FIT OR SWEET

Mąka pszenna razowa - do czego można ją wykorzystać?

Mąka pszenna razowa jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, w tym zwłaszcza błonnika. Określenie “razowa” odnosi się do stopnia rozdrobnienia. Oznacza to, że proces mielenia odbył się tylko raz. Dzięki temu mąka razowa pszenna zachowuje większość cennych składników. Takie produkty są szczególnie polecane do pieczenia chleba.

Mąka pszenna razowa typ 2000 oznacza, że mamy do czynienia z mąką pełnoziarnistą, która najlepiej sprawdza się do wypieku ciemnego pieczywa. Mąka pszenna razowa chlebowa jest z kolei oznaczana typem 800, zaś 580 i 650 to typy mąki jasnej. Im wyższy typ, tym większa procentowa ilość składników mineralnych.

 

Mąka pszenna razowa a pełnoziarnista - najważniejsze informacje

Mąka pszenna razowa ma niższy indeks glikemiczny w porównaniu do zwykłej mąki. Jest zatem dobrą opcją dla diabetyków. Mąka pszenna pełnoziarnista a razowa - jakie są różnice? Pełnoziarnistość oznacza produkcję z pełnych ziaren zbóż, bez ich oczyszczania. Określenie “razowa” oznacza, że ziarna zostały zmielone tylko raz.

Mąka pszenna razowa to dobre rozwiązanie dla osób liczących kalorie. Duża zawartość błonnika przyspiesza proces metabolizmu. Czym jeszcze wyróżnia się mąka pszenna razowa? Gdzie kupić najlepsze produkty? W naszej ofercie można znaleźć produkty ekologiczne, które doskonale nadają się do pieczenia chleba, do wyrobu ciast, pieczenia naleśników, bułek oraz przygotowywania pierogów. Ponadto sprawdzą się do zagęszczania potraw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium