FIT OR SWEET

Od lat cenimy drożdże za możliwość przyrządzania pysznych wypieków, ale także za zawartość szeregu witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. potasu. Wykorzystujemy drożdże suszone i świeże. Pochodnym produktem są zdezaktywowane płatki, które również są wartościowe, ale nie fermentują w ludzkim organizmie. Dzięki temu nie powodują dolegliwości żołądkowych.

 

Jak możesz wykorzystać płatki drożdżowe w proszku?

Płatki drożdżowe nieaktywne są coraz popularniejsze, nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale i na smak. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie diety wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ dodają potrawom smaku przypominającego ser. Można wykorzystywać je jako przyprawę do rozmaitych dań obiadowych, np. makaronów, kotletów, zapiekanek i farszów. Wzbogacą i zagęszczą sos lub zupę. Nadają się też jako posypka do ziemniaków, pizzy czy smażonych i grillowanych warzyw.


Warto pamiętać, że płatki to nie suche drożdże - nie nadają się do wypieków. Mogą być spożywane bez obróbki termicznej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium