Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Ze względu na wysoką wartość żywieniową, oliwa z oliwek oferuje wiele zastosowań w naszej kuchni.

Właściwości oliwy z oliwek

4 minut

Oliwka to zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnego. Jej owoce możemy spożywać na surowo, lub zakonserwowane z dodatkiem czosnku, migdałów lub papryki. Świetnie sprawdzają się w daniach kuchni włoskiej, hiszpańskiej i właśnie z nimi najczęściej są kojarzone. Oliwki pełne są pełnowartościowego tłuszczu, a końcowym produktem ich tłoczenia jest dobrze wszystkim znana oliwa z oliwek. Ten wyjątkowy tłuszcz używany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Ze względu na skład oraz właściwości odżywcze oliwa z oliwek uznawana jest przez wielu dietetyków za tłuszcz, który powinien być podstawą naszej diety.

Oliwa z oliwek właściwości

Oliwa z oliwek jest źródłem związków fenolowych i tłuszczy nienasyconych takich jak: kwas oleinowy oraz kwasy omega 3 i omega 6. Tłuszcze nienasycone nie są produkowane w naszym organizmie dlatego tak ważne jest ich odpowiedni poziom spożycia. Kwasy te są głównym materiałem budulcowym do syntezy wielu związków biologicznie czynnych oraz stanowią główny składnik błon komórkowych. Ponadto odgrywają ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi, a tym samym zapobiegają przed chorobami układu krążenia takimi jak na przykład miażdżyca. Co więcej zmniejszają tworzenie się stanów zapalnych w organizmie i biorą udział w usuwaniu wolnych rodników, które powstają w wyniku długotrwałego stresu, spożywania wysokoprzetworzonej żywności czy palenia papierosów. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne do regulacji gospodarki hormonalnej, szczególnie u kobiet. Ponadto biorą one udział w regulacji poziomu glukozy we krwi, spowalniają procesy starzenia, wzmacniają układ odpornościowy i pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.

Oliwa z oliwek poza tłuszczami nienasyconymi zawiera również związki fenolowe, które wykazują działanie przeciwutleniające. W naszym organizmie są one odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, a tym samym wykazują działanie antynowotworowe. Związki fenolowe bowiem są niezwykle istotne w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz rozwoju nowotworów.

Oliwa z oliwek dzięki swoim funkcjom, które działają hamująco na procesy starzenia jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.
Oliwa z oliwek posiada wyjątkowo szerokie zastosowanie w codziennej kuchni.

Oliwa z oliwek zastosowanie

Ze względu na wysoką wartość żywieniową, oliwa z oliwek oferuje wiele zastosowań w naszej kuchni. By cieszyć się jej wszystkimi składnikami odżywczymi warto spożywać ją na surowo jako dodatek do sałat i warzyw. Równie dobrze sprawdzi się przy duszeniu, gotowaniu i smażeniu. Jednak przy tym ostatnim warto zwrócić uwagę na to jaki rodzaj oliwy posiadamy w naszej kuchni. Oliwa extra virgin to oliwa najwyżej jakości i nie nadaje się ona do smażenia, ze względu na swój punkt dymienia który występuje już w temperaturze 166 st. C. Oznacza to bowiem, że w tej temperaturze zaczynają się tworzyć związki niebezpieczne dla naszego organizmu. Jeśli więc zależy nam na oliwie odpowiedniej do smażenia, wybierzmy produkt rafinowany, który osiąga punkt dymienia w 220 st. C.  Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej, która opiera się również na spożywaniu ryb, warzyw i owoców. Jest to dieta uznawana za najzdrowszą na świecie, a u osób ją stosujących dużo rzadziej występują choroby układu sercowo-naczyniowego. Dlatego nie tylko warto włączyć do naszej diety oliwę, ale również tłuste ryby pełne kwasów omega-3 oraz warzywa i owoce bogate w błonnik.

Oliwa z oliwek do czego?

Odpowiednio dobrana oliwa z oliwek będzie odpowiednia do wszystkich metod obróbki termicznej. Ze względu jednak na jej bogaty skład warto zainwestować w oliwę extra virgin i spożywać ją na surowo. Jeśli jednak zależy nam na duszeniu, gotowaniu czy smażeniu przy jej użyciu wybierzmy jej rafinowaną wersję. Dobrze dobrana oliwa będzie odpowiednia zarówno do przekąsek na zimno, sałatek, jak i idealnie sprawdzi się do pieczenia mięs, smażenia warzyw jak i dodatek tłuszczowy do zup.

Oliwa z oliwek odchudzanie

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, oliwa z oliwek będzie odpowiednim tłuszczem dla osób odchudzających się jak i dbających o swoje zdrowie. Kwasy tłuszczowe w niej zawarte bowiem przyspieszają trawienie, obniżają poziom glukozy we krwi, redukują poziom „złego” cholesterolu oraz chronią przed występowaniem zmian miażdżycowych. Mimo tego, że łyżka oliwy wynosi 80 kcal co dla osób odchudzających może wydawać się dużo, nie należy bać się tych kalorii. Najważniejsze w naszej diecie jest bowiem dostarczanie pełnowartościowych składników, a oliwa jest ich najlepszym źródłem.

Oliwa z oliwek podsumowanie

Oliwki jak i oliwa z oliwek pełne są nienasyconych tłuszczów, które powinny być podstawą naszej diety. Ich spożycie przyczyni się do utrzymania odpowiedniej wagi i ochrony układu krwionośnego. Dzięki nim zmniejszymy poziom cholesterolu frakcji LDL w naszej krwi oraz uchronimy się przed tworzeniem blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Co więcej zadbamy o prawidłową regulację hormonów, obniżymy poziom glukozy i zadbamy o nasz przewód pokarmowy.

Oliwa z oliwek dzięki swoim funkcjom, które działają hamująco na procesy starzenia jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Możemy ją więc spotkać w kremach, maseczkach, balsamach jako składnik zapobiegający procesom zapalnym jak i chroniącym naszą skórę przed działaniem promieni UV, czy innych czynników które przyspieszają starzenie się organizmu. Warto więc zainwestować w dobrej jakości oliwę z oliwek, włączyć ją do swojej diety ale i pielęgnacji by dbać o swój organizm od wewnątrz i od zewnątrz.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 32 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut