Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Zalety superfoods

Superfoods – co to takiego?

4 minut

Produkty z listy superfoods zyskują w dzisiejszych czasach coraz większą popularność. Wszystko za sprawą cennych składników, które naturalnie wspomagają organizm. Czym tak naprawdę jest superżywność? Jakie są jej zalety? I najważniejsze, które produkty zaliczamy do tego grona? Na te oraz inne pytanie odpowiadamy w poniższym artykule.

Superfoods – co to jest?

Superfoods, nazywane po polsku superżywnością. To lista nieprzetworzonych, naturalnych, niskokalorycznych produktów o właściwościach uzdrawiających i odmładzających. Charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą, bogactwem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zalety spożywania superfoods

  • Są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych.
  • Regularne spożywanie superżywności zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz chroni organizm przed nowotworami.
  • Niektóre składniki odżywcze zawarte w superfoods wpływają na przyspieszenie przemiany materii, co ma znaczenie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  • Superżywność wzmacnia układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia, dodaje energii i poprawia samopoczucie.
  • Produkty superfoods urozmaicają codzienny jadłospis.

Przykłady superfoods

Algi

To rośliny, które od wieków znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych. Najpowszechniej stosowanym gatunkiem alg jest spirulina. Zawiera bogactwo beta-karotenu, wapnia oraz żelaza. Trzy gramy tego składnika mają taką samą wartość odżywczą jak pięć porcji warzyw i owoców. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, algi często polecane są wegetarianom.

Spirulina odgrywa rolę suplementu. Nie może być traktowana jako samodzielny posiłek. Dostępna jest głównie w formie proszku. Można rozpuścić go w wodzie lub dodawać do soków, koktajli. Warto jednak podkreślić, że morski aromat spiruliny jest dość intensywny, co nie każdemu może przypaść do gustu. Częstą praktyką jest także posypywanie algami kanapek czy sałatek.

Jagody Goji

Jaskrawoczerwone, jagody, które w smaku są słodko-kwaśne. Rosną przede wszystkim w Mongolii i Tybecie. Zawierają antyoksydanty, które hamują procesy starzenia. Dzięki dużej dawce witaminy C wzmacniają ogólną odporność organizmu. Ponadto posiadają witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych. To zdecydowanie najzdrowsze owoce na świecie!

Owoce Goji stosuje się przede wszystkim jako dodatek do owsianki, jaglanki czy ciast. Warto także dodawać je do sałatek lub jeść samodzielnie w formie przekąski.

Quinoa

Quinoa, czyli komosa ryżowa pochodzi z Boliwii i określana jest mianem „skarbu Inków”. Wielu nazywa ją także „superziarnem przyszłości”. I to nie bez powodu. Komosa ryżowa jest najbogatszym roślinnym źródłem białka. Ilość tego składnika odżywczego porównywalna jest do kazeiny, czyli białka mleka krowiego. Ponadto Quinoa charakteryzuje się bogactwem pierwiastków mineralnych takich jak magnez, cynk, wapń, potas i żelazo. To idealny składnik wszelkich diet regenerujących oraz oczyszczających organizm. Ogromną zaletą tej rośliny jest także to, że nie zawiera glutenu.

Komosę ryżową gotuje się podobnie jak ryż. Na małym ogniu, aż ziarno pochłonie wodę. Warto dodać sól oraz odrobinę oliwy z oliwek. Na jedną szklankę komosy stosuje się 2 szklanki wody. Idealnie komponuje się z deserami, gdyż ma lekko orzechowy posmak. Często serwuje się ją z jabłkami, cynamonem i rodzynkami. Wielbiciele wytrawnych dań mogą połączyć komosę z pieczonymi warzywami.

Jagody Acai

Jagody Acai posiadają dwukrotnie większą ilość antyoksydantów niż borówki. Ponadto bogate są w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, białko, minerały oraz witaminy. To także naturalny wspomagacz procesu odchudzania.

Acai stanowią idealny dodatek do pożywnego śniadania (owsianka, jaglanka). Często wykorzystywane są także do ciast lub spożywane samodzielnie jako przekąska.

Woda kokosowa

Woda kokosowa jest naturalnym bogactwem minerałów oraz elektrolitów. Świetnie nawadnia i oczyszcza organizm z toksyn. Nie bez powodu chętnie sięgają po nią sportowcy, którzy pragną po treningu uzupełnić cenne składniki.

Polska superżywność

Wszystkie wcześniej wymienione superfoods pochodzą z odległych zakątków świata. Warto jednak podkreślić, że w naszym kraju także uprawiane są produkty, które z uwagi na swoje wartości odżywcze zaliczane są do grona superżywności.

  • Czosnek. Zwany także naturalnym antybiotykiem. Bogaty w szereg witamin oraz składników o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym, wspomagającym odporność. W celu prozdrowotnym serwowany jest z ciepłym mlekiem, miodem oraz odrobiną masła.
  • Miód pszczeli. Źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz związków bioaktywnych. Miód nie tylko wzmacnia ogólną odporność organizmu, ale także wspomaga metabolizm.
  • Brokuł. Warzywo znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawiera witaminy z grupy B, szereg składników mineralnych oraz błonnik. Warto dodać, że brokuły można gotować tylko na parze. Warzywo ugotowane w wodzie traci swoje wartości odżywcze.
miód pszczeli
Miód- doskonałe źródło przeciwutleniaczy.

Produkty superfoods budzą w dzisiejszych czasach dużą fascynację i coraz częściej trafiają na listy zakupowe konsumentów. To wspaniały dodatek do dań, który niejednokrotnie wzbogaca smak potraw. Pamiętajmy jednak, że jeden składnik nie zagwarantuje nam zdrowia, a jedynie wspomoże funkcjonowanie organizmu. Nie zapominajmy o zbalansowanej diecie oraz aktywności fizycznej.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 92 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut