
Pochodzenie składników
-
Polska
-
Albania
-
Argentyna
-
Armenia
-
Australia
-
Austria
-
Belgia
-
Boliwia
-
Brazylia
-
Bułgaria
-
Burkina Faso
-
Chiny
-
Chorwacja
-
Dania
-
Egipt
-
Ekwador
-
Etiopia
-
Filipiny
-
Finlandia
-
Francja
-
Ghana
-
Grecja
-
Gwatemala
-
Hiszpania
-
Holandia
-
Honduras
-
Indie
-
Indonezja
-
Iran
-
Irlandia
-
Izrael
-
Japonia
-
Kambodża
-
Kanada
-
Kazachstan
-
Kenia
-
Kolumbia
-
Kongo
-
Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna
-
Litwa
-
Łotwa
-
Madagaskar
-
Mali
-
Maroko
-
Meksyk
-
Mołdawia
-
Niemcy
-
Nikaragua
-
Nowa Zelandia
-
Pakistan
-
Panama
-
Paragwaj
-
Peru
-
Portugalia
-
Republika Czeska
-
Republika Południowej Afryki
-
Rolnictwo spoza UE
-
Rolnictwo UE
-
Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE
-
Rosja
-
Rumunia
-
Samoa
-
Słowacja
-
Sri Lanka
-
Stany Zjednoczone Ameryki
-
Tajlandia
-
Tanzania
-
Togo
-
Tunezja
-
Turcja
-
Uganda
-
Ukraina
-
Uzbekistan
-
Węgry
-
Wietnam
-
Włochy
-
Estonia
-
Gruzja
Kraj producenta
BIO
Soczewica należy do roślin strączkowych i występuje w kilku odmianach. Jest uwielbiana przez wegan i wegetarian, ale dzięki smakowi i wartościom odżywczym sięgają po nią także osoby jedzące mięso. Warto wprowadzić ją do każdej wartościowej diety - tym bardziej, jeśli sięgasz po produkty ekologiczne dostępne w FitorSweet.
Soczewica czerwona, żółta, zielona, czarna i brązowa
Zróżnicowanie odmian soczewicy daje dużo możliwości kulinarnych i prozdrowotnych. Soczewica czerwona jest drobna, bardzo szybka do przyrządzenia i dobrze przyswajalna przez organizm. Powstają z niej m.in. pyszne zupy. W ten sam sposób może być stosowana soczewica żółta, również delikatna i podatna na rozgotowanie.
Soczewica zielona wymaga więcej czasu, ale jej smak chętnie wykorzystuje się w pasztetach, farszach i sałatkach. Najdłużej gotuje się soczewica brązowa - ma najtwardsze ziarna i trzeba ją namaczać.
Czarna soczewica uznawana jest za najzdrowszą - ma dużo białka i antyoksydantów. Dzięki charakterystycznemu wyglądowi nazywa się ją również belugą, nawiązując do kawioru z bieługi.