Kategorie
Informacje
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Sok z jeżyn to doskonałe źródło licznych związków odżywczych.

Zdrowotne właściwości soku z jeżyn

3 minut

Jeżyny (ożyny, ostrężyny) to owoce o fioletowoczarnej barwie, z których pozyskiwany może być zdrowy sok. Sok z jeżyn to prawdziwy koncentrat witamin, składników mineralnych i innych związków o korzystnym wpływie na organizm.

Sok z jeżyn – wartości odżywcze

Sok z jeżyn to doskonałe źródło licznych związków odżywczych. Wyróżnia się niską kalorycznością, sporą zawartością błonnika oraz umiarkowaną zawartością białka. Witaminy, które występują w soku z jeżyn w największych ilościach to:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6),
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina K.

W soku z jeżyn nie brakuje także składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód czy cynk.

W soku z jeżyn bardzo licznie reprezentowane są antyoksydanty, takie jak antocyjany, flawonoidy, kwasy flawonowe. Tak wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że jeżyny mają znacznie większy potencjał antyoksydacyjny niże wiele pozostałych owoców. Owoce jeżyny zawierają średnio 26 mg związków fenolowych na 100 g suchej masy, a dla porównania – agrest czy maliny mają ich średnio o połowę mniej.

Dlaczego warto pić sok z jeżyn? Właściwości lecznicze soku są nie do przecenienia. Oto one.

Sok z jeżyn – właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

W soku z jeżyn znajdują się związki zwalczające drobnoustroje, co w dobie narastającej oporności drobnoustrojów na liczne leki ma coraz większe znaczenie. Wykazano, że w zależności od gatunku jeżyn, owoce te wykazują skuteczność wobec takich bakterii jak:

  • Staphylococcus aureus,
  • Staphylococcus epidermidis,
  • Streptococcus mutans,
  • Streptococcus pneumoniae,
  • Helicobacter pylori,
  • Escherichia coli,
  • Klebsiella pneumoniae,
  • Pseudomonas aeruginosa.

Sok z jeżyn może okazać się także skuteczny w terapii infekcji grzybiczych wywołanych przez Candida albicans, a także infekcji wirusowych. W badaniach wykazano skuteczność stosowania soku z jeżyn u chorych z infekcjami norowirusowymi, odpowiedzialnymi za rozwój wirusowego zapalenia żołądka i jelit. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, sok z jeżyn może ponadto zwalczać wirusa grypy.

Pożądany wpływ soku z jeżyn na modulowanie funkcji układu immunologicznego sprowadza się także do działania przeciwzapalnego. Ekstrakt z jeżyn może normalizować syntezę tlenku azotu – związku odpowiedzialnego za rozszerzenie naczyń krwionośnych w przebiegu stanu zapalnego. Ponadto polifenole zawarte w soku z jeżyn ograniczają syntezę markerów stanu zapalnego.

Sok z jeżyn to doskonałe źródło licznych związków odżywczych
Owoce jeżyny zawierają średnio 26 mg związków fenolowych na 100 g suchej masy, a dla porównania – agrest czy maliny mają ich średnio o połowę mniej.

Sok z jeżyn kontra nowotwory

Nowotwory to coraz częściej diagnozowane choroby cywilizacyjne, których leczenie napotyka na coraz więcej trudności. Mowa m. in. o oporności komórek rakowych na powszechnie stosowane chemioterapeutyki, a także liczne efekty uboczne chemioterapii. Nie dziwi zatem zainteresowanie naturalnymi metodami wspomagania leczenia nowotworów. I tu istotną rolę odegrać może sok z jeżyn. Dzięki wysokiej zawartości związków antyoksydacyjnych, sok z jeżyn może neutralizować wolne rodniki, przyczyniające się do wystąpienia mutacji w DNA i rozwoju nowotworów. Poza redukowaniem ryzyka zachorowania na nowotwory, sok z jeżyn może okazać się przydatny jako środek wspomagający leczenie. Alkaloidy zawarte w jeżynach wykazują wysoką skuteczność względem komórek raka wątroby, prowadząc do zmniejszenia masy guza. Skuteczność ekstraktu z jeżyn wykazano także względem komórek białaczki, nowotworów przewodu pokarmowego (okrężnicy, przełyku, żołądka), a także raka płuc, piersi czy trzustki.

Sok z jeżyn idealny dla cukrzyków

Osoby cierpiące na cukrzycę zmuszone są unikać wielu owoców, pozbawiając się tym samym możliwości spożywania bogatych źródeł witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Na szczęście nie ma konieczności unikania soku z jeżyn, a nawet wręcz przeciwnie. Diabetycy docenią sok z jeżyn za wysoką zawartość błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Ponadto jeżyny zawierają związki hamujące aktywność enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanowych: alfa – amylazy oraz alfa – glukozydazy.

Pozostałe właściwości lecznicze soku z jeżyn

Dzięki zawartości witaminy K, sok z jeżyn może wzmacniać kości i redukować ryzyko rozwoju osteoporozy, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w okresie menopauzy. Ponadto sok z jeżyn może łagodzić takie objawy menopauzy jak uciążliwe uderzenia gorąca. Antocyjany zawarte w soku z jeżyn wykazują działanie ochronne względem układu sercowo – naczyniowego, co pozwala zminimalizować ryzyko rozwoju takich schorzeń jak miażdżyca, nadciśnienie czy zawał serca. Antocyjany chronią ponadto mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ograniczając postęp zmian neurodegeneracyjnych.

Bibliografia:

Grabek – Lejko D., Jeżyny jako źródło substancji biologicznie aktywnych o potencjalnym zastosowaniu medycznym; Post Fitoter 2016, 17(3)

Skrovankova S. i in., Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries; Int J Mol Sci, 2015, Oct 16(10).

Jeżeli podobają Ci się nasze artykuły, będziemy wdzięczni za polubienie nas w mediach społecznościowych 🙂 Będzie to dla nas jasny sygnał, że czytelnicy chętnie odwiedzają nasz portal i interesują ich nasze publikacje. Dzięki temu będziemy mogli dotrzeć też do większego grona odbiorców i kontynuować rozwój portalu 🙂

Dziękujemy za odwiedziny!

(Visited 76 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

    Ostatnio dodane

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, jest produktem wartym uwagi.

    Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

    Czekolada, a zwłaszcza dobrej jakości czekolada gorzka, o wysokiej zawartości…
    4 minut
    Dieta rozdzielna doktora Haya polega na podziale żywności na produkty kwasowe, zasadowe i neutralne.

    Dieta rozdzielna – czy ma sens?

    Dieta rozdzielna, została opracowana już dawno temu, a dokładnie w…
    3 minut
    Co jeść na diecie ketogenicznej i jakie konsekwencje zdrowotne może mieć stosowanie takiej diety?

    Co jeść na ketozie?

    W ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskuje na popularności. Jest to…
    4 minut
    Wegańskie źródła białka - czy dieta wegańska oznaczać musi zbyt niską podaż białka?

    Wegańskie źródła białka

    Wegański model żywienia kojarzony jest z ryzykiem rozwoju niedoborów pokarmowych,…
    4 minut
    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.

    Rola błonnika w diecie

    Błonnik to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Dbanie o…
    3 minut