, czarna i brązowa
Zróżnicowanie odmian soczewicy daje dużo możliwości kulinarnych i prozdrowotnych. Soczewica czerwona jest drobna, bardzo szybka do przyrządzenia i dobrze przyswajalna przez organizm. Powstają z niej m.in. pyszne zupy. W ten sam sposób może być stosowana soczewica żółta, również delikatna i podatna na rozgotowanie.
Soczewica zielona wymaga więcej czasu, ale jej smak chętnie wykorzystuje się w pasztetach, farszach i sałatkach. Najdłużej gotuje się soczewica brązowa - ma najtwardsze ziarna i trzeba ją namaczać.
Czarna soczewica uznawana jest za najzdrowszą - ma dużo białka i antyoksydantów. Dzięki charakterystycznemu wyglądowi nazywa się ją również belugą, nawiązując do kawioru z bieługi.