Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Gruszki

Zalety jedzenia gruszek

4 minut

Jesień to czas na jabłka i gruszki, które jako produkty sezonowe powinny być głównymi owocami w naszej diecie. Owoce gruszki na początku uprawiane były głównie we Francji i Belgii, ale z czasem kolejne gatunki zaczęły pojawiać się w Polsce. Najczęściej występującą odmianą jest grusza pospolita, jednak tych wyróżnić można nawet 60.

Gruszki rosną w temperaturach wyższych niż jabłonie, a ich owoce mają znacznie grubszą skórkę i większą ziarnistość. Gruszki są owocami idealnymi dla każdego, a ze względu na niską kaloryczność i indeks glikemiczny, można je śmiało stosować u osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę.

Gruszki właściwości

Owoce gruszy charakteryzują się przede wszystkim wyjątkowo wysokim poziomem potasu, który może zapobiegać wystąpieniu nadciśnienia tętniczego. Potas posiada właściwości hamujące przeciw zlepianiu się płytek krwi, a tym samym ogranicza tworzeniu się skrzepu. Gruszki bogate są także w składniki takie jak: miedź, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i jod.

  • Miedź odpowiada za koncentrację i wspomaga prawidłową pracę mózgu. Ponadto razem z wapniem zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, podnosi odporność i wykazuje działanie bakteriobójcze.
  • Kolejnym składnikiem odpowiedzialnym za koncentrację i prawidłowe działanie układu nerwowego jest magnez, który również bierze udział w transporcie tlenu do komórek i tkanek naszego organizmu.
  • Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny, której funkcją jest również dostarczanie tlenu. Co więcej odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, które namnażają się w naszym organizmie podczas długotrwałego stresu oraz podnosi jego odporność.
  • W porównaniu z innymi owocami w gruszkach występuje również znaczna ilość boru, który odpowiada za koncentrację oraz poprawienie pracy szarych komórek.
  • Ponadto owoce te zawierają duże ilości błonnika, który przyśpiesza metabolizm ale przede wszystkim reguluje pracę jelit i dba o prawidłowe funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.

W gruszkach można również wyróżnić znaczną ilość witamin takich jak: A, B1, B2, B6, C oraz PP dlatego tak ważne jest włączenie jej do swojej codziennej diety:

  • Witamina A odpowiedzialna jest bowiem za procesy prawidłowego widzenia oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.
  • Witaminy z grupy B wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy, zwiększając koncentrację, polepszając pamięć i redukując negatywne skutki stresu.
  • Witamina C zwiększa odporność organizmu, bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników i syntezie kolagenu.
  • Natomiast witamina PP zwana inaczej niacyną, poprawia nasze samopoczucie, rozszerza naczynia krwionośne i wykazuje pozytywny wpływ na stan naszej skóry.

Gruszki właściwości zdrowotne

Gruszki wykazują szereg właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. W sezonie jesiennym powinny zostać włączone do codziennej diety, każdego z nas. Dzięki temu zwiększymy swoją odporność, która jest tak istotna w sezonie jesiennych infekcji. Co więcej dzięki nim zadbamy o układ nerwowy, polepszając pamięć, koncentrację ale i ograniczając negatywne skutki stresu.

Gruszki powinny być spożywane również przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Zawarty w nich sód, oraz witamina PP pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych, rozszerzając je i jednocześnie hamując powstawanie skrzepów. Ponadto potas zwiększa wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, co powoduje zmniejszenie występowania nadciśnienia ale również innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Gruszki stosowane są również przy problemach z układem pokarmowym. W przypadku zaparć należy stosować te miękkie i słodkie odmiany, a przy biegunkach wybierać te twarde i cierpkie. Owoce te wybierane są również w dietach lekkostrawnych przy zatruciach pokarmowych, lub przy schorzeniach obejmujących zapalenie żołądka czy jelito drażliwe.

Co więcej gruszki ze względu na swoją niewielką zawartość kalorii oraz niski indeks glikemiczny mogą być stosowane zarówno przez osoby odchudzające się jak i cierpiące na cukrzycę. Ze względu na wysoką zawartość błonnika poprawiają przemianę materii, chronią układ pokarmowy ale i przyspieszają proces odchudzania.

Gruszki są idealną przekąską również dla osób, które narażone są na występowanie  osteporozy. Ze względu na wysoką zawartość boru, który wiąże wapń w kościach i zatrzymuje go w organizmie niweluje skutki osteoporozy oraz zmniejsza częstość złamań.

Gruszki zastosowanie

Gruszki są idealne zarówno do spożywania na surowo, jak i do przetwarzania. Jeśli zależy nam jednak na wszystkich wartościach odżywczych, które oferują te owoce należy sięgać po nie w stanie surowym jako przekąska między posiłkami, czy dodatek do koktajlu, bądź sałatki. Owoce przetworzone będą zawierać znacznie mniej witamin i składników mineralnych, które wykazują pozytywne działanie na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że wyróżniamy różne rodzaje przetwarzania, a każdy z nich w innym stopniu będzie wpływał na zawartość składników odżywczych. Dla przykładu mrożenie nie wpłynie znacznie na zawartość witamin w owocach, a pozwoli przechować je na zimowe miesiące gdy sezon na gruszki się skończy. Natomiast przetwarzanie w wysokich temperaturach wpływa negatywnie na składniki mineralne zawarte w owocach, czyli jednym słowem zaleca się spożywać więcej owoców w stanie surowym lub po procesie mrożenia, a znacznie mniej w postaci dżemów lub konfitur.

Gruszki pod względem zawartości witamin i składników mineralnych są wyjątkowymi owocami, dlatego tak istotne jest włącznie ich do codziennej diety. Sprawdzą się idealnie jako szybka przekąska, lub dodatek do koktajli, soków i sałatek. W zależności od ich odmiany nasze potrawy zyskają delikatny, albo kwaśny i cierpki posmak. Zaleca się spożywanie ich przez każdego, jednak warto pamiętać że u niektórych osób mogą występić objawy alergiczne na te owoce. Osoby u których nie występują takie objawy, mogą jeść je bez ograniczeń ze względu na niską zawartość kalorii i indeks glikemiczny.

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 75 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut
    Diety pudełkowe to inaczej mówiąc diety, które są do nas dostarczane przez różnego rodzaju cateringi dietetyczne.

    Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

    W ostatnich latach tak zwane diety pudełkowe cieszą się coraz…
    4 minut